Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Kasım 2017, 16:48   Mesaj No:81

ÂlâLeyl

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ÂlâLeyl isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 58435
Üyelik T.: 07 Kasım 2017
Arkadaşları:2
Cinsiyet:Erkek
Yaş:37
Mesaj: 148
Konular: 14
Beğenildi:214
Beğendi:260
Takdirleri:3408
Takdir Et:
Standart

Asayla yaprak silkelemenin, asaya yaslanmanın dışında bence asanın koruyucu olma yönü daha ağır basar. Herhangi bir saldırıda onunla insan kendini koruyabilir.

Tıpkı ayakkabı gibi koruyucu bir nesnedir asa da. Ve yine tıpkı ayakkabı gibi mülktür en nihayetinde. Ve Hz. Musa'dan ayağındaki mülkü bırakması istendiği gibi elindeki mülkü de bırakması istenecektir. Ve koruyucu olan asa bir anda yılana dönüşecek. Başka bir sürede bahsedildiği kadarıyla Hz. Musa oradan derhal kaçmak isteyecektir.

Koruyucu asa bir anda yılana, Hz. Musa'nın ilk nazarında bir nevi düşmana dönüşür. Sonra da Allah, Hz. Musa'ya yılanı tutmasını emreder. Hz. Musa, kendisini eski koruyucusu olan Asa-yılandan koruyabilecek midir?

Allah, TâHâ süresi boyunca Hz. Musa'ya iki kez korkmamasını emreder.

1. Korkma emri: Yılan-asayı tutmadan hemen öncedir. Hz. Musa yılanı tuttuğunda yılan asaya dönüşecektir.
2. Korkma emri: Asa-yılanı brakmadan hemen öncedir. Hz. Musa asayı bıraktığında asa yılana dönüşecektir.

Birbirinin tam zıttı iki farklı durumda insanın korkması... ve koruyan Rabbimizin her iki durumda da kulunu koruması... Sübhanallah.

Devam edelim:
Ve bugünkü sorumuzu soralım:

"Rahman arşa istiva etti," ayetini bilirsiniz. Hükümdarlık ilanıdır bu. En yüce otorite olmanın ilanıdır. Hemen önceki ayetinde Allah "Yaratıcı" olduğundan bahseder. Bu ayetin hemen sonrasındaki ayette ise her şeyin "Sahibi" olmasından bahseder. Bu ayette de yarattığı ve sahibi olduğu her şeyin üzerinde mutlak otorite sahibi olduğunu beyan eder.

Sorum şu: Neden Rabbimiz Rahman ismi ile hükümdarlığını ilan eder? Neden Kahhar ya da neden Cabbar ismiyle değil de merhamet eden, koruyan ve insana her türlü ihtiyacını temin eden Rahman ismiyle arşa istiva eder?

Bir bebeğin korunup bütün ama bütün ihtiyaçlarının karşılandığı anne "rahmine" isminden veren RAHMAN'ı zikrediyoruz.

Merhamet eden, koruyan, insanın bütün ihtiyaçlarını karşılayan Rabbimizin "Korkan kişiye öğüt verdiği" bu sürede Rahman ismiyle arşa istiva ettiğini beyan etmesi sizce de yüce merhametinin en güzel göstergelerinden biri değil mi?
Alıntı ile Cevapla