Konu Başlıkları: İtikâf
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26Haziran 2016, 10:55   Mesaj No:3

KardelenGül

Medineweb Sadık Üyesi
KardelenGül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KardelenGül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31327
Üyelik T.: 23 Eylül 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Memleket:sivas
Mesaj: 734
Konular: 144
Beğenildi:354
Beğendi:311
Takdirleri:227
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

İtikâf yapmanızı tavsiye ediyorum. Durumunuz müsait ise, cemaatle namaz kılınan, cuma namazı kılınan, ezan okunup müezzini olan, imamı olan bir camide itikâfa girebilirsiniz.

Kadınlar da girer erkekler de girer. Büyükler de girer küçükler de girer. Henüz temyiz kâbiliyeti kendisinde yeni mevcut olan çocukların dahi itikâfı sahihtir. Allah’a hamd ü senâlar olsun.

“Bazı genç, küçük çocuklar oluyor, babalarının yanında onlar da itikâf edebiliyorlar. Olur mu?”

Olur.

“Kadının itikâfı?..”

O da olur.

“Kadın mescitte itikâf ederse hocam, gecesi var, gündüzü var. Dışarı çıkıp abdest alacak, nasıl olacak?”

Evet, mescitte değil de, kadınlar daha ziyade evlerinde itikâfa girerler. Evlerinin bir odasını mescit edinirler, “Burası benim mescidim olsun…” derler, orada itikâf ederler. İtikâfın şartlarını orada yerine getirerek, ibadetleri orada yaparak, onlar da itikâf sevabını alabilirler.

Erkekler cuma namazı kılınan, beş vakit namaz kılınan bir camide itikâf eder.

“Cuma namazı kılınmayan bir cami olsa hocam?”

Şimdi artık her camide kılınıyor da kılınmayan camiler olabiliyor. Meselâ benim gençliğimde, hatırlıyorum, civarımızdaki köylerden bizim köye cuma namazı kılmaya gelirlerdi. Çok özen gösterirlerdi. Herkes atına biner vs… Çünkü her köyde cuma namazı kılınmazdı.

“Cuma namazı kılınmayan ama beş vakit namaz kılınan bir camide itikâf olur mu?”

Olur. Olur da cuma namazı için kalkıp yine cuma kılınan yere gitmesi lazım gelir.

İtikâf nasıl geçer, itikâf nasıl bir ibadettir?

İtikâf, Allah’a yoğun bir ibadet şeklidir. Artık eve de gitmiyorsunuz, dünyevî işlerle de meşgul olmuyorsunuz, eşinizle de meşgul olmuyorsunuz.

Hanımlar itikâfa beylerinin izniyle girerler. “Efendi, müsaade ediyor musun bana? On gün senden ayrı kalacağım, müsaaden var mı?” diye sorması lazım! Çünkü itikâfa girdi mi eşinden ayrı durması gerekiyor. Sormazsa olmaz. Hatta efendisi, “Ben izin vermiyorum!” diye bozdurabilir.

İtikâfta ne yapacak?

Yoğun olarak kendisini Allah’a ibadete verecek. Zihnini derleyecek toplayacak, Kur’an okuyacak…

Tabii mescitlerin en güzelini, en büyüğünü seçmeye çalışmak lazım! En sevaplı mescit hangisidir? En sevaplı mescit, Mekke-i Mükerreme’deki Mescid-i Haram’dır. Bazı kimseler eğer Mekke’ye gidebilmişse, son on günü orada caminin içinde yatıp kalkarak, eve gitmeden itikâf yapabilecekse, en sevaplı odur.

Sonra Medine’deki Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in mescidi, Mescid-i Nebevî… Sonra Kudüs’teki Mescid-i Aksâ… Sonra camisi büyük, cemaati çok olan yerlerde itikâf yapacak.

Dünya kelâmı, insanlarla sohbet vs. mâlayânî konuşma yapmayacak. Hayırlı sözden başka söz söylemeyecek. Kur’an okuyacak, hadis okuyacak. Öğrenebilir, öğretebilir, öğretmen olabilir. Talebenin birisi;

“Hocam, ben itikâfa girmek istiyorum ama çocuklara da Kur’an öğretiyordum. Hangisini yapayım?” diye bana sordu. Ben de ona takıldım;

“Bana bak, sen niye iki ibadeti karşı karşıya getiriyorsun, birbiriyle çatıştırıyorsun? Hem itikâfa gir hem de itikâftayken çocuklar yine camiye gelsinler… Sen onlara Kur’an okutmaya devam et. Katmerli sevap olsun! Ekmek kadayıfının üstüne kaymak konulmuş gibi tatlı olsun!” diye latife ettim.


İnsan itikâfta ilim de öğretebilir, ilim de öğrenebilir. Peygamber Efendimiz’in hayatı, sîreti, peygamberlerin ahlâkı olabilir. Kendisi eline kalemi alır makale yazar, kitap yazar vs… Günah yapmamaya, boş vakit geçirmemeye, zamanı israf etmemeye dikkat eder.

Böyle bir itikâfı tavsiye ediyoruz. İtikâf yaparsanız, sünneti yerine getirmiş olursunuz; bir de beldenizdeki itikâf yapmayan müslümanları da kurtarmış olursunuz. Çünkü sünnet-i kifâye, yapmayınca onlar da sorumlu olacaktı. Siz yapınca onlar da kurtuluyor.
__________________
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla