Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10Haziran 2013, 12:26   Mesaj No:1

Bedia Özdemir Tokel

Medineweb Üyesi
Bedia Özdemir Tokel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Bedia Özdemir Tokel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25542
Üyelik T.: 04 Şubat 2013
Arkadaşları:8
Cinsiyet:
Mesaj: 72
Konular: 44
Beğenildi:39
Beğendi:3
Takdirleri:163
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Yaz Kur'an Kursları /Bedia Özdemir Tokel

Yaz Kur'an Kursları /Bedia Özdemir Tokel

Yaz Kur'an Kursları /Bedia Özdemir Tokel

Dini eğitim anne karnından başlayıp hayat boyunca devam eder ve eğitim kurumlarının öğretimiyle gelişir ,kuvvetlenir ve kalıcı olur.Ülkemizde Din öğretimi resmi okullarda din dersi,imam hatipler ve yaz kuran kurslarında veriliyor ki bu yeterli değildir.
 
Dini eğitim , resmi okullarda devlet eliyle verilmelidir.. Kur'an-ı Kerim ve meali ,Akaid, Siyer , Ahlak, Hadis ve uygulamalı ibadet..Bu dersler ,çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de devlet okullarında zorunlu ders olarak görülmediği sürece halk İslam hakkında doğru bilgilere ulaşamayacaktır. Devlet bu ülkenin din eğitimini sadece cemaatlere veya imam hatip okullarına ,yaz kurslarına bırakmamalıdır ve bu konuda vebal altındadır.Dini doğru kaynaklardan öğretmelidir..
Dini Eğitim resmi kanallardan olduğu sürece ,metodlar,muhteva denetim ve meteryaller de gelişecektir.
 
Yaz geldi ve çocuklar kuran kurslarına,camilere..Türkiyede dini eğitimi sadece yaz kuran kurslarından alanlar da çoğunlukta .Ve bu eğitim kurslarında eksiklikler de çok malesef.....

Yaz Kur'an Kurslarında sürenin kısıtlı olması ,kursu bitirince herhangi bir yaptırımın olmaması (karne ,sınıf geçme ) , yeterli eğitim meteryalleri olmaması ,eğitimcilerin yetersiz olması vs.

Şimdi kısaca ,din eğitimini bu kurslarda ,nasıl daha verimli hale getirebiliriz ?; maddeler halinde inceleyelim.

1-Evde İslamı yaşamayan aileler, bu kurslardan çok şey beklemektedirler.Halbuki bu kurslar tek başına yeterli değildir.Çocuk evde yaşanan bir İslam , pratiğe dökülen bir ibadet görmelidir.Yoksa bu kurslardan alınan verim ,''Tam Kurana geçecektim kurs bitti ''den öteye geçemeyecektir.

2- İlk önce görev ;anne ve babaya düşmektedir.''Hangi kurs?'' sorusundan sonra ,''Hangi hoca?''sorusu sorulmalıdır.Ve çocuğun eğitimi takip edilmeli ,verimli olup olmadığı mutlaka bilinmelidir.

3-Eğitimden önce diğer eğitimcilerle istişare toplantısı yapılmalıdır.

4-Derslere başlamadan her yaş grubunun özellikleri hakkında bilgi edinilmelidir.
 
5-Derse başlamadan kurs süreci boyunca ders programı belirlenmelidir. Gerekirse velilere bu ders programı tanıtılabilir.

6-Eğitimci baştan bilmeli ki kendisinin eğitim aldığı zamanla şimdi arasında çok fark vardır.Eğitimcinin kendi eğitim aldığı zamanla şimdiki talebeyi kıyaslaması yanlıştır.



7-Eğitim kurumu neresi olursa olsun,mutlaka seviye tesbit yapılmalı asla yaşları farklı olanlar aynı gruba konulmamalıdır.Yaşı büyük bilgi seviyesi az olanlar yaşıtlarının içinde devam etmelidir.


8-Geçen yaz Kurana geçmiş ama unutmuş olduğu için cüze tekrar dönmesi lazım gelen talebelerin psikolojik durumu gözetilerek,Kuran'la beraber cüzüde tekrar edelim diyerek İkisini beraber yürütme metodu uygulanabilir.Bu metod çok iyi bir sonuç vermektedir, Kuran'a geçmiş çocuğu tekrar cüzden başlatmak çocuğun daha eğitime başlarken bezgin başlaması demektir.

