Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18Haziran 2013, 10:44   Mesaj No:14

mehmet akif2

Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:43
Mesaj: 7.401
Konular: 425
Beğenildi:2286
Beğendi:4876
Takdirleri:3684
Takdir Et:
Standart Cevap: Halk arasında yapılan gün olayının sakıncaları..

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Bilinmez kardeşim
Olay aslında çok basit ama sen karmakarışık haline getirmeye çalışıyorsun
Ben sana 100 tl versem , 1 ay sonra 100 tl +1 kg pirinç istersem bu 1 kg pirinç faiz olur.
Ben sana 100 tl versem, 1 ay sonra kilosu 2 tl den olan 50 kg pirinç ver desem bu faiz olmaz. Ama kilosu 2 tl olan pirinçten 51 kg pirinç vereceksin dersem bu 1 kg faiz olur.
Ben sana 5 kg pirinç versem 10 kg bulgur istesem bu faiz olmaz. Çünkü bu mal mubadelesidir yani değiş tokuşudur. Mal değiş tokuşunda piyasa değerleri dikkate alınmalıdır ve karşısındaki kişi bile bile zarar edilmemelidir. Mesela köylü tarlasından aldığı buğdayı makarna un fabrikalarına vererek, ondan un alarak mal mübadelesi yapar ki bu caizdir.
Tekrar tekrar gün konusuna gelirsek;
Mesela 10 kişi aylık 1 altın ile gün yapıyor. Her ay birisinin evinde toplanıyorlar, 9 kişi ev sahibine birer altın getiriyor. Bu arada bir ay boyunca birbirlerini göremeyen arkadaşlar, akrabalar hasret gideriyorlar, sohbet ediyorlar, çay içiyorlar vs. Ev sahibinde toplanan altın her ay 9 altın oluyor. 1.ay da alan da 10.ayda toplanan altın aynı miktardır. Bu altının yanında başka cinsten ne para ne pirinç vs talep edilmez. Bu günü genellikle kadınlar yaparlar. Eşlerinden her ay 1 altın parası alarak güne katılırlar. Kendilerine sıra gelince ellerinde 9 altın toplanmış oluyor. Evin hanımı bu toplanan altınları genel olarak eşine vermez, evin ihtiyaçlarına harcarlar.Evin erkekleri gün parasını verir, ev hanımları o parayı değerlendirir Bu durumda faizlik bir durum yok. Birisinin ilk ay alması ile son ay alması o kadar da fark etmez. Bunu karzı hasen olark da değerlendirebiliriz, imece usulu yardımlaşmak olarak da kabul edebiliriz. Bu gün sistemine benzer uygulamayı "Eminevim " de yapmaktadır. Eminevim sadece sizden belli miktarda organizasyon ücreti talep ediyor.
hocam sizin sayenizde kafamız bulanmıyor
Alıntı ile Cevapla