Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2016, 05:50   Mesaj No:60

bilinmez

Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

KASAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR..

Kasas suresinin işlediği konu,Son Rasul Muhammed as mın Rasulluğuna karşı şüphe içinde olup,mesnetsiz itirazlar sunanlara,Musa as ve yaşadıklarıyla örnekler sunularak bir nevi şaşkın toplumu ayetler üzerinde akletmeye davet edilmiştir.

Çünkü,Musa as ma inandığını idda eddikleri halde ,Muhammed as mın gelişini ansızın görüyor ve bir Rasul olarak gönderilmesine şaşıyorlardı.Bunun için surenin girişinde Musa as dan bahsedilerek Musa as mında Rasulluğu beklenmedik bir anda olmuş.Tabiki Allah tan başka kim bilebilirki,kimin ne zaman Rasul olarak gönderileceğini ve kimin olacağını....

Allah dilediği zaman Musa as mı karşı çıkacağı Fravunun sarayında çıkartabilir.Fravunun sarayında yetişen bu çocuk,daha sonra bu sarayı ve iktidarını Fravunun başına geçirmeye sebeb olur.

İşte Allah bu surede,en umulmadık yerdede Allah ın kuracağı planın işleyişinden bahseder.

Muhammed as ma karşı çıkanlar,beklenmedik bir şekilde peygamberlikle müjdelendiğine akıl erdiremiyor. Bu akılsızlıklarına mesnetsiz çıkışlarını ekliyorlar.Hal böyle iken anlamadıkları şey Rasulluğun bir bildiri,bir toplantı,bir şenlik ile gelmediği ve gelmeyeceği gibi Allah kimi Rasul olarak seçeceğini hiç kimseye danışmayacağıdır.

Allah ın seçtiği ve insanlığa gönderdiği Rasullere karşı çıkanlar,Rasullerle birlikte çeşitli güçlerin olması gerektiğini bununda gerek ekonomik gerek başka türlü güç ve donanımda olmaları gerekmezmiydi diyerek çeşitli çıkışlarda bulunsalarda,Allah ın istediği kimse, ordusuz, zırhsız, arkasında bir kuvvet olmadan, çok güçlü ve çok donanımlı muhaliflerini yenilgiye uğratabilir. Musa' s.a ile Firavun arasındaki güç farkı, Muhammed (s.a) ile Kureyş arasındakinden çok daha belirgindi ve şimdi ise bütün dünya, sonunda kimin galip geldiğini, kimin yenildiğini bilmektedir.


Ayrıca her gelen Rasulden mucize isteyenler,bu mucizeyi istemelerindeki kasıtlarından birtaneside ,daha önceki Rasullere verilen mucizelerden dolayıydı.Hal böyle iken hangi toplum mucize istemişse,doğal olarak o mucize onlar için bir imtihan aracı olmuş,yani her mucize aslında onlar için musibet olmuştur.Tabiki aynı mucizeleri Muhammed as dan isteyenler bunu bilmiyor akletmiyordular.Kendilerinden önceki toplumların düştüğü hatalara düşüyor ve halende düşmeye devam ediyorlardı.Halbuki mucize isteyen ve bekleyenler,gelen mucizelerle birlikte dahada azgınlaşmış ve budefada Rasullleri sihirbazlıkla itham etmiş,yani yine iman etmemişlerdir.Kasas suresinde musa as dan verilen örneklerle bir nevi mekkeli kafir müşriklere sizde ayısını istiyor ve yine sizlerde aynı tavrı takınacak ve iman edmeyecek sadece imtihanınızı zorlaştıracaksınız deniliyordu.

Surenin son kısmında ise;mekkeli müşrik kafirlerin neden daveti kabul edmediklerinin sebebini açıklarken bu sebebin , dinî, siyasî ve ekonomik alandaki üstülüğüklerinin sonu olacağını düşünmelerinden dolayı olduğudur.Bunun için ileri sürdükleri mesnetsiz ithamlarıda bundan dolayıydı ve Allah cc bunların asıl yüzünü böylece ortaya seriyordu.

Surede ,gerçi Kuran ın bütün olayları sadece olayların vuku bulduğu an ve kişlerle kısıtlı değildir.Her dönem ve her insan için geçerli ve muhattab alınması gereken bir gerçekliktir.
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla