Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ocak 2015, 21:25   Mesaj No:169

muallime

Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

Alıntı:
yorgunum Üyemizden Alıntı Mesajı göster
selamünaleyküm kendi çapımda araştırma yaptım fakat kalbim bir türlü mutmain olmuyor.Sorum şöyle,eltim ve onun oğlu ile hacca gitmeye karar verdik.araştırmalara göre hanefi mezhebinde kadın mahremi olmadan gidemıyor ya şafii yada malikiyi taklit etmesi lazım oda caiz değildir deniliyor.mantıken şöyle düşünmeden edemıyorum bir kadının mahremsiz hacca gitmesi büyük sıkıntı olur her anlamda diye düşünürüm.eşim git diye çok ısrar ediyor bende çok istiyorum fakat sonrada düşünüyorum bana farzmıdır benım kendime ait malım yoktur. cevaplarsanız sevinirim saygılar...
Aleyküm Selam;Haccın farz olmasının Şartları ,Müslüman olmak,akıl baliğ olmak,hacca gidip gelirken kendine ve bakmakla yükümlü olduklarına (arkada bıraktıklarına )yetecek nafakası olmasıdır.Bunun için üzerinizde mal mülk olması şart değildir.

İkinci olarak Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre kadınların yanında mahremleri olmadan yola çıkmaları caiz değildir. Şafiilere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Maliki mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması halinde tek başına gidebilir. Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir (İbn Kudame, Beyrut 1405, el-Muğni, III, 192; Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut, ts. , I, 467; Dusuki, Haşiye, II, 9-10).


Sonuç olarak ;Karar sizin ,ister diğer mezhepleri taklid eder,hac grubunun güvenirliliğine bakarak bir daha ömrümce bu fırsatı bulamam diyerek tanınmış ruhsatttan yararlanabilirsiniz.Fakat Hac gibi meşakkatli bir ibadette mahremi olmayan kişinin çok sıkıntıda kalacağı doğrudur.En azından yanında kadınlar olması gerekir .

Yahutta '' yanımda mahremim yok ben eşimle gidecek imkana sahip olmayı bekleyeyim'' diyebilirsiniz.
__________________


Alıntı ile Cevapla