Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Temmuz 2014, 13:02   Mesaj No:6

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Orucu Bozmayan Şeylerin listesi(Hayreddin Karaman)

Alıntı:
serpil Üyemizden Alıntı Mesajı göster
KARAMAN'IN ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER LİSTESİ
Alıntı:
serpil Üyemizden Alıntı Mesajı göster

I - Oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek ve birleşmek
Unutmamakla beraber istemeden, kazara boğazından içeri bir içecek veya yiyeceğin girmesi/kaçması müctehidlerin çoğuna göre orucu bozar ve yalnızca kaza gerekir, ama bazı müctehidler, "Ümmetim unutma, yanılma (hata, kaza) sebebiyle yaptıklarından bir de zorlanarak yaptıklarından sorumlu değildirler (bunların hükmü kaldırılmıştır)" mealindeki hadise dayanarak, bunların da orucu bozmadığını ifade etmişlerdir.
2- Oruçlu iken uykuda ihtilâm olmak.
3- Kadına bakarken dokunmadan boşalmak.
4- Krem veya sürme kullanmak.
5- Eşini öpmek.
6- Gıybet etmek.
7- İstemeden kusmak.
8- Boğazına toz, un vb. kaçması.
9- Geceleyin cünüb olup yıkanmadan imsak vaktini geçirmek.
10- Dişlerinin arasında kalan ve nohut tanesi kadar olmayan bir şeyi yutmak.
II - Denizde, nehirde, banyoda ve benzeri yerlerde yıkanmak, banyo yapmak.
12- Deri altına, adaleye veya damara iğne yaptırmak.


Hayrettin Karaman Hoca medyaya malzemeye vermiş. Medyada bunu istediği gibi kullanmaktan kaçınmıyor zaten.Hayrettin Karaman fıkıh alanında uzman kişidir. Sanıyorum Medya Karaman'ın fetvalarını çarpıtarak ya da eksik vermiştir. Anlatılmak istenen konunun önü ve arkasından kesinti yapılarak yayınlanmış olabilir. Tabii ki bu bizim hüsnü niyetimiz.
Maddelere geçecek olursak;
1.ve 2. madde de sıkıntı yok.
3.Madde: Kadına bakarken dokunmadan boşalmak
Bu madde sıkıntılı. Çünkü kadına uzun sureli bakmak İslamın yasakladığı bir durumdur. Hz.Peygamber a.s'ın Hz.Ali'yi ilk bakıştan sonrası hakkında uyardığını hadislerden anlıyoruz. Kadına ilk bakış mazur görülüyor ama devamlı bakmak, gözünü ondan ayırmamak hatta boşalmak orucu bırakın takvayı da , ihlası da bozar. Ayetteki kadına dokunmanın orucu bozduğu açıkça belirtiliyor. Müfessirler bu ayette cinsel ilişki olduğunu belirtiyorlar. Cinsel ilişkide nasıl ki boşalma oluyorsa oruçlu bir kişinin bakarak göz temasıyla , göz dokunmasıyla boşalması da kıyasen orucu bozması lazımdır.Buradaki etken boşalma olmasıdır. Kişi hiç bir kadına bakmadan , hiç bir cinsel dürtüleri aklına gelmeden hastalık olarak ya da gayri ihtiyari olarak boşalma oluyorsa o zaman orucu bozulmaz , abdesti bozulur.
Ayrıca kadına bakarken dokunmanın orucu bozmayacağı şeklinde fetva vermek, bir çok gayri islami davranışın da yolunu da açmaya vesile olur ki bu insanı vebale sokar. Bu fetvayı alan insanlar oruçlu halde müstehcen filimleri bile izlemekten kaçınmazlar, müstehcen konuları konuşmaktan, müstehcen şekilde şakalaşmaktan geri durmazlar.Bunlar ister oruçlu olalım , isterse olmayalım İslamın hoş görmediği işlerdir.

4.madde de sıkıntı yok.
5.Madde:Eşini öpmek maddesi
Bu madde de biraz sıkıntılıdır. Eşini öpmek ilk başta orucun bozulmasının nedeni değildir. Ama tehlikeli bölgeye girmek demektir. Bu tehlikeli bölgede oruçlu iken durulmamalıdır. Orucun anlamı insanın istek ve arzularına , yeme arzularına gem vurması, onlardan uzak durmasıdır. Eşi öpmek fıkhen orucu bozmaz ama ilk önce orucu manen sakata düşürür ve ileriki safhada orucun bozulmasına ve keffarete neden olabilir. Bu yüzden ihtiyatı elden bırakmamak gerekir. Tehlikeli sularda yüzmemek en güzelidir. Her an boğulma ihtimali olan alanlardan uzak durulmalıdır. Takvanın anlamı sınırları korumak değil midir? Takvayı bozacak amellerden uzak durulmalıdır.
6.Madde: Gıybet etmek
Evet gıybet etmek orucu bozmaz ama orucun sevabını yok eder. Oruç sadece yemek-içmekten kesilmek değil ,aynı zamanda dili de muhafaza etmektir. Gıybet etmek gerek ayet gerekse hadislerde yasaklanan bir durumdur. Orucumuzu gıybet gibi kötü bir işle manen bozmayalım yeter.
7.Madde de sıkıntı yok. İstemeden kusmak orucu bozmaz
8.Madde de sıkıntı yok. Orucu bozmaz
9.Madde de sıkıntı yok. Bu konuda hadis de var.
10.Madde de sıkıntı yok.
11.Madde:Denizde, nehirde, banyoda ve benzeri yerlerde yıkanmak, banyo yapmak.
Bu konuda dikkatli olmak lazım. İhtilam olup da banyo yapmak zorunda kalan kişiler hariç banyolarını iftardan sonra yapmaları daha evladır.Denizde yüzmek ise direkt olarak orucu bozmaz ama ağıza ve burnuna su kaçma ihtimali çok güçlü olduğu için denizde yüzmek de sakıncalıdır.Ağzını ve burnunu kapatacak bir şekilde yüzebiliyorsanız yüzün ama çok zor bir durum bu.
12.Madde :Deri altına, adaleye veya damara iğne yaptırmak.
Bu konu tartışmalı bir durum . İğnenin ne olduğu önemlidir.Kimileri iğnenin orucu bozduğunu söylerken kimi de bozmaz demişlerdir.
Oruç ve abdest ile şöyle bir kural vardır:" Her vücuda giren orucu bozar, her vücuttan çıkan abdesti bozar"
Bu kurala göre bazı alimler iğnenin orucu bozduğunu söylerler. Bazıları da aşı amaçlı iğne yaptırmanın orucu bozmayacağını söylemişlerdir.Bunlar gıda ve vitamin iğnelerinin orucu bozduğunu da söylemişlerdir.
Mümkünse iğne vurdurmak zorunda olanların iğnelerini iftar vaktinden sonra vurdurmaları gerekir.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla