Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24Haziran 2015, 16:04   Mesaj No:183

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Dini nikah / imam nikahi

Alıntı:
yaprakela Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Selamun Aleykum arkadaslarm..

Az once sahur programinda mustafa karatasi izliyordum

Imam nikahi diye birsey yok dedi... yani resmi nikah kiyildiysa imam nikahina gerek yok dedi..

Ama en cok da dini nikah imam nikahi diye birsey yok dedi ...

Aklim karisti... bu konuyla ilgili bilgi sahibi olanlar cevap yazarsa sevinirim ..



Allah'a Emanet Olun ..

Nikah bir akittir. Bu akitin/anlaşmanın şahitler huzurunda olması esastır. Çünkü nikah sadece iki kişiyi ilgilendiren bir mesele değildir. Toplumu ilgilendirir. Toplumda nikahlı olanlar bilinmelidir ki onlara yanlışlıkla da olsa dünürlük/göz koyma gibi olaylar olmasın.
Tarih boyunca bütün dinlerde/toplumlarda nikah olagelmiştir. Sadece nikah şekli ve şartları değişkenlik göstermiştir. Nikahta ikilem yani iki farklı nikah diye bir uygulama olmaz. Bir kimse toplum içinde şahitlerle evlendiğini ilan etmişse bu kimse nikahlı demektir. Eskiden insanlar evlenmek istediği zaman anne ve babasının rızasıyla ve şahitlerin huzurunda ve Kâdının (İmam veya Şeyhülislam) kıymasıyla nikah gerçekleşmiş oluyordu.
Nikahta "Dini (imam) nikahı" ve "resmi nikah" olayı nereden çıktı? Konunun esas noktasını yakalamadan "dini nikah" ya da "resmi nikah" vardır veya yoktur demek kafaları karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.

İslamda nikah tekdir. Gerek Asrı saadette gerekse Osmanlı zamanında nikahın adı tek idi. Adına da sadece" NİKAH" deniyordu. "İmam nikahı" ya da " resmi (devlet) nikahı diye bir ayırım yoktu.Bu ayırım hilafetin kaldırılıp cumhuriyetin kurulması ile başladı. Cumhuriyete geçildikten sonra insanların evlilikleri devlet yasaları ile düzenlenmeye başladı ki bu yasalar Batı ülkelerinden alınma kanunlardı. Dini kanunlara göre ayarlamak yerine Batıdan iktibas edilerek evlilik hukuku resmileşti.Devlet laik olduğu için evlilik sözleşmesini dini olarak kıymaktan kaçınmışlardır. Cumhuriyetle birlikte devletin kıydığıyla birlikte mahelle imamına nikah kıydırmaya başladılar ki buna "imam (dini) dendi , devletin kıydığı nikaha da "resmi nikah" denile geldi.Remi sistemi (Cumhuriyet sistemini) benimseyenler için resmi nikah asıl geçerli nikah olurken, resmi sistemi,ideolojiyi benimsemeyenler için de "imam (dini) nikah geçerli sayılmıştır.Cumhuriyet döneminden bu tarafa nikah konusunda nikahta bir ikilem ola gelmiştir.
Bugün resmi nikahta Allahın adı anılmaz, Peygamber anılmaz, dua edilmez. Hükümetin verdiği yetkiye göre kıyılır.İmam nikahında ise Allah anılarak, peygambere dua edilerek kıyılır.
Bugün genellikle resmi nikahı yaptıranlar imam nikahı da yaptırıyorlar ki kalpleri mutmain olsun.
Mesele budur.
İmam nikahını inancınızdan dolayı kıydırın, resmi nikahı ise resmi olarak bir takım haklara sahip olmak için kıydırınca mesele kalmamış olur.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla