Konu Başlıkları: Ashab-ı Keyf
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ekim 2014, 21:11   Mesaj No:2

su damlası

Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: su damlası isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.615
Konular: 696
Beğenildi:8186
Beğendi:9416
Takdirleri:26389
Takdir Et:
Standart Cevap: Ashab-ı Keyf

Ashab-ı kehf nedir

Ashab-ı kehf nedir, isimleri nelerdir
Ashab-ı kehf nedir, isimleri nelerdir
Ashâb, Arapça bir kelime olup, sahip kelimesinin çoğuludur. Sahib, dost, arkadaş, yârân manalarına gelmektedir. Buna göre eshâb, dostlar, yaranlar, arkadaşlar anlamına gelmektedir. Kehf ise, dağlarda oyulmuş ev gibi yerlere denmektedir. Genellikle bunu ifade için mağara kelimesi kullanılır. Küçüğüne Gâr, büyüğüne de Kehf denir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise, İn'dir. Şu halde Eshâb-ı Kehf kelime olarak, Mağara Dostları, Mağara Arkadaşları, Mağara Yârânı anlamlarına gelmektedir.

Kavram olarak ise, zamanın hükümdarının zulmünden kaçarak bir mağaraya sığınıp, orada 309 yıl uyuyan, uyandıktan sonra da tekrar vefat eden ve Kur'an'da bahsi geçen gençleri ve birde köpekleri Kıtmîr'i ifade etmektedir. Biz konuyu incelerken Türkçeleştirmeye gerek görmeden Eshâb-ı Kehf kavramını kullanacağız. Zira herkes tarafından bu kavram kullanılmakta ve maksad anlaşılmaktadır.

Kaynaklarda Ashab-ı Kehf mağarasının bulunduğu yer ile ilgili değişik yerler gösterilmektedir. Çin'den İspanya'ya kadar tam 33 yerde Eshab-ı Kehf'in sığındığı mağara olarak gösterilen yerler vardır.

Eshab-ı Kehfin isimleri
Bu mübarek kimselerin isimleri, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve köpekleri Kıtmir’dir.
"Alıntı"
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla