Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2014, 23:08   Mesaj No:3

Tuba_

Medineweb Emekdarı
Tuba_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Tuba_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20781
Üyelik T.: 10 Ekim 2012
Arkadaşları:13
Cinsiyet:
Yaş:38
Mesaj: 1.326
Konular: 73
Beğenildi:17
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Televizyonun çocuklarda bıraktığı etkiler

Şok eden çizgi film

Japonya'da önceki akşam çizgi film seyreden çocukların televizyon karşısında şok geçirmeleri panik yarattı. En az 600 çocuk aynı nedenle acil olarak hastaneye kaldırıldı. Olayın nedeni tam olarak açıklanamamasına rağmen, çocukların televizyondan yayılan şiddetli ışık dalgaları nedeniyle şok geçirdikleri zannediliyor.

Japonya'da olağanüstü görsel efektleri olan popüler bir çizgi filmi seyreden en az 600 çocuk televizyon karşısında şok geçirip hastaneye kaldırıldı. Başbakan Ryutaro Hashimoto derin üzüntü duyduğunu belirtti ve özel bir soruşturma açılması için talimat verdi.

İçişleri Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına göre, olay önceki akşam meydana geldi. Tokyo Televizyon Kanalı'nın her gün 18:30-19:00 saatlerinde ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak yayınlanan ve akşam kuşağında yüzde 15 izlenme oranına sahip ‘‘Pocket Monsters’’ ya da ‘‘Pocemon’’ isimli çizgi filmi seyreden çocuklar birdenbire fenalaştı. Filmin 20'nci dakikasında kahramanın şekil değiştirmesi sahnesinde ortaya çıkan kuvvetli kırmızı ve mavi ışıklar çocuklarda şok etkisi yarattı. Aşırı baş dönmesi, görme bozukluğu, mide bulantısı, kusmanın yanı sıra birçok çocuk titreme nöbetleri geçirdi. Çoğunluğu çocuk 155 kişinin hastanede tedavisinin sürdüğü belirtildi.

Televizyondan yayılan dalgalardan aşırı derecede etkilenen 5 yaşındaki bir kız çocuğu içine girdiği şoku atlatamadı. Bir ortaokul öğrencisi tedavi gördüğü hastanede gazetecilere olay anını şöyle anlattı : ‘‘Televizyonda filmi seyrediyordum. Tam kahraman Pikachu şekil değiştiriyordu. Bir anda ortalık kırmızı ve mavi ışık seline boğuldu, ne olduğunu anlayamadım ama titriyordum, titrememe engel olamıyordum. Annem geldi. Sırtıma vurdu sonrasını hatırlamıyorum’’

Olaydan sonra bir açıklama yapan televizyon yetkilileri çizgi filmlerinde özellikle sert ve kuvvetli efektlerden yararlanmayı tercih ettiklerini, ancak kullanılan efektlerin bu tür sonuçlar doğurabileceğine ihtimal vermediklerini belirtti. Psikologlar ise patlayan ışığın yol açtığı belirtileri ışığa duyarlı epilepsi ya da grup histerisi şeklinde değerlendirdiler. Japon video oyunları ABD, İngiltere ve Japonya'da benzer rahatsızlıklara neden olmuştu.


Eski bir haber ama yinede paylasmak istedim nasil bir tehlikeyle karsi karsiya oldugumuzu bilelim diye...
Alıntı ile Cevapla