Konu Başlıkları: AKTS sistemi nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Şubat 2015, 23:04   Mesaj No:6

ali70

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ali70 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36490
Üyelik T.: 14 Aralık 2013
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Memleket:karaman
Mesaj: 812
Konular: 38
Beğenildi:236
Beğendi:586
Takdirleri:449
Takdir Et:
Standart Cevap: AKTS sistemi nedir?

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) nedir?
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS), öğrencilerin yurtdışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin, bir yükseköğretim kurumundan diğerine transfer edilmelerini sağlayan bir sistemdir.

Bir dönemde öngörülecek derslerin AKTS kredisi toplamı ne kadar olmalıdır?
Bir dönemde öngörülecek derslerin AKTS kredisi toplamı 30’dur. Bir akademik yılda derslerin toplam kredisi 60 olmalıdır. Öğretim elemanları verdikleri dersin öğrenciye ne kadar yük getirdiğini iş yükü hesaplama tablosuna göre hesaplayacaklar, daha sonra anketlerin uygulanmasıyla ve dönem sonunda öğrencilerle yapılan görüşmelerle iş yükleri gerekli görülmesi halinde yenilenecektir.

Küsuratlı AKTS kredileri verilebilir mi?
AKTS kredisi tam sayı olarak verilmelidir, 1.83 gibi küsurlu sayılardan kaçınılmalıdır.

AKTS kredisi ile dersin zorluğu arasında bir ilişki var mıdır?
Ders zorluğu ile dersin AKTS kredisi karşılığı arasında bir ilişki yoktur. Ders hakkındaki ayrıntılı bilgi dersin verildiği kurumca düzenlenen bilgi paketinde verilir. Bu pakette, dersin amaçları, ön koşulları, öğrenme ve öğretim yöntemleri, öğrenme çıktıları, değerlendirme yöntemleri ve ders içerikleri yer alır. Bu bilgiler akademik anlamdaki temel bilgiler niteliğini taşır. İş yükünün değerlendirilmesi ve dersin kredilendirilmesi tamamen akademisyenlerin inisiyatifindedir. Dersler düzeylerine göre AKTS kredisine sahip olmazlar.

Ders saatleri ile AKTS kredisi arasında bir ilişki var mıdır? Ders saatleri ile AKTS kredileri arasında bir ilişki vardır, ancak AKTS kredilerine sadece ders saatleri dahil değildir. Kredilere ders kapsamında öğrencinin tamamlaması gereken tüm iş yükü (projeler, ödevler, tez çalışmaları vs.) dahildir. Eğer bir akademik yılda bir dersin içeriği geleneksel yüz-yüze eğitim ve sınavlardan ibaretse; AKTS kredileri ders saatleri ile doğrudan ilişkili olacaktır. Ders ilerledikçe içeriği ve yapısı da değişebilir, toplam AKTS kredisi 60 olmak zorunda olmasına rağmen ders saatleri değişebilir. Örneğin aynı program için toplam AKTS kredisi 60 olmak zorunda olmasına rağmen bir kurum 5 kredilik ders saati için 24 ders saati, 6 görüşme saati, 60 kişisel çalışma için zaman ayırırken; diğer bir kurum aynı 5 saatlik ders ünitesini 24 saat ders, 36 saat görüşme, 30 kişisel çalışma saati şeklinde düzenleyebilir. İki kurum da toplam iş yükü içerisinde karşılaştırılabilir sonuç elde ederler. Görüşme saatleri ve bireysel çalışma saatleri farklı olsa da eşit sayıda AKTS kredisi verirler.

Hangi dersler için AKTS kredisi düzenlenmelidir?
AKTS kredisi seçmeli ya da zorunlu tüm dersler için düzenlenmelidir. Ayrıca proje, tez, alan çalışması gibi program dahilindeki çalışmalar da bu kapsamda değerlendirilecektir.

Seçmeli derslerin AKTS kredileri hesaplanırken neye dikkat edilmelidir?
Bölümlerin seçmeli ders havuzlarında yer alacak seçmeli derslerin AKTS kredileri hesaplanırken, bu derslerin alınabileceği dönemlerin AKTS kredisi toplamı dikkate alınmalıdır. Söz konusu seçmeli dersler ilgili dönemde alınacakmış gibi gösterilerek o dönemin iş yüküne dahil edilmeli ve toplam 30 AKTS kredisini geçmeyecek şekilde düzenlenmelidir.

Birden çok programda verilen derslerin AKTS kredisi nasıl hesaplanacak?
Bazı durumlarda farklı programlara devam eden öğrencilerin ortak olarak aldıkları bir ders, toplam iş yükünün hesaplanması sırasında farklı krediler alabilir. Kredi dönüşümünü yeni yapmaya başlayan bölümler başlangıçta aynı dersler için farklı krediler düzenleyebilirler. Ancak uzun vadede kurumların her bir ders için tek bir kredi belirlemesi tercih edilecektir.
Öğrenme çıktıları aynı olan ve farklı bölümlerde verilen, aynı kodlu derslerin toplam iş yükü ve AKTS kredisi farklı olabilir mi?
Olabilir, örneğin X Bölümünde bir dersten başarılı olmak için sarf edilmesi gereken iş yükü 120 iken, aynı ders Y Bölümünde 150 iş yükü ile başarılıyor olabilir.
Ancak, Türk Dili I-II dersleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II derslerinin, Afet Kültürü, Şehir ve İstanbul, Güzel Sanatlar ve Beden Eğitimi derslerinin AKTS kredileri tüm bölümler için aynı olmamalıdır.


İstanbul edu
__________________
Hay'dan gelir, Hu'ya gideriz.
Alıntı ile Cevapla