Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2014, 15:13   Mesaj No:15

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Tefsir Derslerine kimler Katılmak İster?

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Öncelikle tefsir derslerinin bir gereklilik olduğunu belirtmem gerekir.Bu konudaki heyecanınızı da anlıyorum. Fakat sanal alemde (forumlarda) tefsir yapmanın olumlu ve olumsuz sonuçlarını birlikte düşünmek gerekir.Tefsir dersleri aslında hayatla iç içe yapılır. Hayattan bağımsız Kur'an çalışmaları, tefsir çalışmaları maalesef bir müddet sonra sıradanlaşıyor ve faydalı olmaktan uzak oluyor. Sadece insanların kendi kendini tatmin etmesine yarıyor. Nasıl ki kimi insanlar içindeki boşluğu tarikatlara giderek, haftada bir zikire giderek gidermeye çalışırken, bilinçli insanlar da haftada bir tefsir ya da hadis dersi yaparak kendilerini tatmin ediyor.Gerek tarikatlara katılanlar gerekse tefsir derslerine katılanlar kendi ders gruplarındaki insanların gerek maddi gerekse manevi buhranlarıyla hiç bir şekilde ilgilenmiyor.Tefsir dersi hayatla birlikte yapılması gerektiğini söylerken işte bunu kast ediyorum. Tefsir ya da Kur'an halkasına katılanlar birbirlerinin sorunlarını birlikte aşmaları gerektiği bilincinde olarak ders yapmalılardır.Ayrıca tefsir dersi yapan kimseler derslerde anlatılanları kendi benliklerinde özümseyip ona göre hareket etmeli.
İnsanlar aile hayatında problemli, eksik yönleri çok olup ta tefsir derslerinde anlatılanlardan ders çıkarmıyorsa , o tefsir derslerinin bir faydası yok demektir.
İnsanlar ticari hayatlarında dürüst olmayıp da , alavere -dalavere işlerle uğraşıp duruyorken, tefsir derslerinden çıkarmayıp, yamuk hayatına devam ediyorsa o tefsir derslerinin faydası yok demektir.
İnsanlar tefsir derslerinde Kur'anın ahlaki ilkelerini okuyup ,ders yaparken yine günlük hayatında ahlaki olmayan davranışlarını sürdürüyorsa o zaman , o tefsir derslerinin faydası yok demektir.
İnsanların vakıflarda, derneklerde, evlerde ve internet ortamında yaptıkları tefsir ve Kur'an dersleri, insanların birleşmesine değil de ayrışmalarına, grupçuklar olmasına neden oluyorsa , o tefsir derslerinin faydası yok demektir.
İnsanların günlük hayatında İslam dışı yaşayışları devam ederken, haftada bir tefsir-hadis dersi yapmaları , o tefsir-hadis derslerini kendileri için bir garnitür görmeleridir.
Bugün maalesef yapılan tefsir çalışmaları istenilen verimden uzaktır. Yapılan derslerde ayrıntılar, israiliyatlar ve tartışmalardan ayeti hayatımıza nasıl aktarırız sorusuna vakit kalmıyor.
Dünyada hep müslümanlar zulüm görürken, İslam düşmanları oyunlarını hep Müslümanlar üzerine oynarken, bir çok islam beldesinde Müslümanlar birbirini tekfir ediyorken ve birbirlerini öldürüyor ve bunu kameralara kayıt edip dünyaya izletiyorken yaptığımız tefsir ve Kur'an çalışmalarını tekrar gözden geçirmemiz lazım gelmez mi?
Yaşadığımız hayattan Kur'anı çekip almışken,Kur'an'ı bilgi edinmek ya da diğer cemaatlere karşı üstün olmak için okuyorken, Allah'ın bize yardım edeceğini mi umuyoruz?
Kur'an "en yakınını uyar" diyorken biz en yakınlarımızı küfürleri içinde bırakıp, en uzaktakilere tebliğ etmeye çalışıyoruz
Daha önce kaleme aldığımız şu makaleyi okumakta tekrar fayda vardır:
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ayrıca tefsir durağan olmamalı, hayatla iç içe olmalıdır. Bugün yapılan tefsir çalışmaları durağandır maalesef. Kur'anı bugüne taşımayıp geçmişte bırakmışız maalesef.
Tefsir derslerini evlerimizde , derneklerimizde , vakıflarımızda , yapalım ama hayattan dışlamadan yapalım. Hayattan bağımsız yapılan bir tefsirin ne bize ne de çevremize faydası olur.Tefsir daha önceki alimlerin söyledikleriyle birlikte ayeti günümüze taşımanın adıdır.Günümüze taşınmayan bir ayet tefsir edilmemiş demektir.
Tefsir anlayışlarımızı tekrardan gözden geçirmenin zamanı gelmedi mi hala?
Ayrıca tefsir, Kur'ana parçacı olarak değil de bütüncül olarak bakmanın bir adıdır.

Bu söylediklerimi dikkate alarak forumda yapılacak /yapılabilecek her türlü Kur'an çalışmasında elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.


iletiniz ve diğer konunuzla aslında tefsir dersleri için ne kadar geciktiğimizi farkettim..inş. dediğiniz doğrultuda sırf yazmış yada okumuş olmak için değilde öğrenip hayatımıza geçirmek için çalışanlardan oluruz


teşekkür ederim hocam ekliyorum isminizi
Alıntı ile Cevapla