Konu Başlıkları: **Bir Kitap Önerisi* /medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Ocak 2014, 12:51   Mesaj No:11

enderhafızım

Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Standart Cevap: **Bir Kitap Önerisi*


Babam Mevdudi, Hamira Mevdudi

Bu kitabı mutlaka tavsiye ederim...





Hamira Mevdudi
MANA YAYINLARI


Anlatacaklarım gün gelip esen rüzgârlarla nisyan duvarları ardında silinip gidecek öylesine hatıralar değildir. İslam Şehidi Seyyid Kutub’un “Fi Zılali’l Kur’an” da “Büyük Müslüman” olarak nitelediği cesur bir kahramanın hayat hikâyesidir. Büyük bir anne-baba ve oğulları tarafından hayatın sayfalarına nakşedilen bir sabır ve sebat öyküsüdür.
Çağdaş İslam uyanışının şafağı, dokuz ço-cuk ve yaşlı ninelerinin yaşadığı bir evden yükselmişti. Evin hasta hanımı nefes darlığından muzdaripti. Acaba bu geminin yolcuları hayata nasıl devam edeceklerdi? Daha en başta sabır ipine sarılmaktan vazgeçip yılacaklar mıydı? Yoksa bugün şahit olduklarımızı görelim diye olabildiğince yelkenlinin ipine mi asılacaklardı?

Hamira MEVDUDİ


-----------------------------------------------------------------------


‘Babam Mevdudi’
Abdülaziz Tantik

08 Mart 2011 Salı

Bir yazarı, bir âlimi, bir entelektüeli ancak ev halkından biri tarafından yazılan öyküsünü okuyabilirseniz, yazı ve söylemini daha rahat algılama imkânı bulabilirsiniz. İşte Mevdudi’nin yaşamını “bir ev reisi veya bir baba” olarak ele alan kızı Hamira Mevdudi’nin yazdığı “Babam Mevdudi” biyografi kitabını Mana Yayınları, okumamız ve istifade etmemiz ve Mevdudi’nin düşünce dünyasına izinsiz girebilmemizin imkânı olsun diye yayınladı. Kendilerine kendi adıma müteşekkirim…

Mevdudi gibi ‘büyük’ bir âlimi anlama ve ne söylediğini kavrama adına çokça çaba ve çalışmanın gerektiğini izaha gerek yoktur. İkinci kuşaktan olan allame Mevdudi, batı karşısında bir kompleks sahibi olmadan görüşlerini dile getiriyor ve hem kendi döneminde ve hem de kendisinden sonraki dönemde ciddi bir etkilenmeyi geride bırakıyordu. İslam ve düşünce üzerine görüş serdedenlerin büyük bir kısmının Mevdudi kitaplarını okudukları ve onun görüşlerinden etkilendikleri tartışılmaz bir gerçekliktir. Sahih bir düşünce ve düşünce birikiminden bahsedilecekse buna Mevdudi’nin katkısı kaçınılmazdır. Hayatının büyük bir çile, sabır ve sebatla geçtiği bilinen Mevlana Mevdudi’nin yaşamının küçük sırlarının ve aile hayatının ayrıntılarının, aile olarak yaşadıkları sıkıntıların anne, hanım ve çocuklar üzerindeki etkisini ayrıntılı yazan bu kitap okuyucular nezdinde gerekli itibara sahip olmalıdır. Çünkü bu kitap çok sevdiğimiz Mevlana Mevdudi’nin aile dışındaki kişilere gizli kalan yaşamının gizlerini bize aktarıyor.

Bir insanı insan kılan yanı zaafları ve gözlerden ırak yaşamıdır. İnsan zaaflarıyla insan olabilir ve kendiyle baş başa kaldığında gözlerden uzak bir haldeyken kendini ortaya koyar. Böylece biz o kişinin söylemi ile yaşamı arasındaki uyumu veya tenakuzu görebilelim… Kızının yazdığı bu kitapta Mevlana Mevdudi’nin ortaya konan hayatına baktığımız zaman gerçek anlamında bir söylem ve eylem birlikteliği görürüz. Kendini davaya adamış bir insanın varlığını tam olarak tezahür ettiği demlere tanıklık ederiz. Aile olarak yaşadığı sıkıntıları ve sorunları birebir hisseder ve kendimizden bir parça bularak bizimde gözlerimiz yaşarmaya başlar. Ağlamak ferahlamaktır. Aslında ağlamak aciz bir kul olduğunun bilincini dışa vurmaktır. Yani Allaha sığınmanın farklı bir adresidir. Kitap göz yaşartan hikâyelerle doludur. Çünkü Mevlana Mevdudi’nin hayatı yaşamdan destansı öykülerle doludur.

Kitabın en önemli bölümü, Mevlana Mevdudi’nin Annesinin anlatıldığı bölümlerdir. İşte böyle bir anne ancak Mevdudiler doğurur ve yetiştirir dersiniz… Çünkü aileyi ayakta tutan ve baştan itibaren hem hanımını ve hem de çocuklarının eğitimini anne üstlenmiştir. Böyle vakur, hikmetli ve sabırlı bir annenin varlığına şükran borçluyuz. Böylece Mevdudi’nin hangi şartlarda yetiştiğini ve nasıl bir atmosferi soluduğunu görüyoruz. Dostum Turan Kışlakçı’nın Mevdudi adlı biyografik çalışmasını okuduğumda önemli ayrıntıları görmüş ve çok sevinmiştim. Ama bu kitap, gerçek anlamıyla tam bir ziyafet gibi geldi. Mevdudi’nin yetiştiği aile bireyleri, okuma serüveni, yaşadığı muhitler ve bu muhitlerde yaşadığı sorunlar, savaş hali, bu savaş halinde karşı karşıya kaldığı somut sorunlar ve bunlara yönelik geliştirdiği çözüm yolları ve bütün bunların beslendiği kaynaklar ve bu kaynakların en başında gelen anne, hayatının sonuna kadar anne etkisinin izlerini adım adım izleyerek çok farklı bir Mevdudi portresine ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca kendi kızı tarafından kaleme alınan bu biyografik kitap, gerçek anlamıyla Mevdudi üzerine ayrıntılar içermektedir. Çok içerden bir gözle yazılmış bu satırların değeri ayrıca tartışılmaz bir kıymete haizdir.

Bir yazar veya âlim için doğru bir tanımlama onu olduğu gibi görebilme imkânında saklıdır. O yüzden felsefenin arka merdiveninden çıkarak filozofları olduğu gibi görme çabaları önemli sayılmıştır. İşte ‘Babam Mevdudi’ kitabı tam olarak bunu fazlasıyla hak eden bir çalışmadır. Bu yüzden Mana Yayınlarını kutlamak ve yaptıkları bu güzel çalışmayı takdir etmek önemlidir. Bir yayınevinin takdiri elbette ki yayınladığı kitapları okumak ve değerlendirmeleri yayınevi ile paylaşabilmede yatmaktadır.

Elbette ki birçok insan Mevlana Mevdudi’nin kitaplarını okumuşlardır. Ve bu okudukları kitaptan da bir Mevdudi algısı üretebilirler. Ancak bu büyük bir iddia gibi görülebilir, -ama kitap okunduğu zaman bunun öyle büyük bir iddia olmadığı açıklık kazanır.- olsun! Babam Mevdudi kitabı okunmadan tam olarak Mevdudi derinlemesine kavranılamazdır. Çünkü bu kitapta Mevdudi’nin ayrıntılı hayatı vardır. Gerçek ise ayrıntılarda saklıdır. Bu kitapta Mevdudi’nin yaşam öyküsü olduğu gibi, yetiştiği aile ocağı ve bu aile ocağının devamı olan kendi ailesinin yaşam öyküsü de bulunmaktadır. Yani Mevdudi’yi Mevdudi yapan bütün öyküler bitişik anlatılmıştır. Böylece karşınızda çıplak bir Mevdudi portresi bulunmaktadır, bütün örtüler kaldırılmış ve yalın bir şekilde Mevdudi ile birlikte yaşıyor ve duygulanıyorsunuz. Kendi hayatınızdan bir parça buluyor ve bu duygulu buluşma gözlerinizi yaşartıyor. Onun yaşadığı sıkıntıları siz kendi ruh dünyanızda yeniden deneyimliyorsunuz. Yâda sizin yaşadığınız bir deneyimin karşılığını o satırlarda buluyorsunuz ve duygusal bir boşalma ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Çözülüyorsunuz, çözülürken aslında hem kendinizin ve hem de Mevdudi’nin yeniden farkına varıyorsunuz.

Mevdudi gibi büyük âlimler, her zaman ve zeminde yeniden konuşulmayı ve düşünülmeyi hak eden bir pozisyonu ellerinde tutarlar. O yüzden bu kitap yeniden ve derinlemesine bir Mevdudi algısının oluşumunun başlangıç adımı olabilir. İslamcılar için Mevdudi, kendi otobiyografilerindeki Seyit Kutup ile birlikte en derin izdir. Kendi derinliğini merak edenler bu kitabı bir an önce edinmeli ve hemen okumalıdırlar. Zaten kitabı elinize aldığınız ve ilk sayfaya başladığınız andan itibaren büyük bir ihtimalle bitirmeden bırakmayacağınız bir kitap olacaktır…

Mana Yayınları, bir söylem ve felsefe ile yayıncılık yapmaya çalışmaktadır. Belirli bir hedef ve amaçla yayınlanan kitaplarını takip etmek düşünceye ve emeğe saygının bir gereğidir… Böyle yayıncılığın daha fazla rağbet edildiği, amaç ve hedefle bütünleştirilen yayınların çoğalması umuduyla…


Alıntı ile Cevapla