Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Mart 2016, 06:36   Mesaj No:76

bilinmez

Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: Rum Suresini Sorularla Tanıyalım

RUM SURESİ BİZE NE ANLATIYOR..

Rum suresinin işlediği konu,Rumlar ile İranlılar arasındaki savaşı anlatmakla birlikte,müslümanların burda takındıkları tavırdan bahsetmektedir.
Surede Rumların görünürde yıkılacağını tahmin edenlerin yanılgısıyla beraber,aslında insanın ileride ne olacağını bilemiyeceğini,insanın bilgisinin yüzeysel olduğunu bunun için insanın yüzeysel bu tahminle olayları değerlendirme alışkanlığa dönüşürse ilerde bütün hayatını, sadece görünürde varolanları gözönünde bulundurarak ileriye dair vereceği kararlarda ne kadar yanılacağı bunun için hatasının ne kadar büyük olacağını göstererek bu şekilde hesaplamalar yapmaktan kaçınması gerektiģini Çünkü insan yarın neyin olacağını bilemez.
Ayrıca Müslümanlar ,Rumlar ile İranlılar arasında çıkacak savaşta ehli kitap olan rumların kazanmasını istemişlerdir.Buda rumların ehli kitap oluşundandır.Ehli kitap ile ,İranlılar in inancı arasında ehli kitap olanlar bir çok konuda tahsis edilmiştir.iranlilarin inancı hiçbir kitaba bağlı olmadığı için onlar daha aşağıda tutulmuştur.

Bu gün ise bazı insanlar bu olayı laik demokratik beşeri sistemi ,Allah ın sistemine tercih etmek gibi olan bir durumda bu olayı örnek vererek bakın müslümanlarda iki küfür arasında birini seçmişlerdir. Diyerek bu olayı hiç te anlayamadan batıl bir kıyasla şirk-küfür işleyebiliyorlar.
Anlayamadıkları Rumlar ile iranlılar arasında çıkan bu savaşta Müslümanlar bunlardan herhangi birini seçmemiş,onların iktidarlarının altına girmemiş,onların yaşama biçimlerini kabul etmemişlerdir.
Müslümanların yaptığı,örneğin kavga eden iki kişi var ve bunlardan biri diğerine göre daha ahlaklı,normal olan her insan tabiki bu kavgada daha ahlaklı olanın kazanmasını ister.

Sure bu olaydan sonra Ahiret hayatının bilincini işleyerek,insanların sadece görünürde olan dünya hayatına bağlı kalmamaları,ahiret gerçeğiyle düyaya bakarak değerlendirmeler yapmalarınada dair nasihatlerde bulunur.

Surenin devamında Tevhid ve şirk ten bahdeserek,Şirk insanın fıtratına olduğu kadar, kainatın doğasına da aykırıdır. Bu nedenle insan ne zaman bu sapıklığı seçtiyse, fesat ve fitne ortaya çıkmıştır.Yeryüzünde çıkan bütün çatışmaların asıl sebebide şirk-küfürlerdir.

Surenin sonunda ise ;hem ahirette yeniden dirilişe ,hemde şirk-küfür gafleti içerisinde olan insan kupkuru toprak gibidir ve vahiy yağmur gibi tekrar dirilmesine yardımcı olacaktır,yeterki gönlünü bu kutlu davete açıp icabet etsin...
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla