Fırfırella Tatlısı
Hamuru için;
100 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
1 yumurta
1 yemek kaşiği sirke
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un
Üstü için;
200 gram tereyağ
Şerbet için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 küçük dilim limon
Hazırlanışı:
Sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp iyice karıştıralım.
Orta sertlikte bir hamur yoğuralım masanızı ve oklavanızı göz önüne alarak bezelere ayırın.
Benim oklava ve masa büyük bezelerimde haliyle büyük hiç önemli değil size göre ayarlayın.
Bezeleri kahve fincanı büyüklüğünde sadece nişastayla açarak dinlendirin.
En az bir saat ben akşamdan yoğurup aralarına streç sererek buzdolabında bekletiyorum çok daha güzel açılıyor.
Dinlenen bir bezeyi açabildiğimiz kadar ince ve büyük açalım yufkamızı eninden 3 parçaya keselim.
Dışardaki 2 parça büyük ortadaki bir karış genişliğinde olacak ve ortadaki parçayıda uzunlamasına keselim.
Elimizde 4 parça olacak ozaman iki büyük parça ikide şerit şeklinde bir şeridi yufkanın büyük kenarına yerleştirelim.
Burdaki amaç fırfırların daha kalabalık görünmesi cevizimizi serpelim.
Yufkamıza ince bir oklavayla ucundan başlayıp saralım biraz kenarlara pay bırakalım.
Yufkamızın büyüklüğüne güre 2ye veya 3 e bölelim videodaki gibi yuvarlaklar yapalım fırfırları düzeltip tepsiye dizelim.
Bu şekilde tepsimiz dolana kadar aynı işlemi yapalım anlatması biraz zor ve uzun oldu ama inanın kolay benim tepsim küçüktü 200 gram tereyağ eritip üstünün yağlayalım.
180 derecede güzelce pembeleşene kadar pişirelim.
Şerbet için; Şekerle suyu kaynatalım limonu ekleyelim yaklaşık yarım saate yakın kaynasın.
Kabarcıklar oluşunca olmuş demektir fırından çıkardığımız baklavanın üzerine dökelim ikiside sıcak olacak. (Kullandığım un hekimoğlu, Baklavayı sadece nişastayla açıyorum ve Kabartma tozu koymuyorum)