 
9-En zor grubun 6 yaş grubu olduğu ve en kabiliyetli hocanın o sınıfa verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

10- .Kuran dersleri Sınıf sistemiyle yapılmalı,okuyan talebeyi herkes dinlemelidir.
Kuran okuyabilen grublar, tek tek hocanın önüne gelip dersi alıp gitme gibi eski metodla ders yapılmamalıdır. Bu metod verimsizdir.

11-Talim dersi mutlaka yapılmalı en azından kısa sureler talimle hocanın ağzından duyulmalıdır. Yoksa hayatı boyunca eyyühennebiyyü diyemeyen talebeleriniz olacaktır.

12-Dayak ,korkutma ,sindirme (şimdi halen bir çok kuran kursunda var olan )yanlış eğitimlerden sür'atle vazgeçilmelidir.Unutmayın sizin yanlış eğitim metodunuz o insanı yıllarca ibadetsiz bırakabilir.

13-Sınıfın düzenini bozan ,eğitimden faydalanamayan öğrenci diğer öğrencilern istifadesine engel oluyorsa dersten ilişiği kesilmeli onun özel ders alması telkin edilmelidir.(gereksiz merhamet göterilmemelidir.)

14-Anneler nineler sınıfın içinde bekletilmemeli, çocuğun bundan etkilenmesi önlenmelidir.


15-Kurs boyunca velilerle işbirliği yapılarak hediye sistemi uygulanmalı çalışkan ve gayretli talebe ödüllendirilmeli,asla dayak cihetine gidilmemelidir.


16-15 yaşına kadar çocuğun dini eğitimi tamamlanmalıdır.

17.Kurs boyunca oyunlar yarışmalar geziler ihmal edilmemelidir.


18-Teknolojiden yararlanılmalıdır.


19-Yine eğitimci unutmamalıdırki,önünüze gelen bu çocuk ,belki başka hiç dini eğitim almayacak sadece sizinkiyle yetinecektir.Sizin hiç farketmediğiniz bir sözü yada hareketi yada bilgiyi ömür boyu hiç unutmayacaktır.

20-Eğitim kurumları da eğitim verilecek yerleri iyi seçmeli;yeterli eğitim meteryalleri kullanılmalıdır.Görsel eğitim meteryalleri ülkemizde çok yenidir.Dini kitaplar,çizgi filimler,bilgi kartları ,hadis kartları,Dini bilgiler yarışma oyunları,namaz ağacı gibi meteryallerden yararlanılmalıdır.(Bu görsel eğitim meteryaleri yeni olduğu için bir çok eğitim kurumu kendi eğitimcileriyle beraber kendi üretmekte bu meteryaller için oldukça fazla zaman harcamaktadırlar.)
Yine eğitim için seçilen mekanların ferah ,bahçeli ,temiz ,çocuklar için güvenli olmasına dikkat edilmeli.Rutubetli, bahçesiz,bodrum gibi çocuğun kuran eğitimi eşittir sıkıcı bir yer algısından sakınmalıdır.

21-Kursun sonunda karne verilmeli ,namaza başlama,Kur'ana geçme ,gibi törenlerle çocuklar teşvik edilmelidir.


22-Eğitimde en etkili metod sevgi dilidir.Kendini sevdiren hoca etkili ve verimli metodu da bulacaktır.

Bedia Özdemir Tokel,Eğitimci
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Concordance /El-Mu‘cemu’l-Müfehres li... Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 812 10 Ağustos 2020 00:23
İYİLİK ORDUSU / BEDİA ÖZDEMİR TOKEL Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 1 1822 01 Ocak 2019 15:08
KALB-İ-i SELİM OLMADIKÇA Makale ve Köşe Yazıları su damlası 2 1995 10Haziran 2018 17:36
İDDET BEKLEMEK Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 1905 21 Aralık 2016 08:34
Evlilik Üzerine -1-/Gençlerin Evlilik Problemi Makale ve Köşe Yazıları BuRCu__ 1 2750 01 Eylül 2015 07:29