Durumu:     Medine No :  38944   Üyelik T.:
09 Şubat 2014   Arkadaşları:60 Cinsiyet:Bayan   Mesaj :
9.475 Konular:
1144  Beğenildi:4426 Beğendi:3685  Takdirleri:5169  Takdir Et: 
	   Konu Bu  
				Üyemize Aittir!     |       TEB Teknolojileri  II  6.  Ünite  Özeti Medineweb         TEB Teknolojileri  II  6.  Ünite  Özeti Medineweb    
 E - DEVLET    UYGULAMALARI     
6.  Ünite    E-Devlet: Daha etkin, verimli ve kaliteli kamu  hizmeti içinbilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması veya kamu  yönetiminde her türlü  faaliyetin; vatandaşlar, özel sektör, kamu  görevlileri ve devletin diğerfonksiyonlarıyla ilgili etkileşimlerin  elektronik ortam üzerinde taşınması,birebir ve aracısız olarak  kullanılabilmesi gibi çeşitli tanımları mevcuttur.   
Bunun yanında; bilgi  toplumu ve kamusal dönüşüm gibi temel kavramlar ile deilişkili olarak  değerlendirilmektedir.  
Bilgi toplumu stratejisinde e-Devlet proje veuygulamalarının hayata geçirilmesi sürecinde;  
-mükerrerlikler ve kaynak israfına yol açan münferitkurumsal proje ve uygulamalarının önlenmesi,  
-Öngörülen projelerin proje gerekleri çerçevesinde bütçe vezaman tanımları içerisinde gerçekleştirilmesi,  
-Önemli ölçüde kaynak tasarrufu sağlayacak olan elektronikkamu ve satın alma altyapısının oluşturulması  
-kurum içi ve kurumlar arasında elektronik ortamda güvenlive güvenilir bilgi ve belge paylaşımının sağlanması  
-hizmet süreçlerinin yeniden yapılandırılması ön ve arkaofis  süreçlerinin birlikte dönüştürülmesi gibi konularda öncelik verilmiştir.     
Tarihsel Gelişim:  
Genel olarak; 1993-1998 yılında İnternet’inkullanılmaıs,1990’lı yılların  sonunda ve 2000’li yılların başında yerel vemerkezi kamu İnternet  sitelerinin ortaya çıkması,2001’den günümüze İnternet  sitelerinin  bütünleşmesi için gerekli entegrasyon ve bilgi paylaşımıçalışmaları  dünyada e-Devletin tarihsel gelişim yönünü ortaya koymaktadııır. 
1980ve  1990’larda, yine dünyada çeşitli bölgeler, özellikle  Avrupa;telekomünikasyon alanında rekabeti arttırmak için piyasa temelli  yaklaşımlarüzerinde odaklanmıştır.  
Bu gelişme ve yaklaşımdan Türkiye’de  oldukça  etkilenmiştir.  
1990 ve 2000 yılları arasında dünyada bilgi ve teknolojieksenli büyük  dönüşüm Türkiye’yi de çok yoğun biçimde etkilemiştir.  
Bu  çerçevede  önemsenmesi gereken ilk büyük projelerden birisi Dünya Bankasınındesteği  ile 1993 yılında gerçekleştirilen “Türkiye Bilişim ve Ekonomik  Modernizasyon ” projesidir.    
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun(BYTK) amaçları:  
-Sürdürülebilir kalkınma perspektifi içinde ulusal bilgialtyapısındaki  iyileştirmelerin sosyo-ekonomik faydalarının azamiyeçıkartılması  
-BİT ürünlerinde yerli katma değer payının artırılması  
-Küresel bilişim pazarında Türk şirketlerinin payınıarttırmak ve bu alanda bölgesel bir lider olmak   
2000 yılında düzenleyici çerçeveyi geliştirmek veözelleştirmeyi  kolaylaştıracak mevzuatı hazırlamak amacıyla TelekomünikasyonKurumu  kurulmuştur.  
Özellikle Avrupa Birliği Lizbon Zirvesinde  Avrupa’yı“dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgi tabanlı ekonomisi ”  yapmak amacıylayeni bir politika girişimi başlatmıştır.  
Türkiye “E-AvrupaProjesini” 15-16 Haziran 2001 de gerçekleştirilen  Avrupa Birliği liderlerzirvesinde imzalamış e-Avrupa Girişimine  Türkiye’de e-Türkiye Girişimi adıverilmiştir.”e-Türkiye ” ile bilgi  toplumunun temeli atılmıştır.  
e-Devlet icra kurulu e-Devlet uygulanması ilegörevlendirilecek e-Devlet vizyonu ve stratejileri oıluşturulmuştur.   
İcra kurulu üyeleri: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı,Ulaştırma  Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, DPT Müsteşarı ve  BaşbakanlıkBaşmüşevari; ayrıca dört kamu kesimi ve dört sivil toplum  kurulu temsilcisidir.    
Kurulun sekterya hizmetlerini ,e-Devlet PlanlamaTeşkilatı(DPT)  üstlenmiştir.  
Bunun da ötesinde DPT projenin asıl  sorumluluğunu  üstlenmiştir.  
Proje icra kurulunun yanında 41 üyeli bir  e-Dönüşüm DanışmaKurulu da oluşturulmuştur. Planlanan ve uygulamaya  konulan birçok proje olsa dabunların içerisinde en önemlisi “E-Dönüşüm  Türkiye Projesi” olduğunun bir kez daha altını çizmek  gerekir.    
2006-2011 yılları arasında DPT tarafından ortaya konulanBilgi Toplumu  Stratejisi ve Eylem Planın kapsamında sürdürülen e-Devletçalışmalarına  bağlı olarak, 2008 yılında e-Devlet Kapısı hizmetesokulmuştur-Devlet  Kapısı:  
Kamu İnternet Sitelerinde sunulan içerik vehizmetleri tek bir  noktada toplamak ve farklı kanallardan entegre sunmak üzere18 Aralık  2008 tarihinde faaliyete geçmiştir.  
Birçok e-devlet hizmetinin  birnoktadan sunulması hedeflenmiştir. Böylece kurum yatırımlarında  mükerrerliğin  engellenmesi, kullanıcıların farklı farklı sitelerdeki  içerik ve hizmetlere   ulaşmalarının kolaylaştırılması, öte yandan birlikte  çalışabilirlik, bilgi paylaşımı  ve güvenliği gibi konulara gereken  önemin verilmesi amaçlanmaktadır. Amaç “TekNoktadan Hizmet” anlayışıdır.     
Günümüzde Durum  
Dünyada e-Devlet uygulamalarının gelişimi, Vinova(2009)tarafından 2020  e-Devlet vizyonu çerçevesinde merkezi entegrasyon seviyesi(MES)ve  merkezi koordinasyon seviyesi (MKS) kıstaslarına göre bir analize  tabiitutulmuştur. Buna göre Türkiye’deki e-Devlet hizmetlerinin,  E-Devlet Kapısıgibi yapılanmaların etrafında, merkezi entegrasyon ve  koordinasyon seviyeleriyüksek olarak “Tek Noktadan Hizmet” yaklaşımını  ortaya koyduğu söylenebilir.    
e-Devlet 2020 Vizyonu: Dünyada e-Devlet Çalışmalarının Yönü  
-Farklı kurumların sistemleri entegre edilmiştir veoluşturulan entegre  sisteminin sorumluluğu merkezi bir kurumdatoplanmıştır.(Tek Noktadan  Hizmet, MKS +,MES +)  
-Sistem sorumluluğu tek bir kurumda toplanmak yerine farklıkurumlara  dağıtılmıştır. Bu kurumlar ortaklaşa entegre  sistemiyönetmektedir(Kümeler, MKS- ,MES + )  
-Her bir devlet kurumu kendi enformasyon sisteminioluşturmakta, kendi bildiğini yapmaktadır.(Enformasyon, MKS-,MES-)  
-Her bir devlet kurumu kendi enformasyon sisteminden veverilerinden  sorumlu olsa da koordine ve rehberlik edici özel bir kurum  entegreedilmemiş ve sistemin genel işleyişini sağlamaktadır.(Rehber,  MKS+,MES -)       KAMU KURUMLARININ E-DÖNÜŞÜMÜ İLE KAMUSAL DÖNÜŞÜMDE İLERLEYENYÖNLER VE BUNLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER      -Çeşitli hizmetler hakkında var olan kanun, yönetmelik veyailgili  mevzuat bu hizmetlerin elektronik ortamdan ,internet üzerinden veyadiğer  iletişim kanalları ile sunulmasına engel olabilmektedir. Mesela  ,kişinin“şahsen” başvurusunu gerektiren hizmetler belgesi “elden  verilebilir” gibiifadeler yer almaktadır.  
Ayrıca kimi devlet  süreçlerinin güncel projelerkapsamında sahipliği mevcut mevzuat üzerinde  yer almamaktadır. Ayrıca kurumlararası işbirliğinin eksikliği  sonuçalınmasını engellemektedir.  
Bunlara örnek olarak Tüzel Kişilik Veri  Tabanı yanındaAdli Sicil Kaydı da verilebilir. Adli Sicil Kaydı için  E-Devlet Kapısındansadece başvuru dilekçesi örneği indirilebilmektedir.  Hâlen dilekçenin ıslakimzalı olması gereklidir. En azından imza ile  erişilebilen bir hizmet olmasıdeğerlendirilebilmektedir.  
-Temmuz 2012 itibariyle 42 kurumun 340 adet hizmeti E-DevletKapısı  üzerinden sunulurken halen hiçbir hizmeti E-Devlet Kapısı  üzerindensunmayan kamu kurumlarıda bulunmaktadır.(TÜRKSAT dokümanı 2012)   
-Bilgi Toplama Stratejisi’nin uygulanmasında karşılaşılansorunların bir  analizi olarak; kurum içi koordinasyon sorunları göreceli  olarakazalırken kurumlar arası koordinasyon ve mevzuat sorunlarında  göreceli olarakartışlar tespit edilmiştir. Kurumsal kapasite gelişimi  belirli bir seviyeyevarmakla birlikte, kurumlar arası işbirliği  değerlendirmelerine ulaşmak damümkündür.  
-Kamu kurumlarıtarafından yapılan yatırımlar neticesinde sunulan  teknolojik sistemlerinvatandaşlar tarafından yeterince kullanılamaması  genel olarak e-Devletçalışmaları sıkça rastlanan bir konudur. Sadece  e-Devlet hizmetlerininsunumu/arzı değil sunulan bu hizmetlerin  kullanıcılar tarafından talebi vekullanımı ile bu arz ve talebin  birlikte dengeli bir biçimde değerlendirilmesiteknik, ekonomik ve sosyal  yönleri ile önem taşımaktadır.  
e-Devletin önünde yer alan sorunlar: Mevzuat sorunları, Malive Personel  Sorunları, Kurumlar arası koordinasyon sorunları, Kurum içkoordinasyon  sorunları örnek verilebilir.      
İLERİYE DÖNÜK SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ  
Yaklaşım Türü Odak  
-Kurumsal ve İdari Basitleştirme “Tekkapıdan giriş” Örn: Genel portaller  
-Duruma Bağlılık “Yaşamsüreci durumları”  
Örn:Özürlülerin ve öğrencilerin özel ihtiyaçları  
-Katılımcı ve kapsayıcı “kullanımteşvik edici, yönetimi etkileyici uygulama”  
Örn:kamuya açık danışma portalleri, BT merkezleri  
-Pazarlama ve Kanal Yönetimi “Hizmetlerinve faydalarının pazarlanması”  
Kanalyönetimi ile yakın ilişkili örnekler  
-İllere göre E-Devlet Kullanıcı sayısı; İstanbul :2.806.586kişidir.    
Gelecek için bu alanda kişiselleştirme, büyük veri kontrolü,dönüşüm ve  mobil devlet uygulamalarına ağırlık verilmeye çalışılacaktır.  
Vatandaşların açık olarak yararlanabildikleri hizmetlerdışında, kendi  kimliklerini doğrultarak kişisel bilgilerine erişipkullanabildikleri  hizmetler için Türkiye Posta Telgraf Teşkilatı(PTT)şubelerinden şifre  alıp sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.    
Bilgi hiyerarşisinin en alt basamağını oluşturan ve temelolarak “yapısal  ” ve “ yapısal olmayan”olmak üzere ikiye ayrılan veri, günümüzde daha  çok elektronik ortamlarda depolanır  olmuştur.    
-Vatandaş Odaklılık: Sunulan bilişim teknolojisinin veya  e-Devlet  hizmetinin temel olarak vatandaş talep ve ihtiyaçlarını  karşılamayayönelik olarak geliştirilip gerçekleştirilmesidir.  
Bu  kapsamda kullanıcı   vatandaşların kullanabilirliği, erişilebilirliği,  mahremiyeti ve memnuniyeti  ile ilgili kavramlar ön plana çıkmaktadır;  yine tek değil çeşitli kullanıcı   profillerinin ve kesimlerinin olduğu  hesaba katılmaktadır.  
Buna göre sunulan   hizmetlerin kişileştirilebilmesi  ile dezavantajlı kesimlerin(yaşlılar,özürlüler, yabancılar gibi) hizmet  kullanımının desteklenmesi ve teşvik   edilmesi gibi uygulamalar da önem  taşımaktadır.  
Böylece bilgi toplumunda dahakapsayıcı ve sayısal  uçurumları azaltıcı teknoloji geliştirmeleri ve hizmetsunumlar  amaçlanmaktadır.  
Bu hizmetler yaşam süreçlerine uygun olarak  gereklikurumlarda yasal olarak reşit olmayan kişileri de  kapsayabilmektedir.           
Alıntı...
      
				__________________  O (cc)’NA    SIĞINMAK  AYRICALIKTIR     |