Konu Başlıkları: Arapça 4 soru-cevap bölümü
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2015, 02:17   Mesaj No:1562

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Standart Cevap: Arapça 4 soru-cevap bölümü

2. Ünite Özeti...

İsim ve Fiil Cümlelerinde Olumsuzluk


Arapçada cümleri olumsuz yapmak için '' لآ , لما , لن , لم ,

İsim cümlesinin başına ليس Hem isim hem de fiil cümlesinin başına da ما getirilir.

Ayrıca ليس ye benzeyenler ve cinsi nefyeden لا vardır.

a. لا النا فية : Muzari fiile olumsuz geniş zaman anlamı verdirir ve irab yönünden fiilde bir değişiklik yapmaz..

b. لا النا هية : Muzarinin başına gelerek nehiy yani yasak ifade eder ve muzariyi cezmeder.

c. Dua ve beddua ifade eden لا : Mazi fiilin başına gelir ve olumsuzluk yapar.

d. Tekidi nefhi istikbal لن : ( Gelecek zaman olumsuzu ) Muzari fiilden önce gelir ve manasını gelecek zamanın olumsuzuna çevirir. Muzariyi nasbeder.

e. Cahdı mutlak لم : ( Geçmiş zamanın olumsuzu anlamını verir ) Yine bu edatta muzari fiilden önce gelir. Sonunu cezm eder. Nunlar düşer yerine Elif gelir. Tesniye ve Cemilerde geçerlidir. Sadece müenneslik Nunları kalır. Bu edatta kesin olumsuzdur.

f. Cahdı müstağrak لما : ( Bozulabilir olumsuzluk ) Muzari fiilin başına gelir olumsuzluk manası verir ve fiilin sonun cezm eder. Henüz / hala Hiç yazmadı ama yazabilir , Henüz trene binmedim gibi...

g. كان nin kardeşlerinden biridir ليس : Kane'nin ismini ref haberi nasb olarak gelir. İsim cümlesinin başına gelir ve bu edatın haberinin başında ب harfi cer gelir. Nakıs mazi bir fiildir, isim cümlesini olumsuz hale getirir.

h. ما Fiil cümlesinin başına geldiğinde fiil mazi ve muzari de olsa irab'da değişiklik olmaz. İsim cümlesinin başına geldiğinde ليس gibi isim ve haber alır. İsmini ref , haberini nasb eder. Leyse gibi görev yapabilmesi için ismi ile haberinin yer değiştirmemesi olumsuzluğunun da illa ile bozulmaması gerekir. Haberinin başına ب harfi ceri gelir.

ليس ye benzeyen olumsuzluk harfleri : لات , لا , ما , ان 'dir. Şartlar gerçekleştiği takdirde ليس gibi amel eder. Anlamı '' değil'' dir.

ı. Cinsi Nefyeden لا : İsim cümlesinin başına gelir. İsmi muzaf olana örnek : لا شا هد زور محبوب son harfi esredir ve alametidir.

İsmi şibhi muzafa örnek لا مقصرا في واجبه ممدوح Bir kelimenin şibhi muzaf olması için ismi fail olması gerekir, alametlerinden biridir. Son harfden bir önceki harf esreli ve başındaki harfde mim olması gerekir...

لا 'nın ismi ve mansubtur. İsmi müfred olan لا 'ya örnek لا حسود مستريح fetha üzerine mebnidir.

لا 'dan sonra gelen kelime cezimli ise yasaklı kelimedir. Değilse nefiydir. Bir kelimeyi cezm etmesi için kelime başına te harfinin gelmesi gerekir..
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla