Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Eylül 2013, 11:14   Mesaj No:4436

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: Kuranı Kerim Hakkında Sorular

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Kur'an'da Allah için" alleme" (öğretti) fiili kullanılırken, muallim (öğretmen, öğretici) kelimesi kullanılmaz. Niçin acaba?
Allah şu kainatı yaratıp süsledikten sonra kendi kemalatını insanlara anlatmak için bir muallim tayin edecektir, yoksa insanlar olaylar, nesnelerin yorumunu yapamayacaklardır. Bu muallimler peygamberlerdir, peygamberlerin gelmediği dönemlerde insanlar olayların gerçek anlamını çözememişler.


Peygamberimiz bütün insanlığa tek bir muallimdir, onun asrında başka muallimler olmamıştır.Çünkü insanların kabiliyeti bir tek muallimi dinleyecek ve tek bir şeriatla amel edecek duruma geldiği için , ayrı ayrı şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır. Ayrı ayrı muallime yani peygambere de lüzum kalmamıştır.

bediüzzaman şöyle izah ediyor:
On Birinci sözde ''kainatı bir saray şeklinde yapan , süsleyen ve nimetlerle sofralar düzenleyen, ve insanları o saraya uygun şekilde yaratan bir ilah insanlarla Allah arasındaki münasebetleri belirleyen bir öğretmen bir muallim tayin etmesin . Hem hiç mümkün olur mu ki bu kainatın sahibi , şu kainatın değişimindeki maksat ve gaye ne olacağını işaret etmesin, kapalı olan sırrını ortaya koymasın. Hem varlıkların nereden nereye ve necisin gibi suallerine bir muallim elçi vasıtasıyla çözmesin.Hem hem mümkün olurmu ki bu güzel sanatlı canlılar ile kendini şuur sahiplerine tanıttıran ve kıymetli nimetler i ile kendini sevdiren bir Celal Sahibi Sanatkar yaratıcı , onun karşılığında şuur sahiplerinden marziyatı ve arzuları ne olduğunu , bir muallim elçi vasıtasıyla bildirmesin . Hem hiç mümkün olurmu ki insan nevini şuursa kesrete müptela kabiliyetce külli ubudiyete hazır bir şekilde yaratsın, ama onu o dağınık yapısından bir olan Allah’a bir öğretmen peygamber muallim ile çevirtmesin.O peygamber insanlara karşı ali ahlakın muallimidir''



alıntıdır
Prof. Dr. Himmet Uç

Alıntı ile Cevapla