Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2014, 09:12   Mesaj No:13

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Kamil Mürşid Kimdir?/Bedia Özdemir Tokel

Alıntı:
Bedia Özdemir Tokel Üyemizden Alıntı Mesajı göster

Kamil insan kelimesini bana Kurandan gösterin ama içinde kamil insan olsun.sözüne cevabım. Kuranda namazı ve orucu bana gösterin ,ama içinde namaz ve oruç kelimesi geçsin. diyebiliriz.Salat namaz ,savm da oruç değil mi?

Bu cevap hiç de tatmin edici bir cevap olmasa gerek. Kur'an'da namazı ve orucu bana gösterin demek, topu taça atmaktır. Namaz farsça bir kelime olup Kur'an'da geçemez zaten. Oruç kelimesi de Farsçadır. Kur'an'daki karşılığı "savm" olduğu da gerçektir. "Peygamber" kelimesi de Farsça bir kelime olup Kur'an'daki "nebi-resul" kelimesinin karşılığıdır.Köken olarak başka dil de kullanılan bir kelimeyi Kur'an'da aramak abesle iştigaldir. Ancak onu karşılığını bulabilirsiniz.Şimdi gelelim "kamil insan-mürşit" kelimelerine:

Kamil kelimesi hangi dilin kelimesi: El cevap: Arapça
İnsan Kelimesi hangi dilin kelimesi: El cevap: Arapça
Mürşid kelimesi hangi dilin kelimesi:El cevap: Arapça

Kökeni Arapça olan bir kelimenin delilini ya da kullanılıp kullanılmadığını gidip Türkçe kitaplarda ya da Farsça kitaplarda arayacak değiliz herhalde. Elbette Kur'an ve Hadislerde arayacağız.
Kamil mümin-insan-mürşit gibi kelimelere yüklenen ütopik görüşlerinin kaynağını Kur'an ve Sünnetten bulmanızı istemem garipsenecek/tuhaf karşılanacak/eleştirilecek bir durum değildir.Kamil insan-mürşit-mümin kavramlarını kullanmayıp da "salih mümin, müttaki mümin,muhsin, muhlis mümin " gibi kavramları kullansanız daha güzel olmaz mı? Bu kavramların her birinin Kur'an ve Sünnette kullanılırlığı vardır. Ama Ne Kur'an'da ne Sünnette geçmeyen "kamil mümin" gibi kelimeleri kullanılıyor ve buna çok büyük önem atfediliyor. "Kamil olma, kemaliyet" ile ayetleri tek tek inceledim ve bunların hiçbirinde insana kemaliyet verilmiyor. Aksine insanın kemaliyetin zıddına, insanın acziyeti, nankörlüğü,unutkanlığı vs gibi bir çok özellikler ayrıntı ve örnekleriyle ayetlerde anlatılıyor.
Amacım tartışmak değil, İslami kavram olarak lanse edilen kavramlarımızın dayanağının Kur'an ve Sünnet olması gerektiğinin altını çizmektir. Geçen senelerde bu "kamil insan" kavramı aklıma takıldı, araştırmaya başladım. Türkçe tercümelerde "kamil mümin" ifadesi geçiyor mesela;
"“Kendiniz için istediğinizi mümin kardeşiniz için de istemedikçe kâmil mümin olamazsınız…” (Buhari, İman, 13)
Bu hadisin arapça metnini inceliyorum, orada "kamil" kelimesinden eser yok. Kur'an ayetlerinde ise hiç yok.
Araştırmalarımdan gözden kaçırdığım yerler var ise diye sizden Kur'an ve Sünnetten delil istedim. Çok şey mi istedim uzgn
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla