Konu Başlıkları: Fatiha Suresi-GİRİŞ/Medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Kasım 2013, 14:25   Mesaj No:51

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.406
Konular: 1270
Beğenildi:11859
Beğendi:8993
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Standart Cevap: Fatiha Suresi-GİRİŞ

[QUOTE=Yitiksevda;95414]
Hamd, alemlerin Rabbi Allah içindir.


Bütün coşku ile övgüler, yüceliği sınırsız kudreti kemali, yoktan var eden, ezel ve ebed sahibi, efendisi, terbiye edicisi, besleyicisi bütün hamd ve övgülere layık olan Alemlerin rabbinedir. Yalnız ona ibadet ettiğimiz için yalnız ondan isteriz, bütün hacetlerimizi ileteceğimiz yegane makam sahibi tüm isteklerimize karşılıksız nimetler sunan ve bu nimetler karşılığında yalnızca şükrümüzü ona kulluğumuz ifade etmekten başka bir şey istemeyen ve hadsiz nimetlerine ne kadar şükretsek bir gözün dahi bedelini ödüyemiyeceğimiz fıtratımıza en yüce özelliği bahşeden Alemlerin rabbi için.

Her gün kılmış olduğumuz namazlarımızda Hamdin idrakine varabilir ve o doğrultuda hayatımızı ikame edebilir isek gerçek manada Allah’a hamdimizi sunmaya başlamış oluruz. Allah’tan başka hiçbir varlığa kulluk yapılmayacağını, bizlere bahşettiği nimetlere karşı ne kadar ibadet edersek edelim ödenmeyeceğini bilmeliyiz.

Tüm noksan sıfatlardan Münezzeh olan yüce Rabbimizi memnun olacağı ve layık olduğu şekilde verdiği tüm nimetlere razı olup isyan etmeden hamdimizi yapabiliriz. Başımıza bir kötülük geldiği zaman onu Allah’a mal etmeden kendi yapıp ettiklerimizin sonucu olduğunu idrak etmeliyiz.

Güzel bir şey ile karşılaştığımız zaman onu Allah’ın lütfu nimeti olarak gördüğümüz gibi kötülüklerde ise kendimizi sorgulamalıyız kaderci anlayıştan sıyrılıp eşrefi mahlukat olmamıza vesile olan Aklı kullanarak vahyin emirleri ile pekiştirerek kulluğumuzu en üst seviyede hamd ve şükür ederek ifa edebilmektir hamd.

Hamd: Kavramını güncel hayat bazında düşünelim:

Sosyal hayattan uzak bir hamd kavramı ne kadar Hamdi yerine getirdiğimize örnek olsun.

Bizler hamd ederken karnımız tok, evimiz lüks, arabamız lüks, işimiz lüks vs ve hamd üstüne hamd ediyoruz. Ama etrafımıza hiç bakmadan karnımız tok nede olsa komşumuz aç kalmışsa çokta önemli değil! Allah’a hamd ederken Allah’ın ilahi vahyinde esas olan haklar bazında hamd etmemize vesile olacak hususları ne kadar umursuyoruz bunu hamd kavramı şükür kavramı içinde çok derin düşünmeliyiz.


Yılda bir defa dahi evine et girmeyen, bizlerin çöplere döktüğü yemek artıklarını dahi bulamayan bir toplum içerisinde bunlara karşı vazifelerimizi idrak etmediğimiz sürece yapmış olduğumuz ve yapacağımız HAMD kavramını sorgulamamız gerekir


Hamda Allah’ın bahşettiği tüm nimetler karşılığı hakkıyla Allah’ı övgüler sunduğumuz an bu bize bahşettiği nimetlerde başkalarının da haklarının olduğunu da idrak edelim.Allah bizleri kendisine hakkı ile Hamd eden ve Yalnızca Allah’a kulluk eden Salihlerden akıl sahiplerinde ve komşusu aç yatarken tok yatan bizden değildir emrini anlayarak gönüllerimizi kendine çevirsin sorumluluklarımız unutmayalım…

muazzam bir yorum



__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla