Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız        3.  Ünite         İSLAM  EĞİTİM  TARİHİ         
1. İslamiyet  öncesi  Cahiliyye  kavramını    hangisi   en  iyi  şekilde  ifade eder?      a. Bilgi  ve  inanç  konusunda  ölçüsüzlük  b. Kız  çocuklarını  diri  diri  gömmek 
c. Bilgi  ve  inanç  yoksunluğu 
d. İtaatsizlik 
e. Putlara  tapmak       
2. İslam  öncesi  Araplar  arasında  şiir  ve  hitabet  sanatının  en  önde  gelen  örneklerine  ne  ad  verilir?     
a.Küttab 
b. Kaside  c. Muallakat-ı Seb'a  d. Gazel 
e. Divan       
3. Küttab  kavramını  hangisi  ifade  eder?     
a. Hastaların  tedavi  edildiği  yer 
b. Kitapların  arşivlendiği  yer 
c. Yolcuların  konakladığı  yer 
d. Pazar  yeri  e. Çocuklara  okuma -yazma  öğretilen  yer        4. Hangisi  Mekke  döneminde  eğitim  faaliyetlerinin  yapıldığı  önemli  bir  merkezdir?     
a. Kabe 
b. Suffa 
c. Mescid  d. Darü'l - Erkam  e. Mescid-i -Nebevi       
5. Hangisi  hicret  öncesinde  Medine'ye  muallim  olarak  gönderilmştir?     
a.Hz.  Ömer  b. Mus'ab  b. Umeyr  c. Ebuzer 
d. Abdullah b. Mesud 
e. Sa'd  b. Ubade       
6. Küttablar  ortaya  çıktıkları  dönem  sonrası  hangi  adlarla  varlıklarını  devam  ettirmişlerdir?      a. Mektep 
b. Sıbyan Mektebi 
c. Taş  Mektep 
d. Mahalle  Mektebi  e. Hepsi      7. İslam  dünyasında  yazının  geliştirilmesi  ve  Arapça  gramerinin  belirlenmesi  hangi  devlet  döneminde  gerçekleşmiştir?        a. Emeviler  b. Abbasiler 
c. Raşid  Halifeler d. Endülüs  Emevileri 
e. Memlükler     
8. Araplarda  yazının  geliştirilmesine  hangisi  öncülük  etmiştir?     
a. İmam  Zühri 
b. Sibeveyh 
c. Ebu  Ubeyd  Kasım b. Sellam 
d. Zemahşeri  e. Ebu'l -Esved  ed - Düeli        9. Medreseler  hangi  asırdan  itibaren  kurulmaya  ve  gelişmeye  başlamıştır?      a. XI.  asır  b. XIV. asır 
c. IX.  asır 
d. VIII. asır 
e. XII. asır       
10. Hangi  dönem  bilimsel  gelişmeler  açısından  İslam'ın  Altın  Çağı  olarak  adlandırılır?     
a. Osmanlı 
b. Raşid  Halifeler 
c. Selçuklular  d. Abbasiler  e. Emeviler         
11. Medresetü'l  Vaizin  hangi  yılda  açılmıştır?     
a. 1908 
b. 1917  c. 1912  d. 1913 
e. 1876       
12. Hangisi  Ulum-ı  Aliye-i Diniye  Şubesi'nin  programına  daha  önce  medrese  programlarına  eklenen  derslerden  değildir?     
a. Felsefe 
b. Tarih-i Edyan 
c. Usul-i Tedris 
d. İslam  Tarihi  e. Kelam        13. Hz.  Peygamber  (sav)  dönemindeki  eğitim  dini  niteliktedir.  Eğitimin  amacı  ve  içeriği  din  merkezli  olarak  belirlenmektedir.  Buna  göre  hangisi  Hz.  Peygamber (sav)  dönemi  eğitim  faaliyetlerinden  biri  olamaz?      a. Kur'an  ayetlerinin  çoğaltılması  b. Kur'an  öğretimi 
c. Kur'an  ayetlerinin  anlaşılması 
d. Kur'an  ezberlenmesi  ve  okunması 
e. Kur'an  ayetlerinin  kavranması       
14. Medreselerin  programlarında  yer  alan  ilimler  hangi  isimlerle  sınıflandırılmıştır?     
a. Makasıt-Alet / Asli -Beşeri  b. Makasıt -Alet / Nakli -Akli  c. Nakli -Akli / Asli -Beşeri 
d. Makasıt-Alet / Akli -Beşeri 
e. Akli -Beşeri / Nakli -Akli       
15. Sıbyan mekteplerinde  verilen  eğitim  hangi  derecedeki  eğitimi  kapsamaktadır?      a. Orta  ve  Yüksek  Derece  b. Orta  Derece 
c. İlk  ve  Orta  Derece 
d. İlk  Derece 
e. Yüksek  Derece      

__________________  O (cc)’NA    SIĞINMAK  AYRICALIKTIR     |