Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Ocak 2015, 20:21   Mesaj No:2

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: pedogog Adem Güneş'in çocuk eğitimi ile ilgili sözleri






Özellikle ilk yıllarında uğradığı hayal kırıklıkları ve zorlamalar ile insan ruhu acı çekmeye başlar. Bir çocuğun onurlu ve kişilikli olması isteniyorsa, benliğinin zarara uğratılmaması gerekir. Benliğin asli görevi, insanın onurlu ve kişilikli bir yaşam sürebilmesine rehberlik etmektir.

Çocuk, benliğine saygı duyulmadığını algılarsa, benliği savunan mekanizmalar hareket geçer ve onurunu koruma mücadelesi başlatır. Çocuk her an benliğini korumak ihtiyacı hissediyorsa, bir süre sonra kendini korumayı süreklilik haline getirir ve duyarsızlaşır.

Çocuk terbiyesi denilen şey, aslında benliğinin zarara uğratılmadan çocuğu hayata hazırlamaktır. Benlik üzerinde baskı oluşturularak davranış kazandırmaya çalışmak, çocuğun vicdanî karar mekanizmasını devre dışı bırakmak demektir.

Birçok anne baba çocuğunun benliğini kendi kontrolüne alarak, kendisi çocuğunun vicdanı olmak ister.

İnsan benliğine yönelen tehdit, kimden gelirse gelsin fark etmez, kişiliğe ve onura tesir eder. Benliği veya ego duygusu saldırıya uğrayan hiçbir insan düşünülemez ki, bu saldırılar karşısında sessiz kalabilsin; yeter ki o kişi, kişilik kaybına uğramamış olsun. Kendini savunan çocuk, onurlu ve izzetlidir; savunamayan çocuk ise izzet duyguları kırılmaya adaydır. Çocuğun benliği rahat bırakılır ve benliğinin ruhuna doğru yayılmasına izin verilirse, işte o çocuk, kişilikli ve karakterli olur.

Anne baba çocuğun benliğine zarar verici davranışlarda bulunduğunda, çocuk duyarlılığını kaybeder. Benlik hem içten, hem de dıştan gelen baskılarla savaşarak onurlu kalma mücadelesi verir. Benliğini kendi iradesiyle yönetemeyen çocuk, yetişkin olduğunda, haz kaynaklarından gelen baskılara direnmekte zorluk çeker. İnsanı yaşama bağlayan, yaşam ile bütünleştiren bağ 'nefis'tir. Benlik, öyle güçlü olmalıdır ki, haz kontrolünü kendi elinde tutabilmelidir.

Anne babaların zoraki baskıları benliğin zayıflamasına sebep olur. Kişiyi haz merkezli bir yaşama sürükler. Kişi birisinin hatırı için değil, doğru davranışı, davranışın doğruluğundan dolayı yerine getirmelidir.

PEDEGOG DR.adem güneş
Alıntı ile Cevapla