Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Nisan 2016, 20:25   Mesaj No:19

bilinmez

Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: Hucurat suresini sorularla tanıyalım

HUCURAT SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Hucurat suresinin işlediği konuların başında müslümanların Allah ve Rasulune karşı edep ve saygılı olmaları anlatılmaktadır.Çünkü müslümanların her ne kadar Allah Rasulu arkadaşları olsada,Allah tarafından seçilmiş ve görevlendirilmiştir.Bu edep ve saygıda yine aşırıya kaçmadan yani Rasulullah a karşı tazimde bulunulmaması bir ölçü ile ,bu ölçüde yine Allah ın belirttiği usul ve çerçevede olması lazım ki islama uygun olsun.

Ayrıca müslümanlar herhangi bir olay hakkında kendilerine ulaşan bir haberi iyice araştırmaları gerekliliği anlatılmış.
Bununla birlikte iki müslüman grubun arasında çıkacak savaşın olabileceği,yalnız savaşla alakası olmayan müslümanların burda takınacağı tavırdan bahsediyor.
Tabi burda insanın aklına şu soru gelebilir.Müslümanlar birbirleriyle neden savaşsınlar veya niye savaşırlar.

Surenin savaş ile ilgili olan konusundan önce müslümanlara ulaşan bir haberi araştırmalarına dair gerekliliği, tamda bunun sebebidir.Bundanda anlaşılıyorki,müslümanlarda FİTNEYE TUTULA BİLİRLER.
Yani müslümanlar araştırmadan asılsız haberlere kulak verebilir ve bu zaafa düşebilirler.Buda onların birbirleriyle savaşmaları gibi ağır bir sonuca onları götüre bilir.Bunun için müslümanlar kendilerine gelen her haberin sahibinin doğru biri olup olmadığını ve haberin tam içeriğini öğrenmeden hareket etmemelidirler.aksi durumda çok ağır bir iş yapmış olurlar ki bundan katiyen uzak durmalıdırlar.

Surenin işlediği başka bir konuda müslümanların hayatın her alanında ahlakiliği bırakmamalrı gerektiğidir.Yani müslümanlar başkalarıyla alay etmenin, birbirini kötülemenin, birbirine kötü lakablar takmanın, kötü zanlarda bulunmanın, insanların durumunu ve hayatlarının gizli yönlerini araştırıp soruşturmanın, insanları arkasından çekiştirmenin bunlar zaten günah olan ve toplum düzenini bozan şeylerdir.Bunun için böyle hal ve hareketlerden uzak durmaları tafsiye edilmiştir.

Bunun yanı sıra müslümanların,ırk,soy soplarıyla övünmemeleri,kendilerinin bu yönleriyle üstünlük taslamamarı gerektiğini,ırkların üstünlük vesilesi değil birbirlerini tanıma vesilesi olduğu açıklanır.

Son olarak,müslümanlığın dilde kalmaması gerektiği ,müslümanların canları ve mallarıylada islama hizmet etmeleri gerektiği anlatılamaktadır.
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla