Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Ekim 2008, 10:23   Mesaj No:11

ebrehe

Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ebrehe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 3821
Üyelik T.: 15 Eylül 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 11
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Asr Süresi Etrafında DÜŞÜNELİM!...

Alıntı:
Ecrin Üyemizden Alıntı
Alıntı:
ebrehe Üyemizden Alıntı
yukarıdaki hadisleri de hesaba kattığımızda asr suresindeki kasemin ikindiyi refere ettiği argümanı daha da kuvvetlenmektedir. benim diyeceklerim bunlar.
Bazı kaynaklarda müfessirlerin en kuvvetli görüşünün asrı saadete yemin edildiği görüşüdür...

Bu söyleminize ithafen dedim ebrehe..

bu bazı kaynaklar hangileriymiş acaba? "asr ı saadet" ALLAH'ın verdiği bir etiketi değildir, insanlar tarafından verilmiştir. ve peygamber efendimiz döneminde olsun hulefa i raşidin döneminde olsun bu isim henüz kullanılmamaktaydı. 9. ve 10.yy da kullanılmaya başlandığı sanılıyor bu ismin.
*

bu bağlamda abdulmelik bey'in ifade ettiği gibi en kuvvetli ikinci mana esed mealindeki gibi olabilir. ama burada da başka bir problemle karşılaşıyoruz ki zaman kavramı kuran'da ve allah katında çok kompleks bir mefhumdur. burada geçen asr kelimesinin zaman ile alakalı olduğunu düşünsek bile bu hangi zamandır? dünyadaki zaman mı yoksa başka bir alemdeki zaman mı? zira biz biliyoruz ki dünya alemindeki zaman ile başka alemlerdeki zaman farklıdır.

*
burada şu argümanı öne sürebilirsiniz, biz dünyada yaşadığımıza göre dünyadaki zamandan bahsediyor. o zaman biz de deriz ki kuran sadece dünyadakilere gönderilmemiştir cinlere de gönderilmiştir, üstelik alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygambere gönderilen (we ma arsalnake illa rahmat al lil alameyin) bir kitaptan bahsediyoruz. bunlar hangi alemlerdir? ve burada adı geçen asr (zaman dilimi olarak) hangi aleme özgüdür. çünkü zaman kavramı bilimsel olarak da karakteristiktir. gezegenden gezegene değişiklik gösterir. dünya da bir gün 24 saat iken satürn adlı gezegende yaklaşık 11 saatir. Allah kafirlere dünyada ne kadar kaldıklarını sorduğunda 70-80 dünya yılınının karşılığı olarak 1 gün ya da 1 günün bir kısmı kadar kaldık diye cevap vermişlerdir...

kısacası zaman mefhumu ancak allahın hakkıyla bilebeleceği kadar karışıktır. işte bu yüzden ben bunun bir zaman dilimi olarak asr olduğu ihtimaline temkinle yanaşıyorum. ben tabi ki müfessir değilim. yanılıyor da olabilirim. zaten doğrusunu sadece ALLAH bilir. diğer alimlerimizin, müfessirlerimizin bu konuda yazdıkları onlarca tefsir ve yorumdan bana en sıcak geleninin ne olduğunu belirtiyorum sadece. zaten müfessir tev'il yoluna gitmedikçe kurandan anladığından mesul tutulmaz.
*
ve bence buradaki kasemin asrı saadet e olduğu en son düşünülmesi gereken seçenektir. bunu hangi tefsirlerde rastladığınızı söylerseniz ecrin memnun olurum. böylece inceleme fırsatım doğar.
Alıntı ile Cevapla