Konu Başlıkları: Bir Sorum Var
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Mayıs 2019, 16:50   Mesaj No:34

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
ÂlâLeyl Üyemizden Alıntı Mesajı göster

وَمَا دُعَٓاءُ الْكَافِر۪ينَ اِلَّا ف۪ي ضَلَالٍ

Burada boşa çıkar değil de "şaşırmış" "sapıtmış" demek daha doğru olmaz mı? ضَلَالٍ Bu kelimenin tam doğru meali nasıldır sizce?
Dalal kelimesi "Sapıklık,kayıp olmak,helak olmak,batıl unutmak,doğru yoldan şaşmak,azgın olmak,yol yitirmek,yol azmak, yolu kayıp etmek,azgınlık,hata,yanılma,ayrılma,inhiraf,dalale t " gibi anlamlara gelir. Bu ayette ise en uygun anlamı yapıla duanın karşılık bulmaması, hedefini tutturamaması , duanın hedefine varamaması daha uygundur.

Allah ayetlerinde dua ile şöyle buyurur:
"Bana dua edin ki ben size icabet edeyim"( Mümin -60 )


Allah'a yapılan duaların kabul edilip edilmemesi tasarrufu Allah'a aittir. Her duanın kabulu ile Kuranda bir ayet olduğunu görmedim. Siz eğer bulduysanız buradan paylaşın buradan ayetin açılımlarına bakalım.

Allah insanların yaptıkları duaları kabul edeceğini değil , dualara icabet edeceğini belirtiyor. İcabet etmek ile kabul arasında hem Türkçe olarak hem de Arapça dil olarak farklılık vardır. Eğer Allah kabul ettiğini belirtse idi TEKABBELE ifadesini kullanırdı. Namazlardan sonra müminler birbirlerine "Tekabbelallah " yani Allah (ibadetini ) kabul etsin" derler. Tekabbele ifadesi Kuranda bazı ayetlerde kullanılır.

İstecabe / icabet etmek , karşılık vermek, dikkate almak demektir. Allah dua edenlerin duasını dikkate alır ama dikkate alması demek dualarını kabul edecek anlamına gelmez. İnsanoğlu kendisi için hayır yerine şer dua edebilir. Bu duanın kabul edileceği anlamına gelmez

"İnsan, hayra dua ediyormuşçasına şerre de dua eder ve insan, pek acelecidir." (İsra-11)


Ayrıca bazı hadislerde duası geri çevrilmeyecek kimselerden ve duası kabul edilmeyecek kimselerden de bahsedilir.
Sonuç olarak Allah her duaya icabet eder, onu dikkate alır ama duaların bir kısmını kabul eder, bir kısmını kabul etmez, bu Allah'ın takdirine kalmış bir şeydir. Ama kabul edilebilmesi için duada ihlas/ samimiyet olması şartı vardır.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla