Konu Başlıkları: İman – Sâlih Amel İlişkisi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ekim 2008, 23:20   Mesaj No:1

seydanur

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:seydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4172
Üyelik T.: 29 Eylül 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 74
Konular: 17
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Doğru iman ve amel

İman – Sâlih Amel İlişkisi

Doğru iman ve amel




Bazıları ’ainanan herkesin Cennete gideceğini sanıyor. Bu çok yanlıştır.Amentüdeki altı esastan birine inanmayanın imanı geçersizdir. Bununiçin inanmak değil, doğru inanmak önemlidir. Ahirette kurtulmak,ibadetin çok olmasına değil, doğru imana bağlıdır. İhlaslı ameli az daolsa, hatta hiç ameli olmasa, zerre kadar doğru imanı olsa yine Cennetegirer. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde kalmaz.) [Buhari, Müslim]

Dünyadanherkes ahirete yolculuk yapıyor. Herkes bir vasıtaya binip gidiyor. Birvasıtaya binmek değil, doğru vasıtaya binmek önemlidir. Yanlış vasıtayabinen, istediği yere değil, vasıtanın gittiği yere gider. Kâbe’yegitmek için niyet edip Paris’e giden uçağa binen, niyeti halis olsa daKâbe’ye varamaz.
Allah üteâlâ, doğruyu azcık merak edene, doğruyu arayana doğru yolu yanihakiki İslamiyet’i nasip edeceğine söz vermiştir. [Ankebut 69, Şûra13], Allah sözünden dönmez. (Al-i imran 9)

Demek ki bâtıl yollardaki insanlar istemek bir yana merak bile etmiyorlar. Allah üteâlâ rızka kefildir ama imana kefil değildir. Doğru iman sahibi olmayaçalışmalıdır. İtikadı düzeltmeden önce ibadet etmenin faydası olmaz.Doğru itikad, ehl-i sünnet itikadıdır. Doğru itikad 1 rakamı gibidir.İhlaslı ibadetler sağına konan sıfır rakamı gibidir. Bir sıfır konunca10, iki sıfır konunca 100 olur. Sağına ne kadar 0 konursa değeri artar.1 çekilirse hepsi 0 olur. İhlassız, yani riya ile yapılan ameller de,soldaki sıfır gibi yani 1 rakamının soluna konan sıfır gibideğersizdir. İtikad doğru olunca ibadetleri arttırmak, insanıngayretine, ihlasına, ilmine bağlıdır. İstediği kadar artırır. Ancak,doğru itikadı, yani ehli sünnet itikadı yoksa ibadetlerinin hiç faydasıolmaz, soldaki sıfır gibi değersizdir.

Mutezileve benzeri akılcı gruplara göre ibadetler imandan bir parçadır. Onlaragöre günah işleyen ve farzları yapmayan kâfir olur, yani iman x ameldiyorlar. Bunlardan birisi sıfır olursa netice de sıfır olur diyorlar.Yani imansız amel de amelsiz iman da makbul değil diyorlar. Ehl-isünnette ise, amelsiz iman makbul, imansız amel makbul değildir. Ehl-isünnete göre amel x ihlas denebilir. Ancak amel işlemeden,(Param olsaydı şu fakire yardım ederdim diye ihlasla düşünen de,vermediği halde, amel işlemediği halde ihlaslı niyetinden dolayı sevabakavuşur. Bir kimsenin ihlası ne kadar çoksa, amel ile çarpılınca neticebüyük olur. Bizim ihlasımız 1 ise, bin fakire birer ekmek versek,1x1000=bin sevap eder. Eshab-ı kiramın ihlası çok kuvvetli olduğu için,mesela onların ihlası 1 milyon olsun, bir fakire bir ekmek verse birmilyon sevap alır. Nitekim hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Yeminederim ki, bir kimse, Uhud dağı kadar altın sadaka verse, eshabımdanbirinin bir avuç kadar arpa sadakasının sevabına kavuşamaz.) [Buhari]

Eshab-ıkiramın imanları çok kuvvetli ve ihlasları çok fazla olduğu için böylesevaplara kavuşuyorlar. Eshab-ı kiramdan biri diğerinden daha yüksekidi. Bunun için Hz. Ebu Bekir’in verdiği bir avuç hurmanın sevabı,diğer sahabeden birinin vereceği sevap arasında dağlar kadar farkvardır. Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Bendensonra, Eshabımın ihtilaf edecekleri meseleler hakkında sual ettim.Rabbim bana “Senin eshabın benim yanımda gökteki yıldızlar gibidir.Bazısı diğerinden daha parlaktır. Onlardan birisine uyan hidayetüzerindedir” buyurdu.) [Deylemi]

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi seydanur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Efendimiz ve GAYB Hz.Muhammed(s.a.v) seydanur 4 1862 11 Ocak 2009 22:56
Ey Filistinli Çocukların Rabbi! Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Seyyid 3 1703 07 Ocak 2009 09:34
Çok komiksin İsrail! Makale ve Köşe Yazıları seydanur 0 1920 05 Ocak 2009 18:57
Peygamberimizin en sevdiği yiyecek ve içecekler Hz.Muhammed(s.a.v) seydanur 0 1684 30 Aralık 2008 19:33
Ey masum ve güzel evladım! Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler seydanur 1 1821 18 Kasım 2008 17:22