Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Şubat 2013, 22:49   Mesaj No:4

iklimya

Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları İle Öğrenci Yurt Ve Pansiyonları Yöne

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar ve Belge İşlemleri
Sınav komisyonları
Madde 28- Kursta Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyan öğrencilerin sınavlarını yapacak olan komisyonlar, ilgili müftü, müftü yardımcısı, Kur’an kursu müdürü, vaiz veya murakıbın başkanlığında, sınavı yapılacak kursun yöneticisi ve sınava girecek öğrencinin öğreticisi olmak üzere üç kişiden oluşur. Öğreticisi tek olan kurslarda sınav komisyonu yukarıda belirtilenlerden birinin başkanlığında kurs öğreticisi ve müftünün uygun bulacağı bir din görevlisinden oluşur. İhtiyaç duyulması hâlinde bu komisyonların sayısı çoğaltılabilir.
Yurt içinde ve yurt dışında hafızlık tespit sınavı komisyonları Başkanlıkça oluşturulur. Komisyon üyelerinin çoğunluğunda hafızlık şartı aranır. Yurt dışında Hafızlık Tespit Sınav Komisyonu, din hizmetleri müşavirinin Başkanlığında kurulur, komisyon üyeleri yurt dışında görevli olanlar arasından seçilir.

Sınavların şekli ve zamanı
Madde 29- Kur’an kurslarında okuyan öğrenciler için;
a) Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma,
b) Hafızlık tespit,
sınavları yapılır.
Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma kursunu bitirme sınavı, her öğretim yılı sonunda, derslerin kesildiği günü izleyen ilk Pazartesi gününden itibaren programda yer alan konulardan sözlü olarak yapılır.
Hafızlık tespit sınavı ise Başkanlık merkezinde, Başkanlıkça uygun görülen illerde, yurt dışı din hizmetleri müşavirliklerinde, din hizmetleri müşavirliği bulunmayan yerlerde ise ataşeliklerde sözlü olarak yapılır.
Dışarıdan hafızlık belgesi almak isteyenler ile Kur’an kurslarına devam edip önceki yıllarda yapılan hafızlık tespit sınavlarında başarılı olamayanlardan tekrar sınava girmek isteyenler, 30 Nisan tarihine kadar bulundukları il müftülüklerine dilekçe ile başvururlar.
Müftülükler, hafızlık tespit sınavına girecek Kur’an kursu öğrencileri ile dışarıdan sınava girmek için başvuranların isim listelerini ayrı ayrı düzenleyerek 15 Mayıs tarihine kadar Başkanlığa gönderirler.
Kur’an kursu öğrencisi veya dışarıdan sınava girecek her adaya ilgili müftülüklerce fotoğraflı ve onaylı sınava giriş belgesi verilir. Sınava girecekler, sınava giriş belgesi ile birlikte nüfus cüzdanı fotokopisi ve sınav giriş belgelerindeki fotoğrafın aynı olan iki adet vesikalık fotoğrafı yanlarında bulundururlar.
Başkanlık merkezindeki hafızlık tespit sınavına girmek isteyenler ise, bir dilekçe ile, nüfus cüzdanı fotokopisi ve yeni çekilmiş üç adet vesikalık fotoğrafla birlikte Başkanlığa başvururlar Başkanlıkça kendilerine fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesi verilir.
Yurt dışında sınava girmek isteyenler de yukarıda belirtilen belgelerle birlikte din hizmetleri müşavirliklerine ve ataşeliklerine başvururlar, müşavirlik ve ataşeliklerce kendilerine fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesi verilir.

Değerlendirme
Madde 30- Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma kurslarında yapılan sınavlarda değerlendirme, her ders için ayrı ayrı olmak üzere 100 puan üzerinden yapılır. Başarılı sayılabilmek için derslerin her birinden en az 50 puan alınması şarttır.
Hafızlığa çalışmış olan öğrencilerin hafızlık tespit sınavlarında değerlendirme ise, sadece Kur’an-ı Kerim’i hıfz için 100 puan üzerinden yapılır. Başarılı sayılabilmek için en az 50 puan alınması şarttır.
Belge işlemleri
Madde 31- Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma kurslarını başarıyla bitiren öğrencilere Başkanlıkça bastırılan ve müdür veya yönetici tarafından imzalanıp ilgili müftü tarafından onaylanan Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okumayı öğrenenlere mahsus Kur’an Kursu Bitirme Belgesi verilir.
Bu belgeler, müftülüklerde bulunan belge defterine kaydedildikten sonra ilgililere imza karşılığında teslim edilir.
Hafızlık tespit sınavında başarılı olanlara Başkanlıkça Hafızlık Belgesi verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Yaz Kursları (1) (2)
Yaz kursları
Madde 32-(Değişik 27/8/2000 tarih ve 24153 sayılı Resmi Gazete); (Değişik birinci fıkra:24/11/2003 tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete);(Değişik birinci fıkra: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete) Okulların tatil olduğu zamanlarda, ilköğretimin 5 inci sınıfını tamamlayan öğrenciler için kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak Kur’an-ı Kerim’i ve mealini öğrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliştirebilmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur’an kursları açılır. Ancak, bu kursların süresi iki ayı ve haftada beş günü aşamaz.

Kurs binaları, camiler ve müftülüklerce uygun görülecek diğer yerler müftülükçe açılacak bu kurslara tahsis edilebilir. Ayrıca, halk eğitimi hizmeti binalarından ve taşımalı eğitim uygulaması nedeniyle atıl durumdaki ilköğretim okulu binalarından valilik onayı ile bedelsiz olarak yararlanılabilir.
(Değişik üçüncü fıkra: 24/11/2003 tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete); (Değişik üçüncü fıkra: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete) Bu kurslarda günde üç saat eğitim-öğretim yapılır. Bu sürenin iki saati Kur’an-ı Kerim ve meali, bir saati de itikat, ibadet, siyer ve ahlak dersi için ayrılır.
(Değişik dördüncü fıkra: 24/11/2003 tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete );(Değişik dördüncü fıkra: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete) Yaz Kur’an kurslarının açılışı, kayıt tarihleri, yer ve sayıları milli eğitim müdürlüklerinin görüşü alınarak müftülüklerce tespit edilir.
Yaz kurslarına katılanlar için bitirme sınavı yapılmaz.
(Ek Fıkra: 24/11/2003z tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete);(Mülga: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete)
Akşam kursları (3)
Madde-32/A (Ek Madde: 24/11/2003 tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete); (Mülga: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete)
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla