Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mayıs 2014, 23:04   Mesaj No:2

Fatıma-i Zehra

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Fatıma-i Zehra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36712
Üyelik T.: 22 Aralık 2013
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Mesaj: 844
Konular: 67
Beğenildi:27
Beğendi:1
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

bende bu yazıyı ekleyeyim:

Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Sevdirebiliriz?(Ümmü Seyyaf’tan)


Bir kızın(kadın bayan her ne derseniz) tesettür ayetlerinin muhatabı olarak hareket etmesi, Müslüman olduğunu iddia ediyorsa bu emre riayet etmesi gerekir. Bazen siz de görürsünüz, kendisi gayet tesettürü yerinde teyzelerin yanlarında kendileri ile aynı giyimde olmayan kızları dolaşıyor. Malesef ki teyze ya o bilinci çocuğuna verme gibi bir gayrette olmamış( ki bu tür durumlar genelde şöyle olur. Teyze gençliğinde farklı düşünüyor ve giyiniyordur, yaş ilerledikçe daha dikkat etmeye başlamıştır.bu nedenle de kızına örtünme gibi bir şeyden bahsetmemiş, onu bu konuda teşvik etmemiştir) ya da vermeye çalışmış ama kız çocuğu onu alma gibi bir gayret içinde olmamış. Rabbim her iki durumdan da bizi beri kılsın. Biz bu nedenle kız çocuğumuza nasıl olur da nefret ettirmeden, sevdirerek, kendi isteği ile tesettüre bürünmesini telkin edebiliriz diye düşünmekteyiz. Elbette kalpler Allah’ın elindedir, bize düşen elimizden geleni yapmaktır. Bu konuda taşın altına elimizi sokmamız lazım, taşı yerinden kaldırabilir miyiz ya da altında ezilir mi elimiz orası Allah’ın bileceği iş. Olumlu sonuçlar alamadığımızda elbette çok üzülürüz anneler olarak ama en azından Allah katında sorumlu olmayacağımız şekilde davranmış oluruz. Yine de Allahu Teala böyle imtihan etmesin..Amin.

Şimdi gelelim neler yapabiliriz‘e…

Her şeyde olduğu gibi bu konuda da iki anahtar kelimemiz var. Birincisi çocuk anneyi rol model alacağı için, anne kendisi bu konuda dikkatli olmalı. Tesettür konusunu esasen biraz açmak lazım daha iyi anlatabilmek için ama dini vaaza dönüşsün istemiyorum yazı. Dış kıyafetini ve başörtüsünü, ayete riayet edecek şekilde mi uyguluyor? Dışarı çıkarken kendine büyük bir ihtimam gösteriyor mu (aman hatlarım belli olmasın, sakın dikkat çekmeyeyim, parfüm kokuyu bırak, dış elbiselerimi yumuşatıcı ile bile yıkamayayım vs..)? Kendini haram nazarlardan korumak için azami gayret sarf ediyor ve bunu belirgin bir biçimde yapıyor mu? Dışarıda tesettürlü ama pencereye, balkona çıkarken aynı titizliği gösteriyor mu? Dışarıda erkeklere karşı setr-i avret yapıyor ama eve gelen misafirlere aynı dikkatle yaklaşıyor mu? Çocuk bütün bunları gözlemleyeceği ve anneyi örnek alacağı için, anne her an yanında kayıt alan bir kamera var gibi hareket etmeli( esasen bütün bunları zaten bizi 24 saat gören/gözeten bir Zat’ın olduğunu bilerek yaptığında her şey yerine oturmuş, çocuk gereken mesajı almış olacak. Yani bunu çocuk için değil, Allah öyle emrettiği için yapmak lazım zaten). Genelde bu tür durumlarda, kız çocukları kendileri de örtünmek ister. Anneyi model alacağı için, bir gün dışarı giderken “anne ben de senin gibi yapmak istiyorum” derse hiç şaşırmayın.

İkincisi de her şey küçüklükten başlayacağı için henüz bebek dediğimiz zamanda bile bu konudaki eğitim ve telkine başlanmalı. Oyuncak bebekler aldığınızda, bebeklerine elbise dikerken tesettüre dikkat edin mesela. Bebeklere başörtü, bone vs dikin, birlikte giydirin. Siz ayna karşısında başörtünüzü düzeltirken ona telkinde bulunun: “Benim güzel kızım da büyüyünce anne gibi yapacak değil mi kızım” vs gibi ona güzel hitaplarda bulunun, daha küçükken sadece telkinde bulunabilirsiniz henüz anlamayacağı için, ancak bilinçaltına hitap edebilirsiniz. Biraz daha büyüdüğünde ise, başörtünün güzelliğinden, gereklerinden vs bahsedebilirsiniz. Onun anlayabileceği kelimeleri ve üslubu seçerek tabi.

Tabi biz yine olayı en baştan aldık, küçüklüklerinden itibaren o tertemiz zihinlerine Allah’ın emrini nasıl yerleştirebiliriz diye dertlendik. Çocuğu daha büyük olup bu sıkıntıyı yaşayanlar varsa, acizane tavsiyem “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin” hadisine uyunuz ve çocuğunuzu zaten istemezken iyice soğutmayınız. Güzellikle anlatmaya çalışın, yorulmadan usanmadan.

Çocuk siz ne kadar anlatsanız da, dışarıda gördükçe özenecek ve belki hangisi doğru acaba, sokakta o kadar kişi var ama diye düşünerek bocalayacak. Bu durumda da güzelce anlatacaksınız. Diğer insanların yanlış yaptığını, Allah’ın emrine aykırı davrandığını, herkes bir yanlışın peşinden gidiyor diye bizim de mi yanlışı tercih edeceğimizi, bunun saçma olacağını vs anlatın.Dışarı-içeri algısını doğru oluşturmak gerekir. Bu da yine mahremiyet eğitimdeki konularla bağlantılı tabi. Haram olan ve olmayanı, mahrem-namahremi ayırt etmek gerekir.

Bir de son olarak şu var: “E ne yapayım, mecbur alıyorum, millette görüyor özeniyor. İstedi mecbur aldık, ben de istemiyorum böyle giyisin ama….” geçiniz…Bu cümleleri samimi bulmuyorum. Çocuğunun iyiliğini düşünen, onun Allah’ın emirlerine uygun bir hayat sürmesini isteyen annelerin cümleleri olamaz bunlar.Çocuk sigara istese alacak mısınız? Dışarıda görüp özendi ne yapayım mı diyeceksiniz? Siz almazsanız, nereden bulup giyecek? Eğer bu kadar durumdan muzdaripseniz, ona göre davranmalı değil misiniz?

kaynak:cahidejibek.com

Alıntı ile Cevapla