Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2013, 08:43   Mesaj No:62

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

Alıntı:
@MAVERA@ Üyemizden Alıntı Mesajı göster
İslam Dininde Kuran'a el basıp yemin etmek varmıdır? Bunu açıklamadınız.

Kur'an'a el basıp yemin etmek uygulaması Kur'an ve sünnette olmayan bir uygulamadır. Yeminin yemin olarak kabul edilebilmesi için "vallahi,billahi,tallahi" gibi Allah'ın adı anılarak yapılan yemindir. Kur'an'a el basılarak yapılan yemin uygulaması dini değil de örfidir. Tarih içerisinde insanlar yaptıkları yeminleri tutmamaya, yamukluk yapmaya başlayınca , yapılan yeminin kuvvetli hale gelmesi/getirilmesi için karşısındaki insanlardan Kur'an'a el basarak yemin etmelerini istemişlerdir. Çünkü Kur'an Allah'ın vahyi olduğu ve Allah'ın zatı ve subuti subuti sıfatlarının yer aldığı kitap olduğu için yeminin daha sağlam,daha güçlü olduğu/olacağı düşüncesiyle hareket edilerek böyle bir uygulamaya gidildiğini düşünüyorum.
Bazı hadislerde Allah Rasulunun "vallahi,tallahi,billahi" gibi yemin haricinde "Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki" diye yemin ettiği görülüyor.
Allah Rasulu ve Sahabenin Kur'an ayetleri ya da nüshaları üzerine el basarak yemin ettiğine dair her hangi bir uygulama yoktur. Çünkü Kur'an o dönemde daha "mushaf" haline getirilmemişti.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla