Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mart 2015, 21:53   Mesaj No:3

Medine-web

Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1173
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart Cevap: haftanin konusu:organ nakli caiz midir?

İşte bu yüzdendir ki İsrailoğulları'na şöyle yazmıştık: Kim, bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur. Peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler; ama bundan sonra da onlardan çoğu yine yeryüzünde aşırı gitmektedirler. (maide 32)

kuranın bir dedikleri vardır bide demek istedikleri vardır prensibini göz ününde bulundurarak yukarıdaki ayet aslında çok yönlü bir yol işareti vermekte. konu ne olursa olsun bir insanı öldürmenin veya tam tersi bir insanı kurtarmanın sonucu....

Ali hocanın değindiği "ölmeden parçalamak..." Bunun gerekçesi ne olursa olsun can vermeden öldürmenin hiç bir izahı yoktur. İslam buna izin vermez; Cinayet sayar..
yukarıdaki risk var ise hiç bir islam alimi "evet parçalayabilirsiniz" fetvasını vermesi mümkün değildir.
Bu risk yok ise yani bir insanın tamamen dünya değiştirmesi gerçekleşmişse organ naklinin bir insanın hayatını kurtarması gibi olarak algılamak uygulamak lazımdır.verilen organ umut edilir ki ölenin geride bıraktığı bir sadakai cariye hükmüne geçer.
sorunun bir diğer alanı ise o organı alan kişi günah işlerse ne olur?
İslam organları araç olarak görür. asıl fail ruhtur ruhun uzantısı akıldır ikisinin birleşimi fıtrattır. aklın ruhun ve fıtratın sorumluluğunda olan hayr ve şer meselesinde organların hiç bir sorumluluğu olamaz. Diğer bir deyişle günahı yada sevabı işleyen organlar değil fail dediğimiz üçlülerin merkezi ruhtur.
organ bağışının hayırlı olduğunu, ihmal edilmemesi gerektiğini, duygusallığa kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla