| Medineweb Baş Editörü  Durumu:    Medine No :  14593  Üyelik T.:
15 Kasım 2011  Arkadaşları:15 Cinsiyet: Memleket:MEDİNEWEB Yaş:45 Mesaj :
13.132Konular:
1428  Beğenildi:13317 Beğendi:9684
 Takdirleri:31079 Takdir Et: 
	  Konu Bu  
				Üyemize Aittir! |    
  3.ÜNİTE (TÜRKİYE DE MEŞRUTİYET DÖNEMLERİ
 87_  1876  Yılında  İlan  Edilen  Kanun-İ  Esasi  İle  Neler  İlan  Edilmiştir?   Osmanlı Devleti,  İslam  Dinini  resmi  din  olarak  kabul  etmiştir  (11.  madde).     Yine bu dönemde, okullara  din  dersleri  konulurken,  hükümdara  da  “ahkâm-ı  şer’iyeâ€yi  yürütme  görevi  verilmiştir  (7. mad-  de).     Ayrıca  şeyhülislam  devlet  örgütü  içerisine  alınmış  (27.  madde),     Adli yasama  kurumlarının  yanında  şer’i  mahkemelere  de  yer  verilmiştir  (87.  madde).                    Bunların yanı  sıra  Ayan  Meclisine  İslami  ilkelere  aykırı  yasaların  reddedileceği  maddesi  konulmuş  (64.  madde)     Padişah İslam’ın  koruyucusu  olarak  kabul  edilmiştir  (4.  madde).

88_  İslam  Dünyasının  Halifesi  Hangi  Padişah  Seçilmiştir  Ne  Zaman  İlan  Edildi?  1882  yılında  (Hicretin  14.yy.)  II.  Abdülhamid, İslam  dünyasının  halifesi  olarak  birçok  ülkeden  tebrik  telgrafı  alırken,  İran,  Fas  ve  birkaç  küçük  İslam  devleti  dışında  İslam dünyası  Avrupa  hâkimiyeti  altına  girmiş  durumdadır.  Yani  İslam  birliği  (ittihadı-ı  İslam)  duygusu  bir  ihtiyaç  hâline dönüşmüştür.

89_  Padişahlar  Arasında  Hangisi  İslamcılık  Politikası  Uygulamıştır?  II.  Abdülhamid  İslamcılık  politikasını  takip  ederek  hem devlet  içinde  hem  de  Müslüman  dünyasında  saygınlık  ve  güç  kazandığını  düşünerek,  politikalarını  bu  zemin  üzerinden geliştirmeye  başlamıştır.

90_  Söz  Konusu  Basın-Yayın  Organlarında  Bu  Süreçte  Yer  Alan  Yazıların  Amacı  Öncelikle  Nedir?  Araplar,  Arnavutlar  ve  sair Türk  olmayan  Müslümanların  sadakatini  kazanmak  ve  daha  sonra  da  başta  Hindistan  olmak  üzere  Müslümanların  yoğun olarak  yaşadıkları  bölgelerden  siyasi  ve  maddi  destek  temin  ederek  gelecekte  de  Osmanlı  Devleti  ile  birlikte  hareket  et- melerini  sağlamaktır.

91_  İslamcılık  Fikrini  Savunan  Devlet  Adamlarının  Başında  Kimler  Gelir?  Bir  tarihçi  olan  Cevdet Paşa ve Şirvanizâde Rüştü Paşa bulunmaktadir.

92_  Iı.  Abdülhamid  Devri  İslamcılık  Politikasını  Bu  Bilgiler  Işığında  Üç  Ana  Hedef  Etrafında  Özetlemek  Mümkündür. ï‚·  Bunlardan biri,  Osmanlı  Müslüman  tebaasını  “İslam† bayrağı  altında  toplamak   ï‚·  İken ikincisi  de  dış  ülke  Müslümanlarının  Halifelik  makamı  etrafında  toplanmasını  temin  ederek  mevcut  problemlerin çözümünde  karşılıklı  destek  ve  yardımın  teminidir.   ï‚·  Osmanlı belgelerinden  ortaya  çıkan  üçüncü  bir  amacın  daha  olduğu  söylenebilir  ki  o  da  Sünnilik  ile  şiilik  arasında  bir yakınlaşma  ve  birlik  meydana  getirerek  yine  Orta  Doğu’daki  İngiliz  planlarını  sonuçsuz  bırakma  ve  bu  hususta Hindistan  şiilerinin  de  siyasi  desteğini  temin  etmektir

93_  İlk  Telgraf  Hattı  Ne  Zaman  Kullanılmaya  Başlamıştır?  İlk  telgraf  hattı  1855’te  Kırım  Savaşı  sırasında  açılmış  olmasına rağmen,  sadece  II.  Abdülhamid  Dönemi’nde  30  bin  km  den  fazla  telgraf  hattı  çekilmiştir.  Bu  hatlar,  Hicaz’dan  Yemen’e  kadar uzanmakta  olup,  hilafet  merkezi  Ege  ve  Akdeniz’deki  adalara  kadar  telgraf  hatlarıyla  bağlanmıştır.

94_  Kuzey  Afrika’daki  Bu  İşgalleri  Engellemek  Amacıyla  İstanbul’da  Vakit  Ve  Arapça  El  Cevaib  Gazeteleri  Çıkarılmaya Başlanmıştır  Neden?  Bu  gazetelerde  sık  sık  “Sultan,  İslam’ı  müdafaa  etmek  için  kanının  son  damlasına  kadar  ve  hazinesinin son  kuruşuna  kadar  harcamaya  hazırdır† sözü  tekrarlanarak  İslam  dünyasında  bölünmelere  ve  guruplara  ayrılmaya  son verilmesi  gerektiği  ifade  edilmiştir.

95_  Kanun-İ  Esasi,  Türk  Demokrasi  Tarihi  Açısından  Olduğu  Kadar,  Eğitim  Tarihi  Açısından  Da  Çok  Büyük  Bir  Öneme  Haiz Olup  Üç Maddesi Eğitim Hakkındadır.  Bunlar  Nelerdir?    Bunlardan  ilk  ikisi  özel  öğretime,  üçüncüsü  ilköğretimin zorunluluğuna  ilişkindir: ï‚·  15. madde, “öğretim işini(konusunu)  herkes  özgürce  yapabilir;  ilgili  kanuna  uymak  şartıyla  her  Osmanlı  vatandaşı genel  ve  özel  öğretim  yapmaya  izinlidir.†  16. madde, “ülkedeki  çeşitli  dinsel  inanışlardaki  toplumların  din  ve  inanışlarına  ilişkin  öğretim  yöntemi  ve  biçimine dokunulmayacaktır† denilmektedir.  Aynı  mad-  de  ülkedeki  tüm  mekteplerin  Devlet’in  denetiminde  olduğunu  da belirtir. ï‚·  114. madde: “Osmanlı  bireylerini  tümü  için  ilköğretim  mecburi  olacak  ve  bunun  ayrıntıları  ayrı  bir  düzenleme  ile belirlenecektir.

96_  Medreselerde  İlim  Dersleri  Ne  Zaman  Okutulmaya  Başladı?  Coğrafya  ve  tarih  gibi  ilimlerin  medreselerde  okutulmasının İslami  kaidelere  uygun  olduğuna  dair  Şeyhülislam  Fetvası  ancak  1910  tarihinde  alınabilmiştir.

97_  Iı.  Abdülhamid  Dönemi  Eğitim  Politikalarına  Bakıldığında  Hangi  Okullar  Açılmıştır?  İptidai,  rüştiye  ve  de  idadi  gibi  temel eğitim  ve  öğretim  kurumlarının  sayı  ve  kalitece  artırıldığı  görülmektedir.  Bu  okulların  yanı  sıra  çeşitli  dallarda  çok  sayıda yüksek  okullar  kurulmuş,  eğitim  ve  öğretime  özel  bir  ilgi  gösterilmiştir.

98_  Maarif  Nezareti  Teşkilatı  Nedir?  1879  yılında  düzenlenen  Maarif  Nezareti  teşkilatı,  günümüzün  eğitim  teşkilatının temelini  oluşturmuştur.

99_  Maarif  Nizamnamesinin  Uygulanmasıyla  Neler  Oldu?  Nezaret  1879  yılında,  modern  bir  kuruluş  hâline  getirilmiştir.  Bu idareler  elinde  1869  Maarif  Nizamnamesi’nin  uygulanmasıyla  iptidailer,  rüştiyeler,  idadiler  ve  sultanilerden  meydana  gelen eğitim  sistemi  tüm  Osmanlı  coğrafyası  genelinde  yaygınlaştırılmıştır.  Maarif  Nezareti  teşkilatında  yapılan  modernleşme hamleleri  içinde  yapılan  en  önemli  uygulamalardan  birisi  de  “istatistik  Kalemiâ€nin  kurul-  muş  olmasıdır.

100_    16  Yıl  İçinde  Gereken  İlginin  Gösterildiğini  Ortaya  Koyan  Uygulamaları  Şu  Şekilde  Maddelendirilmektedir   Kanuni Tedbirler:  ilköğretim  mecburiyetinin  konması.   İdari Tedbirler:  Merkez  ve  taşrada  ilköğretim  teşkilatının  kurulması.   İptidai  okullarının  açılması  ve  çoğaltılması.   Sübyan okullarına  yeni  usul  eğitimin  sokulması.   Müslüman halkın kalabalık  olduğu  yerlerde  ilköğretime  öncelik  ve  ağırlık  verilmesi.   Halkın maarif  alanında  maddi  yardımının  sağlanması.   Taşrada  Darülmuâllimînlerin  açılmasıâ€

101_  Meclis-İ  Mebusan  Hangi  Tarihlerde  Toplandı?  Meclislerin  toplantıya  çağrılması  ile  başlayan  II.  Meşrutiyet  Dönemi’nde dört  genel  seçim  yapılmıştır.  1908,  1912,  1914  ve  1919  yıllarında  yapılan  genel  seçimlerle  oluşan  Meclis-i  Mebusan,  19081912,  1912,  1914-1918  ve  1920  döneminde  faaliyet  göstermiştir.

102_  Meclis-İ  Mebusan  Hangi  Tarih  De  Kapatıldı?  1920  Meclisi  11  Nisan  1920  tarihinde  Padişah  Vahdettin  tarafından  itilaf güçlerinin  baskısı  karşısında  kapatılmıştır.  Bundan  sonraki  meclis  dönemi  TBMM  dönemi  olarak  geçmektedir.

103_  1908 Meclisinde  Kaç  Milletvekili  Vardı?  157 Türk, 54 Arap, 25 Arnavut, 22 Rum, 10 Ermeni, 9 Slav (6 Sırp+  3 Bulgar)  ve  4  Yahudi  milletvekili  görev  yapmıştır

104_  1908  Meclis-İ  Mebusan’ı  Döneminde  Çıkan  Önemli  Kanunlar  Hangileridir?  En  verimli  dönemini  1908-1909  yılları arasındaki  birinci  yılında  yaşamıştır.  Bu  devrede  Cumhuriyet  Dönemi’nde  de  siyasi  partiler  kanunu  olarak  uygulanan Cemiyetler  (Siyasi  Partiler)  Kanunu,  Serseri  Kanunu  ve  Toplantı  Kanunu  çıkartılmıştır.  Açık  ve  kapalı  alanlarda  yapılacak toplantıları  düzenleyen  Toplantı  Kanunu  da  demokratikleşme  yönünde  önemli  bir  adımı  oluşturmuştur.

105_  31  Mart  Vakası  Hangi  Tarih  De  Oldu?13  Nisan  1909  tarihinde  yaşanan  31  Mart  Vakası  (Rumi  31  Mart  1325)

106_  Padişahlığı  Meclis  Tarafından  Onaylanan  Ve  Mecliste  Yemin  Eden  İlk  Padişah  Kimdir?  Değişikliklerle  Padişah’ın,  tahta çıkışında  Meclis-i  Umumide  şer’i  şerif  ve  Kanun-i  Esasi  hükümlerine  uyacağına,  vatan  ve  millete  sadakat  edeceğine  dair  yemin etmesi  şartı  getirilmiştir.  V.  Mehmet  Reşat,  Padişahlığı  meclis  tarafından  onaylanan  ve  mecliste  yemin  eden  ilk  padişah olmuştur.

107_  Tarihe  “Sopalı  Seçim!† Nedir?  Genel  seçimler  ülke  çapında  çoğunlukla  Ocak-Mart  aylarında  yapılmış,  ancak  bazı yörelerde  seçim  işlemleri  Mayıs  ayına  kadar  sürmüştür.  Tarihe  “sopalı  seçim!† diye  geçen  bu  seçimler  sonucunda  meclis,  ilk çalışmasını  18  Nisan  1912  tarihinde  yapmıştır.

108_  1914  Meclisi  Döneminde  Batılılaşma  Yolunda  Yeni  Adımlar  Da  Atılmıştır  Bunlar  İçinde  En  Önemlisi  Nedir?  Miladi takvimin  kabulüdür.

109_  İslamcılık  Fikrinin  Alt  Yapısını  Kimler  Oluşturdu?  Sırat-ı  Müstakim,  Sebilürreşad  ve  Beyanü’l-Hak  gibi  dergilerin oluşturduğunu  söylemek  mümkündür.

110_  Bâb-I  Ali  Baskını  Nedir?  Meseleleri  görüşmelerle  çözmeye  çalışan  Kâmil  Paşa’nın  “Saltanat  şurasıâ€ndan  aldığı  desteği uygulamaya  koymasına  fırsat  vermeyen  Enver  Paşa  toplantı  hâlindeki  hükûmeti  basarak  Sadrazamı  zorla  istifa  ettirmiş  ve Harbiye  Nazırı  Nazım  Paşa’yı  da  vurdurmuştur.  Netice  itibarıyla  tarihe  “Bâb-ı  Ali  Baskını† olarak  geçen  bu  olay  ile  idareyi  fiilen ele  alan  üçlü  yönetim  ilk  olarak  ordunun  durumunu  ele  almış.

111_  Hukuk-I  Aile  Kararnamesini  Nedir?  Komisyonlar  çalışmaları  sonunda  kadına  erkek  karşısında  ve  kanun  nezdinde  önemli bir  takım  haklar  sağlayan  Hukuk-ı  Aile  kararnamesini  1  Mart  1916’da  çıkartmıştır.

112_  Adli  Yapıda  Yapılan  Bir  Diğer  Düzenleme  Nelerdir?  25  Eylül  1916’da  Adliye  Mahkemeleri  ile  Sıkıyönetim Mahkemelerinin  (Divan-ı  Harp)  görev  ve  yetkileri  ayrılmıştır.  Hukuki  laikliğin  sağlanmasında  önemli  bir  adım  olan  şer’i Mahkemelerin  şeyhülislâmlıktan  ayrılarak  Adalet  Bakanlığına  bağlanması  ise  25  Mart  1917  tarihli  bir  kanunla  sağlanmıştır

113_  Kapitülasyonlar  Ne  Zaman  Kaldırıldı?  1914  Eylül’ünde  daha  savaş  başlamadan  Kapitülasyonları  kaldıran  hükümet, yabancı  tüccar  ayrıcalıklarını  iptal  etmiştir.

114_  Türk  Ceza  Kanunu  Ne Zaman Yayınlandı? 1 Temmuz  1926 tarihli Türk  Ceza Kanunu  bu İtalya’n  Ceza  Kanunu’ndan yararlanılarak  hazırlanmıştır.

115_ Türk Medeni Kanunu Ne Zaman Yayınlandı?  1912  yılında  tercüme  edilip  dergide  yayımlanan  İsviçre  Medeni Kanunu,  1926  yılında  Türk Medeni Kanunu’nun hazırlanmasında  örnek teşkil etmiştir.

116_  Uşi  Antlaşması  Nedir?  Ekim  1912’de  imzalanan  Uşi  Anlaşması’yla  da  Osmanlı  Devleti’nin  Trablusgarp  egemenliği  sona ermiş,  Kuzey  Afrika’daki  siyasi  varlığı  son  bulmuştur.

117_  Balkan  Devletleri  Hangileri  İttifak  Yaptı?  Rusya’nın  tahrik  ve  desteğiyle  Bulgaristan  başta  olmak  üzere,  Sırbistan, Yunanistan  ve  Karadağ  Osmanlı  Devleti’nin  elinde  olan  Rumeli  topraklarını  paylaşmak  için  aralarında  ittifak  yapmışlardır.

118_  I.Balkan Savaşı Ne  Zaman  Başladı?  8 Ekim 1912’de Karadağ’ın savaş ilanı ile I. Balkan Savaşı başlamıştır

119_  1  Balkan  Savaşı  sonrası  imzalanan  antlaşma  hangisidir?    Londra  Antlaşması

120_  2.  Balkan  Savaşı  Esnasında  İstanbul  Antlaşmasıyla  Ne  Oldu?  Osmanlı,  Meriç’in  batısında  yer  alan  Dimetoka’yı  da  alarak ilerlemesine  son  vermiştir.  29  Eylül  1913  tarihli  İstanbul  Antlaşması  ile  Edirne,  Kırklareli  ve  Dimetoka  Osmanlı  Devleti’nde kalmıştır

121_  Girit  Hangi  Antlaşmayla  Yunanistan’a  Bırakıldı?  14  Kasım  1913  Atina  Antlaşması  ile  de  Girit  Yunanistan’a  bırakılmıştır.

122_  Osmanlı  Döneminde  Adalar  Kime  Bırakıldı?  Buna  göre  Meis  hariç  12  ada  İtalya’ya,  Gökçeada  ve  Bozcaada  hariç  bütün   Adalar  Denizi  (Ege)  adaları  da  Yunanistan’a  bırakılmıştı.
 |