Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Şubat 2015, 20:02   Mesaj No:29

Ali Parlak

Medineweb Aktif Üyesi
Ali Parlak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Ali Parlak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38986
Üyelik T.: 10 Şubat 2014
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Karaman
Mesaj: 164
Konular: 25
Beğenildi:76
Beğendi:68
Takdirleri:340
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Mü'mince... Tasavvuf ve Aşk Yolu/Ali Parlak

VAHDETİ VÜCUT 2

Var olan sadece Hakk’ın varlığıdır. Yaratılanlar varlığını Hak’tan alır. O’nun Kayyumiyetiyle vardır. Yani biz varlığımızı Hak’tan alırız. Yani nurumuzu Hüda bahşeder. Yoksa bizatihi var değiliz. Hak’kın varlığı kendinden, halkın varlığı Halık’tandır. Zahir olan sadece O’dur.

Allah’ın vücudundan(varlığından) başka hiçbir şeyin hakiki vücudu yoktur. Kainatta görünen her şey varlığını Hak’tan alır. Allahu Teala kainatın her zerresine birliğini ve varlığını nakşetmiştir.

Bu kainat yokken de Allah vardı. Hala var. Bir olarak var. İkinci yok. Sadece Bir var. Var olan hep O’dur. O’ndan başka yoktur. Şanı Mutlak’tır. Kainatın varlığı bir hayal ve gölgeden ibarettir. Var sandığımız hiçbir şeyin aslı yoktur. Aynada görünen suret misali, kainat da bir görüntüdür. Nasıl ki aynadaki görüntünün aslı yoksa, kainatın aslı da yoktur. Yani kainatı bir hayal üzere yürür gör. Ezeli ve Ebedi O’ndan başka O yoktur. O’ndan başka ‘’var’’da yoktur. O da Tek ve Kahhar olan Allah’tır.

Kainat, bir varmış bir yokmuş meali arz eder. Yani ezellerin ezelinde bir zat vardı ve O’ndan başka bir mevcut yoktu. Hala yok. Sonsuza kadar da olmayacak. Yok olan bir şey yine yoktur yine yoktur. İsterse var gibi görünsün. Yoktur. Çırpınsan da, bağırsan da, çağırsan da yoktur. Allah her şeyi kudretiyle kuşatıcıdır.

Allah’ın ilminde bu alemin böyle olacağı vardı. Allahu Teala kendi vücudunun nuru ile alemleri yoktan var eyledi. Allahu Teala yine her anda bütün alemleri varlıkla yokluk arasında gezdirerek kudretini gösterir.

Yani illa Allah. Başka vücut, başka mevcut yoktur. Varlık yalnız O’nundur. Yaratılan her şey O’nun Hay ismiyle hayat bulmuştur. Hak’kın varlık vücudu alemlere nur bahşetmedikçe, alemler kendini bulamaz ve bilemez.

İnsanın kendini bilmesi de O’nunladır. O nurunu insana bahşetmezse, insan yokluğa gömülür. Bu her şey için böyledir.

Varlık alemlerin kendi varlığı değildir. Alemler bir hiçtir. Varlık Allah’ın varlığıdır. İşte burada bütün alemler La içindedir. Yoktur. İllada bütün azametiyle sadece Allahu Teala vardır. Ve La ilahe illallah böylece gerçekleşmiş olur.

Ve Allahu Teala sorar: ''Bugün mülk kimindir?'' Cevap veren olmaz. Yine kendisi cevap verir: ''Tek ve Kahhar olan Allah'ındır.''




Ali Parlak
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Yararlanılan kaynak: Muhiddin Arabi'nin risaleleri
__________________
O'nunla var ol var olacaksan,
Kurtul O'nsuz tüm var oluşlardan...
Alıntı ile Cevapla