Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ekim 2013, 21:47   Mesaj No:2

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Kelam Ünite1: Doğuşu, Gelişimi, İslam Bil.

Kelam’ın Eşrefu’l Ulum Oluşu:

Klasik İslam külliyatı içinde ilimlerin şerefi, konularına ve bu konuları sistemli hale getirmede kullandıkları yönteme göre belirlenmiştir.
Kelam İlmi;
- Hem bütün varlığın sebebi ve sahibi durumundaki Allah’ı konu edinmesi
- Hem de İslam’ın ana direği durumundaki inanç esaslarının tespiti ve savunması ile uğraşması,
- Kaynak olarak da Kur’anı temel alması
sebebiyle bütün ilimlerin en şereflisi sayılmıştır.
İbn Kayyim el-Cevziyye, en şerefli ilim olarak İlm-i Tevhîdi yani Kelam İlmini göstermektedir. O, dini ana kaynağından alma yerine taklide yönelenlerle ilgili şu uyarıyı yapmaktadır:
“ Dördüncü asırdan sonra gelenler dinlerini bölüp parçalara ayırdılar ve mezhep taassubunu, davranışlarını kendisine göre belirledikleri diyanetleri ve ticaret yaptıkları sermayeleri haline getirdiler. Bunların ardından gelenler ise, sırf taklitle yetindiler.”
Ayrıca, felsefecilere göre Kelam, Varlık mertebelerinin ilki, en salt ve mükemmel olanı durumundaki İlk Sebeple yani Allah’la ilgilendiği için en şerefli ilimdir.
İslam ilimleri içinde Kelam İlminin önemine ilişkin değerlendirmelerinde Gazali ilimleri, akli ve dini olmak üzere iki kısma ayırır. Sonra bunların her birinin külli ve cüz’i kısımlarına ayrıldığını belirtir.

Dini ilimlerin içinden külli olan kelamdır. Fıkıh, Usul-i Fıkıh, Hadis ve Tefsir gibi diğer ilimler ise cüz’i ilimlerdir. O halde bütün dini ilimlerin dayandığı temelleri ortaya koyma görevini üzerine alan ilim, Kelam ilmidir; diğer ilimlerin hepsi kelama nispetle cüz’idir. Netice olarak Kelam, rütbesi en yüksek olan ilimdir, zira diğer ilimlere geçiş bu ilimden olmaktadır.
Kelamı ilimlerin en üstünü ve şereflisi sayan el-İci ve Taftazani, bu kanaatlerine gerekçe olarak şunları sunmaktadır:
- Kelamın irdelediği meseleler çok kapsamlıdır ve bunların temelinde de Allah-ü Teala’nın zatı, sıfatları ve fiilleri gelmektedir.
- Gayesi gayelerin en üstünü ve en faydalısıdır.
- Kullandığı deliller hem aklın kabul ettiği hem de naklin te’yid ettiği bürhanlardır. O halde kelam bütün şerefleri kendisinde toplamış bir ilimdir.
Alıntı ile Cevapla