Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Nisan 2013, 13:44   Mesaj No:74

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

Alıntı:
nurse Üyemizden Alıntı Mesajı göster
yasin süresi ile alakalı bir kaç sorum olacaktı hocam;
1-sınava girecek kişi için veya ölen kişi için yasin okutmak doğru mudur?
2-ölen kişiye neden yasin okunur?
3-41 yasin okutmanın (ayrı kişilere)dinde yeri var mı ?
1-Sınava girecek kişi için yasin okunması gibi adet/sünnet İslamda yoktur. Sınava girecek kişi için sadece hayır duada bulunursunuz.
"Allah zihin açıklığı versin ona"
" Allah sınavda ona yardım etsin" gibi
İnşirah suresini ya da Musa a.s'ın duasını sınava giren kişi okuyabilir. Sınava giren kişi öncelikle sınava çalışmalıdır, sonra da dua etmelidir. Sınava çalışmadan işi duaya bırakmak, kolaycılıktır, ve bu durumda Allah da yardım etmez. Allah ilmi isteyene , rızkı dilediğine verir. İlim öncelikle talep edilecek ve sınava çalışacak ki başarılı olabilsin
Ölülere yasin okumak ise Kur'an'da ya da Sahabe uygulamasında olmayan bir adettir. Yasin suresinin 70.ayetinde "bu kitabın dirileri uyarmak üzere gönderildiği"bahsedilir. Ayrıca Yasin suresinin mealine bakınca, orada ölülere dua anlamına gelecek ayetler yoktur. Yasin okunmalıdır ama ölülerden daha çok dirilere okunması gerekir.Ölüler için yapacağımız en güzel şey, onlar için hayır dualarda bulunmaktır. Kur'an'daki dua ayetlerini okumak , onların günahlarının affedilmesi için Allah'a yakarışta bulunmak yapılacak en iyi iştir. Zaten günlük namazlarımızda "Rabbena ve atina" dualarını okuyarak onlar için dua ediyoruz.

2-Ölen kişiye yasin okumak, sonradan oluşturulan bir gelenektir. Toplu merasimlerde illa yasin okumak gerekiyorsa, mealiyle birlikte okunması daha faydalı olur, ölüye bir faydası olmasa da hiç olmazsa dirilere, yasin suresini dinleyenlere faydası olabilir.

3-41 yasin okutma gibi şeylerin dinde yeri yoktur. Ölünün 7-40 sı gibi şeyler sonradan uydurulmuş uygulamalardır. Ölü için de 3 gün taziye yapılır, 3 günden sonra yapılan taziye de hoş karşılanmaz.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla