Arap Usulü Tirit (Musakhan)
Arap Usulü Tirit (Musakhan)
ESSELÂMÜ ALEYKÜM
Her birinize ölüm gelip de: «Rabbim beni kısa bir süre için tehir etsen de sadaka versem ve iyilerden olsam!» demesinden önce size verdiğimiz rızıklardan (Allah için) harcayın! (Münâfıkun 10)Ashab bir koyun kesmişti. Bu sırada bir dilenci geldi. Etten bir miktar verdiler. Derken başka gelenler oldu, onlara da verdiler. Geriye yine de et kaldı. Resulullah (sav) sordu: Koyundan geri ne kaldı? Sadece omuzu kaldı! dediler. Aleyhissalâtu vesselam ise: “Omuzu hariç geri tarafı kaldı!” buyurdular. (Tirmizi, Kıyamet 34, “2472″)Ayet ve hadisten de anlaşılacağı gibi, sendeki senin değil verdiğin senindir. Sonunun çetin azap olduğu bildirilen cimrilikten, Rabbim cümlemizi muhafaza etsin.

Filistine ait olan musakhanın özellikleri, kırmızı soğan ve sumak kullanılmasının yanında el ile yenmesidir. Filistin ve Ürdün başta olmak üzere diğer Ortadoğu ülkelerinde de sadece musakhan yapan lokantalara rastlayabilirsiniz. Dürümüde yapılan bu yemeğin orjinali tepsi ile servis yapılanıdır.

Malzemeler:
1 bütün tavuk
4 büyük kırmızı soğan (fotoğraftada görüldüğü üzere, ben 6 dev beyaz soğan kullandım)
3 tane pita/pide veya lavaş
1 yemek kaşığı dolusu Ghee yağı/sadeyağ
1 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı toz sumak
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz
1 çay bardağı badem veya çamfıstığı
Yapılışı:
Tavuğun kanat but göğüs kısımlarını eklem yerlerinden ayırdıktan sonra haşlayın.
Soğanları kuşbaşı doğrayın ve zeytin yağında 30 dk.ya yakın kısık ateşte çökünceye kadar yakmadan kavurun.”soğanların çabuk çökmesi için tuzunu ilave edin” (foto.2)
Soğana, 2 kepçe tavuksuyundan dökün, 3 yemek kaşığı sumak ve 1 tatlı kaşığı kimyon ilave edin karıştırın. Tavuklarıda ilave edin, sumağın tadını alması için kısık ateşte 10dk. pişirin.(foto.3/4)
Tavukları süzüp çıkartın ve bir fırın tepsisine dizin, kalan sumağı üzerine serperek orta ısılı fırında kızartın. (foto.5)
Pideleri ıslatmak için, soğanlı sosa batırıp çıkartınve başka bir fırın tepsisine dizin. (foto.6)
Pidelerin üzerini soğanlı sos ile kaplayın (foto.7)
En üste kızarmış tavukları dizin. (foto. 8 )
Sıcak fırında 10 dk. tutup çıkartın.
Kavurduğunuz bademleri üzerine serperek servis yapabilirsiniz. (photo.8 )
Jibek