Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Eylül 2018, 00:56   Mesaj No:2

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.400
Konular: 1269
Beğenildi:11845
Beğendi:8989
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

B. AŞURA GÜNÜNDE SÜSLENMENİN HÜKMÜ

Aşura gününde gözlere sürme çekmek, kına yakma ve gusletmenin faziletine ilişkin rivayetler âlimlerin çoğunluğuna göre ya uydurma veya aşırı derecede zayıf görülmüştür. Âlimlerin çoğunluğuna göre bu bid’attır. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, 419)

Hatta bu tür süslenmelerin, Hz. Hüseyin’in şehadeti sebebiyle matem tutan Şiîlere karşı ehl-i sünnetin cahil kesiminden bir grubun bir tür kutlama gibi alternatif olarak yaptığı bir hareket olduğu belirtilmiştir. (İbn Ebi’l-İzz, et-Tenbîh alâ müşkilâti’l-Hidâye, II, 930))

C. AŞURA GÜNÜNDE KİŞİNİN AİLESİNE YİYECEK, İÇECEK VB. ALARAK GENİŞLİK GÖSTERMESİ

Aşura gününde kişinin ailesine rızık, giyecek vb. şeyler konusunda genişlik göstermesi, bunları almasının sene boyu o kişi için genişliğe vesile olup olmayacağı âlimler arasında tartışmalıdır.

Bir grup âlime göre konu ile ilgili şu rivayet sebebiyle bunu yapmak müstehaptır:

“Kim aşura gününde ailesine genişlik gösterirse Allah da ona senenin geriye kalan kısmında genişlik gösterir.” (Beyhakî, Şuabu’l-îmân, V, 331)

İbn Âbidîn, Haskefî’den şunu nakletmiştir: İnsanlar bu hadisten sadece hububat vb. yiyecekler konusunda genişlik göstermeyi anlıyorlar. Oysa hadisten yiyecekler, giyecekler vb. hususlar konusunda genişlik göstermek anlaşılmaktadır.” (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, VI, 430)

İbn Teymiyye ise konu ile ilgili hadisin uydurma olduğunu, bunun Şia’ya alternatif olarak onların bu günü matem olarak geçirmesine bedel bir grubun da bu günü bayram havasına bürümek için bunu yaptıklarını belirtmiştir. (İbn Teymiyye, İktidâu’s-sırati’l-müstakîm li muhâlefeti ashâbi’l-cahîm, II, 132)

D. AŞURA GÜNÜNDE GERÇEKLEŞTİĞİ BELİRTİLEN TARİHİ OLAYLAR

Yukarıda geçen sahih hadislerde aşura gününde Allah’ın İsrailoğullarını Firavun’un elinden kurtardığı belirtilmiştir. Bunun dışında kimi rivayetlerde Hz. Adem’in yeryüzüne o gün indirildiği, Hz. Nuh’un gemisinin o gün karaya oturduğu, Hz. İbrahim’in ateşten o gün kurtulduğu, Hz. Yunus’un balığın karnından o gün çıktığı gibi ayrıntılı bilgilere yer verilmiş olmakla birlikte bunlar bizzat Hz. Peygamber tarafından bildirilmemiş olduğundan kesin bir biçimde doğrulanma ya da yanlışlanması mümkün değildir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla