Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Mayıs 2015, 23:34   Mesaj No:6

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Din Sosyoloji 5 / 10 Kısa Özetler

10. Ünite DİN ve TERÖR



Terör , Latince korkutmak , gözdağı vermek , sindirmek , ürkütmek , endişelendirmek anlamına gelen '' terrere'' kelimesinden türetilmiştir.
1789 - 1794 tarihleri Fransa'nın Terör Dönemi olarak anılmaktadır. Terör kavramının tanımı ve açıklaması dört gruba ayrılır.

1. Akademik - Bilimsel Yaklaşım

2. Devletçi - Resmi Yaklaşım

3. Medyatik Yaklaşım

4. Şiddet Yanlısı Muhaliflerin Yaklaşımı

* Terörün nedeni ve kökenlerini açıklamaya yönelik üç teorisi şöyledir;

a) Ortodoks Terörizm Teorisi
b) Radikal Terörizm Teorisi
c) Ilımlı Terörizm Teorisi

Şiddet , sürtüşme , düşmanlık ve çatışmanın toplumsal yapıyı ve ilişkileri belirgin biçimde etkilediği sosyalleşme ortamlarında dört faktör vardır.

1. Şiddetin hakim olduğu çevrelerde çocuklardaki saldırganlık duygusu eğitim , çevre ve sosyal etkilerle bastırılması zor olmaktadır.

2. Şiddet , çatışma ve savaş ortamlarında büyüyenler şiddet ve terörü kendini ifade etmenin bir yolu olarak görmektedir.

3. Şiddet ve çatışma kuşakları, kendilerini mağdur olarak algılamakta ve içinde yaşadıkları çatışmanın sorumlusu olarak başkalarını görmektedir.

4. Otoriteye karşı direnç gösteren ve baş kaldıran bağımsız bir kimlik inşası sürecinin etkisiyle erkeklik, mertlik ve yetişkinlik testi göstergesi olarak silahlı gruplara katılmaktadır.

* Jürgen Habermas ve Jacgues Derrida küresel eşitsizlik ve refah paylaşımdaki adaletsizliklerin 11 Eylül 2001 saldırısında şiddet ve terörün ana kaynağı olduğu görüşünü dile getirmektedir.

* Aşırılık radikalliği çağrıştıran ve şiddeti meşrulaştıran bir bakış açısını yansıtan terim FUNDAMENTALİZM'dir.
Fudamentalim ( köktencilik / köktendincilik ) Amerikan Protestanlığına ilişkin bir kavramdır. Presbiteryen, Baptist ve Evanjelist grupların püriten yorumunu ifade eden ve İncil'in muhtevasının lafzen hakikat ve doğruluğuna inancı vurgulayan yaklaşımdır.

* Şiddet ve terör olaylarını biçimsel ve normatif bir düzlemde ( amaç- araç- sonuç bağlamında ) değerlendiren yaklaşım hukuki'dir..
Şiddet ve terör olaylarında dini inanç ve sembollerin başlıca rolü araçsallık ve eylemleri meşrulaştırmadır.

* Ortodoks terörizm teorisi terörü anlamca ve analiz etmek amacıyla en yaygın olarak başvurulan kuramdır.

* Radikal terörizm teorisi, meşrulaştırma amacı taşıyan kuramdır.

* Ilımlı terörizm teorisi, sınırlı terörün kökenlerine odaklanır ve terörün siyasi, sosyal , ekonomik ve yapısal nedenlerini anlama ve açıklamayı hedefler.

Kitlesel Terör = Siyasi iktidar ve devlet eliyle yapılan rejimin muhaliflerini kitlesel olarak baskı altına almayı amaçlar.

Hanedan Suikastları = Muhalifler, ayrılıkçılar veya dışgüçlerin etkisiyle hareket eden işbirlikçilerin siyasi yönetimi devirmek veya zor duruma düşürmek için hanedan mensuplarına, üst düzey yöneticilere suikast düzenlenmesi..

Rastlantısal Terör = Topluma açık mekanlarda patlayıcı kullanarak yaralama ve ölümlere yol açılması..

Odaklı Rastlantısal Terör = Patlayıcı ve diğer öldürücü araçlar kullanılarak belli bir gruba yönelik şiddet hareketi.

Taktik Terör = Merkezi hükümet ve rejimi sarsmak meşruiyetini ortadan kaldırmak ve rejimi yıpratmak amacıyla devrimci bir stratejinin parçası olarak yürütülen terör.





medineweb.net

__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla