Alıntı:
     -mina Üyemizden Alıntı
					     bir cismin gölge uzunluğunun, kendi uzunluğuna veya kendi uzunluğunun iki katına ulaşıp ulaşmadığı hesaplanırken, güneşin tam tepe noktada iken cismin yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zeval) hariç tutulur, yani toplam uzunluğa dahil edilmez............... bunu anlayan var mı bir cismin gölge uzunluğu kendi uzunluğu filan....   |  

Hadis-i  şerifde  buyuruldu ki;  
''Cebrail  aleyhisselam  Kabe  kapısında  iki  gün  bana  imam  oldu.  İkimiz  fecr  doğarken  sabah  namazını ,  güneş  tepeden  ayrılırken  öğleyi,  herşeyin  gölgesi  kendi  boyu  uzayınca  ikindiyi,  güneş  batarken ( üst  kenarı  kaybolunca)  akşamı  ve  şafak  kararınca  yatsıyı  kıldık.  İkinci  günü  de,  sabah  namazını  ,  hava  aydınlanınca  öğleyi,  herşeyin  gölgesi  kendi  boyunun  iki  katı  uzayınca  ikindiyi,  bundan  hemen  sonra  akşamı,  oruç  bozulduğu  zaman  yatsıyı  gecenin  üçde  biri  olunca  kıldık.  Sonra  ya  Muhammed (sav)  senin  ve  geçmiş  Peygamberlerin  namaz  vakitleri  budur.  Ümmetin,  beş  vakit  namazın  herbirini  bu  kıldığımız  iki  vaktin  arasında  kılsınlar  dedi.'' 
Bu  hadise  Mirac'ın  ertesi  günü  hicretten de  iki  sene  önce  vuku  bulmuştur.   Namaz  sayısınında  beş  vakit  olduğunu  bu  hadis-i  şerifden  anlaşılmaktadır. 
Namaz  vakitlerini  bulabilmek  için  Güneşin  arz  derecelerinden  yararlanılmıştır.   
Güneşin  ve  yıldızların  hareket  ettiklerini  zannettiğimiz  küreye  ''  Sema  küresi''  denir.  Güneş  hareket  etmez  fakat  Dünya  döndüğü  için  Güneş  hareket  ediyor  sanıyoruz.  Etrafımıza  bakınca  yer  ile  gök  büyük  bir  dairenin  kavsi  üzerinde  birleşmiş  gibi  görünüyor.  Bu  daireye  ''  Üfk-ı zahiri hattı''  denir.  Güneş  sabahları  bu  hattın  şark  tarafından  doğuyor.  Semanın  ortasına  kadar  yükseliyor.  Öğle  vakti  tepeye  kadar  yükselip,  tekrar  alçalmaya  başlıyor.  Sonra  Üfk-ı  zahiri hattın  garb  tarafında  bir  noktadan  batıyor.  Güneşin  en  yüksek  olduğu  vakte  ''  zeval  vakti''  denir.   
Bir  mahalde  sabah  namazının  vakti  dört  mezhepde  de  fecr-i  sadık  denilen  ufuktaki  beyazlığın  bir  noktada  görülmesiyle  başlar.  Güneşin en  yüksek  olduğu  zamana  zahiri zeval  zamanı  demiştik.  Zahiri  zeval  zamanı  biterken, gölgenin  uzamaya  başladığı  görülür (  yere dik olan bir çubuğun gölgesi)   bu durum  boyunun  iki  misli uzamasına  kadar  devam  eder.    Gölge  boyunun  değişmediği  zamana  ''  Hakiki  zeval  vakti''  denir.   En  kısa  gölge  uzunluğuna  ''  Fey-i  zeval''  denir.
Fey-i  zeval  yalnız  öğle  ve  ikindi  namazlarının  vakitlerini  bulmak  için  kullanılır.  Diğer  vakitlerde Fey-i  zeval  kullanılmaz.  
Bu  konu  çok  ayrıntılıdır.  Daha  çok  bilgi  almak  için  ilim  ve  fıkıh  kitaplarını  araştırın.  Bildiğim  ve  öğrendiğim  kadarıyla  anlatmaya  çalıştım.  Ne  kadar  faydalı  oldum  bilemiyorum.  Dediğim  gibi  sizde  araştırabilirsiniz. Rabbim  yolunuzu  açık  etsin..