Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17Haziran 2013, 15:17   Mesaj No:2

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Halk arasında yapılan gün olayının sakıncaları..

Halk arasındaki yapılan güne faiz demek çok ağır bir sözdür. Halk arasındaki günde misli ile artırma diye bir durum olmuş olursa o zaman faiz söz konusu olabilir. ilk başta günü alan 100 tl alıyor, 2.ayda alan 101 tl,3.ayda alan 102 tl, 4.ay alan 103 tl alıyorsa ve katlanarak devam ederse o zaman faiz söz konusu olabilir. Günü faiz ilişkilendirmek sap ile samanı karıştırmak gibidir.
Günümüzde halk arasında yapılan günlerde gerek tl cinsinden gerekse altın cinsinden yapılan günde amaç komşuların,akrabaların, arkadaşların hiç olmazsa ayda bir kere buluşma, görüşme ve sıla-i rahim yapmak amacıyla yapılmaktadır. Bunda bir sakınca yoktur. Bu günlerde toplanıldığında dedikodu, gıybet vs İslamın yasakladığı şeyler konuşuluyorsa bu durumu yok etmenin yollarını aramak gerekir. Gündemi Kur'an ve Sünnet yapmak gerekir. İslami konuları sohbet konusu yapmak gerekir.
Halk arasında yapılan gün, ne ticarettir, ne de ortaklıktır. Dolayısıyla fıkhın bu hükümleriyle karşılaştırmak ve yargılamak gerekmez. Faizle ilgisi yoktur. Günde olan bir takım olumsuzluklar yüzünden onu haram saymak gerekmez. Gün bir nevi ortaklaşa şekilde para biriktirme gibidir. Büyük ihtiyaçlarını satın alabilmek için küçük küçük para biriktirmedir.Önce alan ile sonra alanlar arasında faiz alışverişi yoktur. Önce alanlar ile sonra alanlar arasında karzı hasen ilişkisi söz konusu olabilir.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla