Konu Başlıkları: Kaylule Ömrü Uzatıyor
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Şubat 2014, 22:50   Mesaj No:6

Tuba_

Medineweb Emekdarı
Tuba_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Tuba_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20781
Üyelik T.: 10 Ekim 2012
Arkadaşları:13
Cinsiyet:
Yaş:38
Mesaj: 1.326
Konular: 73
Beğenildi:17
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Kaylule Ömrü Uzatıyor

Kaylulenin faydası bilimsel olarak ispatlandı

Öğlen uykusu beyin gücünü, öğrenme yeteneğini arttırıyor. Sınava çalışmak için sabahlayanların özümseme yeteneği ise bir hayli azalıyor.
Uzmanlar bir saatlik bir kaylule uykusunun beyni dinlendirdiği gibi öğrenme ve problem çözme yetilerini güçlendirdiğini bir kez daha ispat etti. Öğrencilerin sınav zamanlarında genellikle başvurdukları ‘sabahlama’ yöntemininse, beynin yeni bilgileri özümseme yeteneğini yüzde 40 oranında azalttığı vurgulanıyor.
ABD’deki California Üniversitesi’nde (Berkeley) uyku üzerinde yürütülen bir çalışmada 39 yetişkin, kaylule yapacak ve yapmayacak iki gruba bölünmüş. Her iki gruba beynin veriye dayalı anıları depolayan bölümü olan hipokampusu zorlayacak ağırlıkta bir öğrenme testi uygulanmış ve birbirine çok yakın sonuçlar elde edilmiş.
Öğleden sonra saat 14:00’te ise birinci gruptan 90 dakikalık bir öğlen uykusu çekmesi istenmiş, diğer grupsa uyanık tutulmuş.
Aynı gün saat 18:00’de her iki gruba yeni bir öğrenme testi uygulandığında, uyanık kalanların öğrenme becerilerinin öğlenki teste göre gerilediği görülmüş. Uykucularsa rakip grubu geçmekle kalmayıp öğrenme yetilerinde yükselme sergilemiş.
Berkeley deneyini yöneten psikolog Matthew Walker’a göre uyku, beynin kısa dönemli anı deposunu temizleyerek yeni bilgilerin özümsenmesi için yer açıyor. Araştırmacı, “Hipokampusunuzdaki e-posta kutusunun dolmuş olduğunu düşünün” diyor. “Biraz uyuyup bu veri e-postalarını boşaltmadıkça yeni posta alamıyorsunuz. Siz uyuyup bilgi için yeni bir dosya açana kadar e-posta hipokampusa giremeyip sekiyor”.
Walker, daha önceki çalışmalarında bilgiye dayalı anıların hipokampusta geçici bişr süre tutulduktan sonra, daha fazla depolama alanı bulunan ön alın lobuna aktarıldığını göstermişti.
Son deneyde Walker ve ekip arkadaşları, bu bellek tazeleme sürecinin, denekler uykunun belli bir bölümündeyken gerçekleştiğini de ortaya koymuş bulunuyorlar. Bu bölge, “Hızlı göz hareketleri” (REM) uykusu evresiyle daha sonraki derin uyku evresi arasında yeralan, “2. aşama REM’siz uyku” bölümü. İnsanlar, uykularının yarısını bu bölümde geçiriyor.

ajans5
Alıntı ile Cevapla