Konu Başlıkları: Hurmanın Faydaları..
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Nisan 2013, 18:55   Mesaj No:1

enderhafızım

Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Cevap: Hurmanın Faydaları..

Hurmanın Faydaları..

Hurmanın faydaları saymakla bitmiyor

Uzmanlar, hurmanın sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olduğunu açıkladı. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor..

Yapılan araştırmalara göre, hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor. Hurmalar, bağırsakta bir A türü olan retinal'e dönüşen 15,6 mg B-karoten ihtiva ediyor. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma, B-karoten'in uzun süreli kullanımının hafıza kaybına mani olduğunu ortaya koydu. Hurmalarda yüksek oranda lif bulunuyor. Araştırmalar, lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu belirtiliyor.

LOHUSA GIDASI

Yapılan araştırmalar sonucu, hurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu ifade ediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor. 2003'te yapılan bir çalışmada hurmaların glisemi (kandaki şeker oranı) endeksinin düşük olduğunun tesbit edildiği belirtildi.

KAN YAPICI

Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda osijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.

KARACİĞER GÜÇLENDİRİCİ

B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, salatalık gibi (soğutucu)gıdalarla yemek daha uygun olur.

Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005'te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.

BÖBREK HARABİYETİNE MANİ OLUYOR

2008'de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR

Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir hakikat. Araştırmalara göre, farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanıyor. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmalardaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da tesir edebileceği düşünülüyor. (Ajanslar)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 80 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2330 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1929 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2677 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2238 23 Kasım 2016 10:10