Konu Başlıkları: Kirpi eti mundarmıdır?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Nisan 2017, 09:46   Mesaj No:3

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11857
Beğendi:8991
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
CANSİMİDİ Üyemizden Alıntı Mesajı göster
ya ben cok merak ediyorum kirpi eti mundar mıdır.bazılarını duydum ilaç niyetine kirpi eti yediklerini söyluyorlar.
Gıda konusunda kafalarda soru oluşturan konulardan birde Kirpi Eti Helal mi? Yani şöyle bir soru soralım. Kirpi eti yenilebilir mi , bu konuda ki İslam dininin hüküm nedir?

Cevap: Bu konu ile alakalı öncelikle şunu bilmeliyiz ki yaratılış açısından iğrenç ve vahşi olan hayvanların etleri İslam dinine göre haramdır ve bu nedenle de bu tür hayvanların etleri yenmez: Bu hayvanlar kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, bit, pire gibi hayvanlardır ki bu ve bu tür hayvanların yenmesi İslam dininde caiz değildir.

Nemletü’l-Ensari anlatıyor:”Hazreti İbnu Ömer’e kirpiden sorulduğunda cevap olarak şu ayeti okumuştur. “(Ey Muhammed) de ki: “Bana vahy olunan da leş, akıtılmış kan, domuz eti (ki pistir) ve günah işlenerek Allah’tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum. Fakat darda kalan, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bunlardan da yiyebilir. Doğrusu Rabbim bağışlar ve merhamet eder.” (Enam, 6/146).

Ancak, İbnu Ömer’in yanında bulunan bir yaşlı zat dedi ki: “Ben Ebu Hüreyre (ra) dinledim, demişti ki: “Resulullah Efendimiz yanında kirpinin zikri geçmişti: “O habislerden bir habistir (eti) yenmez.” buyurdular.” Bunun üzerine İbnu Ömer : “Eğer bunu Resulullah Efendimiz söyledi ise, bu (kirpinin hükmü), biz bilmesek de Onun dediği gibidir.” dedi.” (Ebû Dâvud, Et’ime 30)

Bu hadisten yola çıkarak kirpi etinin yenilip yenilmemesi konusunda iki görüşü dile getirebiliriz. Bu görüşlerin birine göre kirpi eti haramdır. Ebu Hanife ve Ahmed İbnu Hanbel bu görüştedir, yani Hanefi ve Hanbeli mezhebine göre. Hanefi ve Hanbeli mezhebi Zikredilen bu hadiste kirpinin “habis” olarak görülmesini esas almışlardır.

Diğer İkinci görüşe göre ise kirpi eti helaldir. İmam Malik ve İbnu Ebi Leyla bu görüştedirler.” Yani Şafiler ve Malikiler Kirpi etinin yenilebileceği hükmüne varmışlardır.

Tabi yukarıda zikrettiğimiz ayeti kerimeye bakacak olur isek ölüm kalım durumlarında Kirpi etini Hanefi ve Hanbeliler de yiyebilmektedir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla