Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız        16. Hangisi  insanlık  Dini'nin  temel  özelliklerinden  değildir?       
a. Manevi  unsurlar  ihtiva  etmemesi , ama gelmiş  geçmiş  dinlerin  tecrübelerinden  yararlanarak  onların  ilerisine  geçmeyi  hedeflemesi 
b. Tanrısının  insanlık  peygamberinin  bilim  adamları ,  mucizelerinin  ise  icatlar  ve  keşifler  olması 
c. İnsanlara  müşade  edilen  alemin  gerisindeki  gücü  fark  etmelerini  engellemek  için  niçinleri  değil,  olay  ve  olguları  düşündürmenin  esas  olması 
d. İbadetinin  insanlık  yararı  ve  gelişimi  için  gayret  etmek  ve  kendisini  insanlığa  feda  etmek  olması  e. Olayların  görünmez  varlıklar  tarafından  meydana  getirildiğine  inanmaları          17. Eğitim  ile  ilgili  olarak  verilen  ifadelerden  hangisi  yanlıştır?       
a. Educare  kelimesi  yetiştirmek ,  yönetmek ,  yönlendirmek  ve  potansiyelleri  ortaya  çıkarmak  anlamına  gelir 
b. Öz  itibariyle  eğitim  kişinin  fiziki, ruhi  ve  zihni  boyutu  üzerinde  etkisi  olan  bir  faaliyettir 
c. Eğitimle  insana  aktarılması  gerekenler  hususunda  inançlar, kültürler , coğrafya vb.  faktörler  etkili  olur. 
d. Ağaç  yaşken  eğilir,  atasözü  çocukluk  dönemindeki  eğitimin  önemini  vurgular.  e. Terbiye   kavramının  genel  olarak  eğitim- öğretimle  ilgili  bütün  alanları  ifade  ettiği  söylenemez          18. Religo ,  hangi  anlama  gelmektedir?     
a. Dindarlaşmak  b. Boyun  eğmek  c. Din  edinmek 
d. Ahlak  kazanmak 
e. İnanmak       
19. Allah  sizi  analarınızın  karnından  siz  hiç bir  şey  bilmez  durumda  iken  çıkardı.  Şükredesiniz,   diye  size  kulaklar ,  gözler  ve  kalpler  verdi ( Nahl 16/78 )     
Bu  ayet  temel  anlamda  hangi  hususa  işaret  etmektedir?     
a. İnsanın  hiçbir  şey  bilemeyeceğine 
b. İnsanın  her  an  durmadan  şükretmesi  gerektiğine 
c. İnsanın  en  önemli  organının  kalp  olduğuna  d. İnsanın  eğitilebilir  bir  varlık  olduğuna  e. İnsanın  doğar  doğmaz  her  şeyi  öğrendiğine           
20. Resulullah  (sav)  buyurdular :  Doğan  her  çocuk  fıtrat  üzere  saf  ve  tertemiz  doğar.  Sonra  annesi  babası  onu  Yahudi,  Hıristiyan  veya  Mecusi  yapar.  Tıpkı  hayvan  yavrusunun  bütün   azaları  tam  olarak  sapasağlam  doğması  gibi ( sonradan  sahibi  onun  kulağını  keser  veya  başka  bir  yerini  bozar )  Hiç  yavrunun  kulağı  kesik  olarak  doğduğunu  görüyor musunuz? ( Müslim , Kader , 22 )   
Bu  hadis  yargılardan   hangisini  ifade  etmektedir?     
a. Eğitim  kendiliğinden  gerçekleşen  bir  durumdur 
b.Eğitim  çocuğu  başı boş  bırakmakla  mümkün  olur  c. Eğitim,  doğuştan  başlayan  bir  süreçtir  d. Eğitimde  anne- babanın  rolü  yok  denecek  kadar  azdır 
e. Eğitim  çocuk  dünyaya  gelmeden  önce  tamamlanmış  bir  süreçtir         
21. Comte'a  göre  Pozitivist  safhanın  başladığı  dönem  hangisidir?       
a. Reform 
b. Oryantalizan  Çağ  c. Rönesans  d. Mezolitik Çağ 
e. Yeni  Çağ         
22. Ancak  halk  deneysel  bilim  ve  akıl  ile  eğitilip  aydınlatılırsa  dinlerin  boş  inançları  kendi  kendine  yıkılır,  sözünün  sahibi  ve Comte'un  Pozitivizmini  ileri   boyuta  taşıyan  isim  hangisidir?       
a. Auguste  Comte 
b. Socrates 
c. E.  Durkheim 
d. Namık  Kemal  e. Ernest  Renan          23. Hangisi  '' İnsanlık  Dini  ''nin  ahlak  anlayışını  en  iyi  şekilde  ifade  eder?       
a. Ahlak  bireyin  kendisi  için  yaşamasını  gerektirir.  b. Ahlak  bireyin  kendisini  topluma  adaması  ile  gerçekleşir  c. Ahlak  bireyin  ben''ini  ortaya  çıkarmasıyla  gerçekleşir 
d. Ahlak  bireyin  kendisini  dünya  hayatından  soyutlamasıyla  gerçekleşir 
e. Ahlak  bireyin  nefsini  eğitmesiyle  gerçekleşir           
24. Doğrudan  doğruya  Kur'an'dan  alıp  ilhamı,   
      Asrın  idrakine  söyletmeliyiz  İslam'ı   
M.  Akif  Ersoy  bu  beyitiyle İslam  dünyasında  hangisinin  gerekliliğine  dikkat  çekmek  istemiştir?     
a. Varlıklar  üzerinde  düşünürken  Kur'an'ın  tek  başına  yetmemesi  b. Varlıklar  üzerinde  Kur'an  merkezli  ve  günün  getirdikleriyle  tefekkürde  bulunmasının  c. Varlıklar  üzerinde  günün  bakış  açısıyla  fetva  vermenin 
d. Kur'an  merkezli  bakış  açısının  terk  edilmesinin 
e. Kur'an'dan  alınan  fetvaların  kendimizin  idraki gibi  söylenmesinin         
25. Hangisi  insana  eğitimle  verilmek  istenen  içerik  konusunda  fikir  birliği  olmamasının  sebepleri  arasında  sayılamaz?     
a. Coğrafya 
b. Kültür 
c. İdeoloji 
d. Siyaset  e. Gelişim  Evreleri          Alıntı...         
				__________________  O (cc)’NA    SIĞINMAK  AYRICALIKTIR     |