Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ekim 2008, 23:27   Mesaj No:4

Seyyid

Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seyyid isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2834
Üyelik T.: 29 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 350
Konular: 67
Beğenildi:7
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: "Gül kokla, ömrün uzun olsun...""

gül koklamayı çok severim ama mevsiminde daha güzel kokuyor. ve ayrıca

Dünyada güllerin bilinen 100’den fazla çeşidi bulunuyor. Güzellikleri ve kokuları için yetiştirilen güller, en önemli evrensel sembollerden de ayrıca. Hayatı ve aşkı simgeleyen güller, edebiyatın da neredeyse olmazsa olmazlarından.


Yıldızları olmayan şehirde yaşayanlar olarak güllerden de mahrumuz. Çevremizdeki yegâne güller çiçekçi saksılarında topraktan uzak ve üzerlerine “gül spreyleri” sıkılanlar. Ancak güller çevremizde daha fazla olmalı. Özellikle de Türkiye’deki 5 milyonun üzerindeki eklem iltihabı (artrit) rahatsızlığı çekenlerden biriyseniz

Faydaları saymakla bitmiyor

İki farklı araştırmada olgun güllerin aktif bileşenlerinden birinin artrit tarafından bozulan eklem dokusunun yeniden oluşmasında ve korunmasında etkin olduğu ortaya çıktı. LiveScience’dan Erin Richards’ın haberine göre, Roma’daki Uluslararası osteartrit Araştırmaları toplantısında sunulan çalışmalarda,

güllerde bulunan GOPO(R) proteinin mekanizması açıklandı. Bu protein kartilajın (kemiklerin eklem yüzeylerinde serbest olarak bulunan elastik bağlantı dokusu), korunması yanında yeniden oluşmasını hızlandırıyor. Ayrıca bu proteinin ruh halini iyileşmesi, enerjinin çoğalması ve uyku kalitesinin artması gibi faydalarının da olduğu ortaya çıktı.

Osteroartrit ve Ramatoid artrit eklem yerlerindeki bu hayati kartilajın bozulmasıyla oluşuyor. Türkiye’de 5 milyondan fazla hastanın el, ayak ve hatta omuz gibi büyük eklem bölgelerinde dahi şişkinlik, esneklik kaybı ve aşırı ağrı gibi hayatı zindan edecek semptomlar görülebiliyor.
Artrite tam olarak neyin neden olduğu bilinmiyor. Ancak şişmanlık, yaşlılık ve genetik gibi faktörlerin etki ettiği biliniyor. Eklem yerlerindeki iltihaplar artıkça durum çok daha kötüleşiyor. Tedavi olarak iltihap ve ağrı kesici çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Ancak kesin bir tedavisi yok. Güllerden elde edilen GOPO(R) gibi alternatifler eklem şişmelerinin ve şekil bozukluklarının tedavisinin yanında ağrı için alınan ilaçların da yan etkilerini yok edebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Roma’daki konferansta ilk sunulan çalışmada, güllerden elde edilen tozun kartilaj hücrelerine etkisi araştırıldı. Bu hücreler eklem yerlerindeki kartjilajın oluşmasından sorumlu. Güllerdeki GOPO (R)’nin vücudun iltihapsal tepkisiyle yok olan eklem bozulmasına neden olan enzimleri ve proteinleri salgılayan genleri deaktif hale getirdiği görüldü. Ayrıca bu proteinin eklemlerin yeniden tedavisi için kolojen ve kartilaj oluşturan genleri de harekete geçirdiği keşfedildi. Son olarak gül tozunun nitrik oksit ve prostaglandin E2 (PGE2) gibi iltihabi aracıların salgılanmasını önlediği ortaya çıktı.


İkinci araştırmada gül tozunun atların bağışıklık sistemindeki etkileri gözlemlendi. Araştırma gül tozu verilen atların diğerlerine nazaran daha güçlü bağışıklık sistemi olduğunu ve egzersizlerde daha başarılı olduğunu ortaya koydu.
Son araştırmalara göre gül kokusu ve güllerden elde edilecek doğal ilaçların insanların hayatlarını yaşanmaz kılan bu ağrılı hastalıkta şu an ağrı kesici ve iltihap kurutucuların çok daha faydalı olabileceği belirtiliyor
Alıntı ile Cevapla