Cepli Ekmek / Sandviç Ekmeği
Cepli Ekmek / Sandviç Ekmeği Cepli ekmek, pita ekmeği, bazlamadan sandviç ekmeği vs. İsmine ne koyayım bilemedim. Ama pek güzel. Tam dürümlük. Hele bir yapın bu ekmeği, sonra içine ne doldurursanız doldurun. Mesela patates kızartması, söğüşleme doğanmış soğan, maydanoz ve domates. Mmmm! öyle bir lezzettir ki bu, ete değişmem. Baktım da bugün çenem çok düştü
O zaman hemen tarife atlayalım ;)
Cepli Ekmek, Sandviç Ekmeği, Dürüm ekmeği, Tavada Pita Ekmeği vs.
Malzemeler - 1 su bardağı maden sodası
- 1 su bardağı normal su
- 1.5 tatlı kaşığı instant maya veya yarım paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 4.5 veya 5 su bardağı kadar tam buğday unu (Unun çeşidine göre miktar değişebilir)
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tavada Pita Ekmeği Nasıl Yapılır? - Sıvı malzemelerin tümünü yoğurma kabına alıp karıştırın. Maya ve tuzu ekleyin. Unu azar azar ekleyerek neredeyse ele yapışan, yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar bekletin ve yeniden yoğurun. Yeniden üzerini kapatın ve tekrar mayalanana kadar bekletin.
- Hamurdan orta boy mandalina büyüklüğünde parçalar alıp çay fincanının tabağı büyüklüğünde açın. (Çay tabağından biraz daha büyük oluyor)
- Bütün hamuru aynı şekilde açıp üzerine hafif un serpilmiş bir tepsinin veya pamuklu bir bezin üzerine koyup üstünü örtün.
- Yarım saat kadar mayalanmalarını bekleyin. lk açtığınız hamurdan başlayarak ekmekleri kızgın tavaya alın. (orta ateşte pişmeli) Alt tarafın kızarmasını beklemeden ters çevirip kapağını kapatın. Bu esnada ekmekler şişecektir. Kızarınca yeniden ters çevirip, diğer tarafını da kızartın.
- Ekmekleri pamuklu bir bezin üzerine alıp üzerini örtün. Ilıyınca ekmekleri yan tarafından yarısına gelecek kadar kesin. İçine istediğiniz dürüm veya sandviç malzemesinden koyup servis yapın.
- Afiyet şifa olsun!
Ortancaya “Gel de şunu tutuver bakalım” dedim. “Ama ben çok acıktım” dedi
1 dakika zor sabredip ekmeği kaptı gitti
Anladım ki, yemekten daha güzel bir şey var. O da yedirmek…