Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2014, 14:43   Mesaj No:3

muallime

Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Ömrümüzde Bir Kere Kefaret Orucu Tutmalı mıyız ?

Alıntı:
mehmet akif2 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
muallime çoğu kişi bunu yapıyor belki bilmeyerek orucum yaralanmışsa diye düşünüp tutuyorlar

ve de yaşamı boyunca bir kere tutulması gerekir diye söylüyorlardı ben de yapmayı düşünüyordum

şimdi allah rızası için oruç tutanlar günaha mı girmiş oldu yoksa oruç sevabını aldı mı

Önce ibadetlerde şüphe olmaz.''Ya bozulduysa ,Ya ibadetim kabul olmadıysa ''şekinde bir düşünce ile ibadetler yapılmaz. Mükellefi şüpheden kurtaracak bir ilmihal bilgisine sahip olmak her Müslümanın üzerine farzdır.Bizim halkımızın çoğunluğu bu farz bilgilerden mahrum oldukları için ,eskilerde köylerde soracak hoca bile bulunmadığı için böyle bir çözüm bulmuşlar.''Orucu bozan şeyleri bilmiyoruz.En iyisi kefaret tutalım, şüpheden kurtulalım.''

İkincisi de ;Bir İşi '' iyi niyetle yapmak'' , ''meşruiyet'' için yeterli değildir.Her işin bir usulü,kaidesi vardır. Çoğu yerde buna uymak ,kurallarına göre yapmak icab eder.Eğer usule,kaidelere uyulmazsa ,ortaya '' gayri meşru'' bir iş çıkar.Dolayısıyla kişi sevap yapayım derken günaha girebilir,ağır sorumluluk altında kalabilir.

Mesela ;Orucu imsak vakti belli iken ; daha çok sevap kazanayım diye saatlerini uzatmak akıl ve ilimle bağdaşmaz.
Namazda okunacak sureler dualar, salavatlar belli iken ,daha çok sevap kazanayım diye bildiği bütün duaları okuyan ninelerimiz de aynı durumdadır.

Sonuç olarak ;Kendine farz olmayan kefaret orucunu tutanın günah işlediğini söyleyemeyiz. Oruç sevabı da almışlardır.Ama bilgisizlikle vasıflandırabiliriz.

Kendine farz olmadığı halde , kefaret orucunu tutan kişinin yapmakla mükellef olduğu hangi farz iş aksamıştır bunlara bakarsak ,günah işleyip işlemediğini söyleyebiliriz.

Mesela;eşine ,çocuklarına karşı görevlerinde aksama ,farz olan ibadetleri yapamama gibi durumlar ortaya çıkmışsa kişi vebal altında kalır.


Kendine farz olmadığı halde , kefaret orucunu tutan kişinin tuttuğu oruç, nafile yerine geçer.Nafile oruçlarda eşinden izin gerekir. Eşi izin vermiyorsa ,oruç tutan kadın günaha girer.

Farz oruçlarda eşinin iznine ihtiyaç yoktur.
__________________


Alıntı ile Cevapla