Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11Haziran 2015, 19:55   Mesaj No:3

Nemli_Gözler

Avatar Otomotik
Durumu:Nemli_Gözler isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 50187
Üyelik T.: 09Haziran 2015
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ağrı
Yaş:34
Mesaj: 18
Konular: 5
Beğenildi:1
Beğendi:2
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ANKARA UNIVERSITESI ILAHIYAT FAKULTESI DİN BİLİMLERİ ünite özetleri

Ünite 4

Suçluluk Duygusu: kanunen vy dinen yasaklanan yada ahlaki açıdan ayıplanan bir şey yaptığımız, toplumun ahlaki normlarını, yada kendi standartlarımızı çiğnediğimiz düşüncesinin yarattığı pişmanlık ve rahatlık duygusudur.

Patolojik suçluluk duygusu, gerçek veya hayali ihlallere yönelik oldukça abartılı bir tepkidir. Ego ile ahlaki otorite olan süperego arasındaki çatışmayla tanımlanır.

Nevrotik suçluluk duygusu: kaygıya, öz-saygının kaybedilmesine ve çatışmalara yol açan gerçek veya hayali bir ihlalden kaynaklanan bir suçluluk duygusudur.

√ Yahudilikte tevbe; geri gelmek anlamında şuv fiili kullanılmaktadır.

√ Eski Ahite göre tevbe, kalbi Rabbe meylettirmektir.

√ Maynonidese göre tevbe; hayatı zihinden söküp atarak onu tamamen unutmak ve bir daha da dönmemeye karar vermektir.

√ Hıristiyanlıkta tevbe: ****noia ve ****meleia kelimeleri kullanılmıştır.

Tövbe süreci ; 1-farkındalık, 2-kendini affetme, 3-insanın özbilincinden doğan kendine ve başkalarına yararlı eylemler üretme 4-kararlılık ve kalıcılık.

√ Tövbenin bireysel ve ilahi boyutunun insanda ortaya çıkardığı sonuç, ruhen mutluluk hissetmesi ve iç huzuruna ulaşmasıdır.

Din Bilimleri : Din Fenomenolojisi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi

Diğergam davranışlar için kriterler :

1-Yapılan davranışın bir başka kazanç için olmayıp, bizzat kendisi amaç olmalıdır, 2- Davranışta gönüllülük esastır.

3-Yapılan davranış bir iyilikle sonuçlanmalıdır.

Martin Luter’e göre: Hiçbir insan başkasının hatasını affedemez, itirafı faydalı ve zaruri görür, korkudan değil sergiden dolayı tevbe etmek lazımdır.

Duygusal özbilinç: 1-Kendi duygularını tanımlamak ve adlandırmakta ilerleme kaydetme 2-Hislerinin nedenlerini daha iyi anlayabilme3-Hisler ve hareketler arasındaki farkı kavrayabilme

Duygu Yönetimi:

1-Engellenmişlik, çaresizlik duygusuna daha iyi katlanabilme ve öfkeyi idare edebilme 2-Sözlü aşağılama, kavga gibi davranışların azalması 3-Kavga etmeden, öfkeyi uygun bir biçimde daha iyi ifade edebilme 4-Saldırgan yada kendine zarar veren davranışların azalması 5-Kendisi ve ailesi hakkında daha olumlu hisler 6-Stresle daha iyi baş edebilme 7-Daha az az yalnızlık ve sosyal kaygı

Duyguların Verimli Kullanımı 1-Sorumluluğun artışı 2-İşe daha iyi odaklanıp dikkatini verebilme 3-Daha az dürtüsel, daha fazla özdenetim (öfke kontrolü)

Empati; Duyguları okuma 1-Ötekinin bakış açısını daha iyi kavrayabilme 2-Empatinin ve başkalarının hislerine karşı hassasiyetin gelişmesi 3-Başkalarını daha iyi dinleyebilme

İlişkileri Yürütme

1-İlişkileri analiz etme ve anlama yeteneğinin artması 2- Analaşmazlıklarla çözüm ve uzlaşma yeteneğinin artması

3-İlişkilerdeki sorunları daha iyi çözebilme 4-iletişimde daha iddialı ve becerikli olmak daha popüler ve dışa dönük arkadaşları ile daha cana yakın ve ilgili olmak 5- Arkadaşları tarafından daha fazla aranıyor olmak 6-Daha ilgili ve düşünceli olmak 7-Sosyalleşmeden yana ve gruplarla daha uyumlu olmak 8-Daha fazla paylaşmak, işbirliği ve yardımseverlik 9- Diğerleriyle ilişkide daha demokratik olmak
Alıntı ile Cevapla