Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Mart 2015, 15:57   Mesaj No:26

ali70

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ali70 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36490
Üyelik T.: 14 Aralık 2013
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Memleket:karaman
Mesaj: 812
Konular: 38
Beğenildi:236
Beğendi:586
Takdirleri:449
Takdir Et:
Standart Cevap: haftanin konusu:organ nakli caiz midir?

Alıntı:
fedra Üyemizden Alıntı Mesajı göster
biraz laflarınıza dikkat ederek konusursanız daha iyi olur zaruret maruret olmaz
bunun adı cinayettir diyerek hocayı suçlayamazsın alimlerin bu konuda farklı
görüşleri farklı fetvaları var kesin budur deyip fikrini dayatamazsın herkes
görüşünü bildirir aynı fikirde olmayabilirsin ama saygı göstermek zorundasın
hakaret boyutunda sözler sarfedemezsiniz ORGAN NAKLİNİN DE BELLİ
ŞARTLARI VAR. onu parçalayın da diğeri yaşasın değil hangi hoca böyle fetva
verebilir ki zaten ki Nihat Hatipoğlu'ndan bahsediyoruz cinayettir demek hiç
yakışmıyor organ nakline olumlu bakanlar cinayeti mi benimsiyorlar ona mı
olumlu bakıyorlar laflarınıza dikkat edin lütfen karsı düsüncedekileri zan altında
bırakacak sözler söylemeyin fikrine katılmayabilirsin ama saygı göstermek
zorundasınız hakaret boyutunda sözler sarfedemezsiniz biraz dikkat vesselam.
Sizinle polemiğe girmek istemiyorum. Lakin sözlerimi yanlış anlamanızdan dolayı, sözlerimi açıklığa kavuşturmak için cevap yazıyorum. Yoksa ahlak dersi vermeye kalkışmanız ne savunduğunuz konuyu haklı hale getirir, ne de Nihat hocayı savunmuş olursunuz.


1. Herkesin görüşüne saygım vardır. Sözlerimden Nihat Hatipoğlu'nun veya başka birinin görüşlerine saygı duymadığım anlamı çıkaramazsınız.
2. Kimseye hakaret etmedim. Hakaret ettiniz diyerek iftira atamazsınız.
3. Nihat Hatipoğlu hoca fetva vermiş. Siz de savunuyorsunuz. Eyvallah. Zaten organ nakli de yapılıyor. İsterseniz sizler de bağış yapabilirsiniz. Buraya kadar sorun yok. İtirazım da yok.
4. Belki anlamadınız, belki yanlış anladınız bilmiyorum. Tekrar edeyim. Benim sözlerim organ bağışı konusunda değil. Benim sözlerim, tam ölmemiş insanın organlarının alınması.
ŞİMDİ SORUYORUM
1. Sizce saygı nedir?
2. Sizce hakaret nedir?
3. Sizce cinayet nedir?
4. Sizce ölmemiş bir insanı parçalamanın hükmü nedir?
5. Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan geri dönüşler olmuş. Bunu nasıl izah edeceksiniz?
6. Peygamber efendimiz(sav) ''Ölünün kemiğini kırmak diriyken kırmak gibidir." (Ebu Davud ) buyurmuş. Bir ölüye saygı sizce nasıl olur?

7. Beyin ölümü gerçekleştiği halde bedenin ölmediğini ben söylemiyorum. Bu işi yapan uzman bir doktor söylüyor. O zaman bu işi yapan bir uzmana siz hakaret etmiş olmuyor musunuz? Diyeceksiniz ki başka doktorlar öldü diyor. Peki soruyorum, vicdanını dinleyen bir doktora mı inanayım, yoksa işi ticari boyutta yapanlara mı?
8. Nihat hocamız ilahiyat konusunda uzmandır eyvallah. Elini öperiz. Ya tıp alanında da mı uzmanlık yapmış? Sizce, vicdanının sesiyle konuşan bu doktoru dinlese, fetvasından vazgeçmez mi?

Dedim ki insan hayatı söz konusuysa, zaruret maruret olmaz. Siz bu cümleyi hakaret ve saygısızlık olarak aldınız. Peki şu hikayeyi nasıl yorumlarsınız?

Diyelim ki bir hastane var ve bu hastanede kalp, böbrek, dalak, karaciğer, akciğer vs. organlar bekleyen insanlar var. Organ bulamasalar 7 kişi ölecek. Bir gece yarısı hastaneden bir kaç görevli dışarı çıkıyor ve kimsesi olmayan sağlam birini buluyorlar. Hastaneye getirip bütün organlarını alıyorlar. Neticede kimsesi olmayan fakir birisi ölüyor. Ama öte yandan zengin, çevresi olan 7 kişi kurtuluyor. Bir kişiye karşı 7 kişi... Bak işte ne güzel: 7 kişinin hayatı kurtuldu. Değil mi? Bir kişi ölse ne çıkar, tam 7 kişi kurtuldu. Zaruret işte, 7 kişiyi kurtardık. 1 kişi öldürülüyor, 7 kişiyi kurtarmak için. Zaruret ama...

Not: Saygısızlık ve hakaret olmadığı halde, tamamen yanlış anlayıp yanlış yorumlayarak, tanımadığınız birine ahlak dersi vermeye çalışmak ta saygısızlıktır. Sözlerinizi tamamen Nihat Hatipoğlu hocanıza sevginiz dolayısıyla bir anlık öfke anında yazdığınız şeklinde yorumluyorum. Bilmenizi isterim Nihat hocayı ben de severim. Ama siz de bilin ki hiç kimse hatasız değildir.
__________________
Hay'dan gelir, Hu'ya gideriz.
Alıntı ile Cevapla