Konu Başlıkları: Medineweb İlmihal Soruları
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mayıs 2018, 01:16   Mesaj No:8

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11856
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Standart

Müslüman kendisi oruçlu iken, başkalarının orucunun yenmesine yardımcı olamaz. Kendisi alkol kullanmayan bir Müslüman’ın başkalarının alkolünü satmasına benzer bir durumdur bu. Nasıl bir iftar vermekle oruçlunun sevabını umuyorsak, aynı şekilde yenen orucun vebalini de üstlenmiş oluyoruz.

Bu ilkeden şu istisnaları çıkarabiliriz:

1- Müslüman olmayanların yani kâfirlerin oruç tutmaları gerekmemektedir. Kâfir olduğu bilinen birinin yemeğini yedirmede sakınca olmayabilir. Özellikle Hanefi mezhebi içtihatları açısından kâfirlere Ramazan gününde lokanta veya büfede yemek verilebilir. Bu da gayet sınırlı bir ruhsattır. Zira kimin kâfir olduğu için kimin de günahkâr bir mü’min olduğu için yemek yediğini bilmek nerede ise mümkün değildir. Hiçbir mü’minin bulunmadığı bir yer için belki böyle bir ruhsat kullanılabilir.

Türkiye gibi, herkesin Müslümanlık iddia ettiği yerlerde, bile bile Ramazan ayının ağırlığını çiğnetmekten başka bir şey olmayacağı için bu ruhsatın kullanılmasının mümkün olmadığı kanaatindeyiz. Müslüman bir insan, Ramazan ayı gündüzünde dükkanını açmamalıdır. Mü’min bir insana servis yapıyorsa, bunun da o orucun yenmesinin vebaline ortak olmak olduğunu bilmesi gerekmektedir.

2- Ramazan ayında oruç tutmama ruhsatı olanlar, mesela yolcular ve hastalar gibiler için elbette yemek yemelerinde bir sakınca yoktur. Böylelerine Ramazan gününde yemek servisi yapılmasında sakınca olmaz. Buna göre de Hastanelerdeki kantin ve lokantalar, otobanlardaki veya şehirler arası karayollarındaki lokantalar, havaalanlarındaki yemek yeme yerleri ve benzeri mekânlar, Ramazan gününde işletilebilir. Zira buralarda yemek yiyenler, ağırlıklı olarak oruç tutmama ruhsatı olanlardır.Sakınca yoktur..

Bu iki ayrıntının dışında Ramazan ayında açık bir lokantanın anlamı, Müslüman olup da hastalık veya yolculuk gibi meşru bir mazereti olmadığı halde oruç tutmayanların bu gibi kamuya açık yerlerde, halkın gözü önünde yemek yemesi Allah’a isyana razı olmaktır.

Harama destek olan da haram işlemiştir. Haramın işlenmesine rıza göstermek de haramdır. Bu kadar hassas bir konuda zafiyet gösterdikten sonra bizim şeytanla nasıl savaşacağımızı anlamak mümkün olmaz. Allah yardımcımız olsun.

Nurettin Yıldız
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla