Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Temmuz 2014, 01:30   Mesaj No:142

muallime

Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

SORU:
""Tencere tava tepsi gibi şeyler çizilirse sagliga zararlı oluyormuş onlarda yemek yapmak böyle seylerde yapılan yemeği yemenin hükmü nedir ? Ya da yağda soğanı savurmak vs gibi şeyler sagliga zararlı olduğundan böyle yapılan yemeği yemek uygun olur mu? Hasta olan bir insan hastalığının ilerlemesine sebep olacak yiyeceği yerse yediği ona haram midir? Böyle şeyleri yerken besmele çekse küfre düser mi? yasadığım yerde helal gıda marketleri yok ve alısverisi de annemler yapıyor. onlar da bu konularda hassas olmayan insanlar, günümüzde de yediğimiz seylerin her birinde domuz katkı maddesi olabileceği söyleniyor, soya lesitininin genetiği değitirilmis olabilir deniyor, ama paketin üzerinde yazmadığı için bilmiyoruz tabi. bazılarında ise yazıyor onları biliyoruz ama bilmediklerimiz süpheli konumuna geçiyor. bu durumda süpheli yiyeceklere karsı tavrımız ne olmalı ? o kadar bunaldım ki hocam,yiyecek bir sey kalmadı eleye eleye,bir de evde fitne çıkıyor yemiyorsun diye... napmalıyım,lütfen bir yol gösterin. ""

Cevap:

Tencere tava tepsi gibi şeyler çizilirse sagliga zararlı oluyormuş onlarda yemek yapmak böyle seylerde yapılan yemeği yemenin hükmü nedir ?

Öncelikle tencere tava tepsi gibi şeylerin çizildiğinde sağlığa zararlı olduğu mu kesin mi? Bu soruya net cevap vermek zordur. Tıpta bugün sağlığa zararlı şey olarak lanse edilenlerin daha sonraki yıllarda sağlığa yararlı olduğu söyleniyor. Mesela yıllarca insana köy tereyağını kullandırmadılar, sana yağını reklamlarla insanlara alıştırtırdılar. Sana yağının faydalarından , tereyağının zararlarından bahsettiler. Son yıllarda sana yağ gibi margarin yağların ne kadar zararlı olduğu ortaya çıktı.
Tava ve tencere konusu da buna benziyor. Eskiden insanlar bakır tencere ve tava kullanırlardı.Çok da sağlıklı bir hayat sürerlerdi, bakır kap ucuz idi. Eğer eskirse hemen bakır tencereler kalaylanırdı.Daha sonraları bakır tencereler medya tarafından kötülendi ki insanlara kendi ürettikleri ve fiyatça daha pahalı şeyleri satmanın ve insanları lükse, tüketim köleliliğine alıştırdılar.Bugün her çıkan yeni tava , tencere önceki tavaların zararlı olduğunu söyleyerek piyasada yer tutmaya başlıyor.
Aslında en sağlıklı yemek yapılacak tava ve tencereler topraktan yapılandır. Bunun haricindeki bütün her şeyde katkı maddeleri vardır. El yapımı topraktan yapılan güveçler yemek için en sağlıklıdır.İmkan varsa bunları kullanmak gerekir. Diğer tencere ve tavaları kullanmak haram değildir. Fıkıhta esas olan mübahlık ilkesidir. Haramlığına delil olmadıkça kullanmakta beis yoktur. Ama sağlık açısından zararlı olduğu kesinleşmiş ise ve zararı örnekleri ile ortaya konmuşsa kullanmak sakıncalıdır. Kullanan haram işliyor diye de itham edilemez. Sağlığa zararlı olan o kadar şey var ki hayatımızda, onları yapan haram işlemiş diyemeyiz. Mesela,pet şişelerden su içmek, cep telefonun radyasyonu , teknik ve teknolojinin vücuda verdiği zararlar ,bilgisayar başında uzun süreli durmak vs örnekleri çoğaltabiliriz.
Kısaca açıkça zararı belli değilse tencere ve kaplardan yemek yemenin mahzuru yoktur.

Soru:

Hasta olan bir insan hastalığının ilerlemesine sebep olacak yiyeceği yerse yediği ona haram midir?

Cevap :

Hasta olan kişiye doktor yasak yiyecek ve yemek listesi veriyorsa ona dikkat etmesi gerekir. Bu yiyecekleri yemek ona yasaktır. Yememesi gerekir. Eğer yediği zaman hastalığı artıyorsa ve yemeğe devam ediyorsa bu kişi kendi eliyle kendini ateşe atıyor demektir. Ki bu Kur’an’da yasaklanmıştır. Günümüzde kanser vakalarında doktorlar hastalarına sigara ve içmeyin diye söylerler ama bakıyorsunuz hastaların bazıları doktorları takmıyor ve içmeye devam ediyorlar. Bu bir nevi intihar etmek demektir ve ateşe atılmaktır. Allah’ın yasak kıldığı işlerdendir. Hastalığı iyileştikten sonra yemekte sakınca yoktur. Hastalıkta yer ise Allah’ın ona verdiği emanete hiyanet etmiş olur, sağlığına dikkat etmemiş olur. Bu dikkat etmemesinin elbette hem dünyada hem de ahirette bir sonucu olacaktır
.
SORU :

Ya da yağda soğanı savurmak vs gibi şeyler sagliga zararlı olduğundan böyle yapılan yemeği yemek uygun olur mu?

Cevap :
Yağda soğanı savurmanın ne olduğunu anlayamadım. Eğer soğanı yağda iyice kızartmak ise kastınız bu sadece soğan için değil bütün yiyecekler için geçerlidir. En güzel ve faydalı olan ,yiyeceklerin kızartılarak değil de haşlanarak yenmesidir. Sağlık açısından bunlara dikkat etmek gerekir. Allah bize temiz ve helal şeyleri yememizi emretmiştir.Sağlığımıza zarar verecek şeylerden kaçınmamız gerekir.

Böyle şeyleri yerken besmele çekse küfre düser mi?

Küfre girmez. Delaleti ve subuti kati olan haramları yerken besmele çekilirse küfre girer. Mesela içki içerken , domuz eti yerken vs..


Soru:

yasadığım yerde helal gıda marketleri yok ve alısverisi de annemler yapıyor. onlar da bu konularda hassas olmayan insanlar, günümüzde de yediğimiz seylerin her birinde domuz katkı maddesi olabileceği söyleniyor, soya lesitininin genetiği değitirilmis olabilir deniyor, ama ppaketin üzerinde yazmadığı için bilmiyoruz tabi. bazılarında ise yazıyor onları biliyoruz ama bilmediklerimiz süpheli konumuna geçiyor. bu durumda süpheli yiyeceklere karsı tavrımız ne olmalı ?

Cevap:
Avrupa ülkelerin Müslümanları yiyecek sorunu maalesef vardır. Domuz şüpheli şeylerden uzak durmalı, yenmemelidir. Genetiği değiştirilmiş yiyeceklerden de uzak durması en güzelidir. Bu tür yiyeceklerin yan etkisi hemen göstermese bile yıllar sonra insanda olumsuz etkisi çıkıyor.
Şüpheli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
“Helal olan şeyler bellidir, haram olan şeyler de bellidir. Bu ikisinin arasında halkın bir çoğunun helal mi haram mı olduğunu bilmediği şüpheli konular vardır.
Şüpheli işlerden sakınanlar dinlerini ve ırzlarını korumuş olurlar. Şüpheli şeylerden sakınmayanlar ise zamanla harama dalıp giderler. Aynen sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, onların o araziye girme tehlikesi vardır.
Dikkat edin! Her hükümdarın girilmesi yasaklanmış bir arazisi vardır. Unutmayın Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir. Şunu iyi bilin ki, insan vücudunda bir et parçası vardır. Eğer bu et parçası iyi olursa bütün vücut iyi olur. Eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. İşte bu et parçası “kalb”dir.” (Buhari, İman, 39; Müslim Müsakat, 109)


Cevaplayan FECR hoca
__________________


Alıntı ile Cevapla